حجت الاسلام والمسلمین احمد غلامعلی، پژوهشگر و استاد دانشگاه قرآن و حدیث قم و از شاگردان شهید آوینی، به مناسبت بیستم فروردین، سالروز عروج عارفانه آن شهید والامقام در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری شبستان در کرمان با بیان اینکه شهید آوینی، انسان دغدغه مندی بود و این دغدغه ها را می شود از روی کتابهایش بدست آورد، در این باره توضیحاتی داد.
شهید آوینی و دغدغه هایی متفاوت
وی افزود: دغدغه او این بود که بتواند هم اسلام را درست معرفی کند و هم جنبه های هنری خود را دقیق رعایت کند؛ هر جایی که برای محرومان و مستضعفان زمینه هایی پیدا می شد در معرفی و برجسته کردن دردها به اضافه ارزش های انسانی تلاش می کرد.
استاد دانشگاه قرآن و حدیث گفت: بر خلاف خیلی هایی که به جبهه و جنگ می آمدند و گزارش می دادند که اینقدر زمین از دست دشمن آزاد کردیم یا اینقدر از بعثی ها را کشتیم و... کما اینکه در مقطع سال های 60 تا 67 گزارش هایی هم که از تلویزیون پخش می شد همین بود؛ اما شما در هیچیک از فیلم های شهید آوینی این چیزها را نمی بینید و این، خیلی نکته مهمی است.
وی در همین رابطه ادامه داد: شهید آوینی در پی این بود که ارزش های انسانی را برجسته کند، احساسی بودن بچه ها(رزمندگان) تابع ولایت بودن آنان، کار و تلاش و ایثار آنان را نشان دهد؛ زیرا می گفت آنچه بعد از جنگ می ماند و می توان به نسل آینده منتقل کرد همین ارزش های انسانی است.
حجت الاسلام والمسلمین غلامعلی با اشاره به اینکه شهید آوینی در تلاش بود تا نشان دهد که می توان شاد بود اما گناه نکرد؛ اظهار داشت: واقعاً هم در این زمینه موفق شد و بعد از او هیچکس نتوانست این کار را نه در صدا و نه متن، انجام دهد؛ شهید آوینی، قلم عجیبی داشت.
وی افزود: شهید آوینی این دغدغه را داشت و در ارائه آن هم تلاش می کرد که کار ضعیفی نباشد؛ او در شرایطی که حزب اللهی ها حساس هستند، در مورد "هیچکاک" که یکی از مشخصه های فیلم سازی او استفاده از زنان زیبا بود، کتابی منتشر کرد.
تأکید شهید آوینی بر شناخت جوهر سینما
این نویسنده علوم اسلامی گفت: شهید آوینی، فیلم های او را به ما طلبه ها می داد که ببینیم زیرا می گفت شما باید بر جوهر سینمای غرب تسلط پیدا کنید و برای این شناخت، ناگزیر هستید که بهترین آثار آنها را ببینید.
وی با بیان اینکه شهید آوینی امکانات کم داشت اما سعی می کرد بهترین ارائه را داشته باشد؛ تصریح کرد: برای همین مخاطب پای آثار او از جمله روایت فتح میخکوب می شد.
حجت الاسلام غلامعلی، شناخت درست از فعالیت های بیگانگان و در این زمینه پرهیز از سرسری گرفتن و یا احساسی شدن را از دیگر تأکیدات شهید آوینی دانست و افزود: برای این کار او فلسفه غرب را درست می خواند و می گفت باید آن را درست یاد بگیرید.
وی در بیان علت این کار از سوی شهید آوینی، با ذکر این مطلب که او می گفت تمام فیلمسازان غربی فلسفه غرب را خوانده اند زیرا ماهیت تفکر غرب است در حالیکه فیلمسازان اسلامی، فلسفه دین را نمی دانند؛ خاطرنشان کرد: شهید آوینی در این رابطه، توسعه و مبانی تمدن غرب را در مجله جهاد می نوشت.
صدا و فیلمسازی شهید آوینی، منحصر بفرد بود
پژوهشگر پژوهشگاه قرآن و حدیث با تصریح به اینکه شهید آوینی مردی دارای تفکری زیبا، قلمی بسیار متفاوت، منحصربفرد در صدا و فیلمسازی بود و کسی را نداریم که مجموعه اینها را داشته باشد؛ گفت: بعد از ایشان هم در اخلاص کسی به او نمی رسد و او یگانه بود.
وی افزود: واقعاً آن حالت اخلاص فوق العاده عجیب ایشان به گونه ای بود که تا وقتی که شهید شد همه فکر می کردند صدای روایت فتح مربوط به نوری زاد است.
حجت الاسلام غلامعلی ادامه داد: شهید آوینی وقتی پای تنظیم می نشست آنجا که مربوط به خودش بود قیچی می کرد؛ کسی که این همه فیلم تولید کرده نه اسمش در تیتراژ فیلم هاست و نه تصویری از او نشان داده می شود.
شهید آوینی، هرآنچه مربوط به خود بود را محو می کرد
وی با بیان اینکه شهید آوینی سعی داشت هر چه از خودش است، محو کند و واقعاً برای خدا کار کرد؛ اظهار داشت: برای همین و بر اساس "من کان لله کان الله له" خدا کاری کرد که در روستاهای سیستان و حتی در لاهور پاکستان، مردم عکس ایشان را دارند.
استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: صیرورت خودش بود که از نوجوانی به جوانی و پس از آن طی کرده بود و روند تکاملی او خیلی قشنگ شکل گرفته بود؛ او اصلاً در پی روندهای اداری و بازی های اضافه کار و مأموریت و این چیزها نبود؛ وقتی دید که چند تا طلبه هستیم که می خواهیم در مورد سینما بدانیم روزهای جمعه اش را برای ما گذاشت و در منزل پدری بنده از صبح تا شب برای ما کتاب "آینه جادو" را تدریس می کرد و ما حتی یک قران پول به ایشان ندادیم؛ البته ایشان هم طوری برخورد نکرد که پول به او بدهیم.
معیار سینما، گیشه است
وی در بخش دیگری از سخنانش به این مطلب مهم اشاره کرد که شهید آوینی می گفت معیار سینما، گیشه(فروش بلیط)است و برای جذابیت سینما و معیار شناختی یک فیلم نمی توانید گیشه را حذف کنید؛ بر خلاف ما که می گوئیم کار برای خدا باشد حالا مخاطب داشته باشیم یا نداشته باشیم!
استاد دانشگاه قرآن و حدیث قم در پایان بیان داشت: شهید آوینی به حاتمی کیا خیلی علاقه داشت و یک نامه هم برای او دارد.
پایان پیام/
نظر شما