دکتر «محمدرضا بارانی»، عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا(سلام الله علیها)، در گفت وگو با خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، با اشاره به نقش مسجد در اداره جامعه اسلامی در طول تاریخ، گفت: در گذشته مسجد کارکردها و نقش های متعددی را در اجتماع داشت به گونه ای که علاوه بر بُعد عبادی، مسایل سیاسی، فرهنگی نیز در مسجد مطرح شده و نهایتا اگر بنا بود تا حکمی هم صادر شود در مسجد این اتفاق می افتاد.
این پژوهشگر تاریخ اظهار کرد: بنابراین کارکردهای مسجد در تمامی ابعاد شئون جامعه اسلامی تعریف شده بود، اما این جایگاه به مرور کمرنگ می شود به گونه ای که وقتی سیر تطور مسجد را از نظر می گذرانیم می بینیم این کارکردها به تدریج تک بعدی شده و رویکرد عبادی نسبت به سایر ابعاد مورد توجه قرار می گیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا(سلام الله علیها) افزود: علت این امر را در تاسیس دارالعلم ها و به ویژه کتابخانه های عظیم می توان جست، در گذشته این امکانات در مساجد وجود داشت یعنی منبع عظیمی از آثار و کتب در مساجد وجود داشت اما به تدریج این مراکز به شکل جداگانه وتخصصی تری تاسیس و در بین اندیشمندان مطرح شد.
دکتر بارانی با اشاره به شرایط فعلی مساجد در سطح جوامع اسلامی گفت: به هرحال این افول در کارکرد مسجد دیده می شود اما نمی توانیم بگوییم که این امر حاصل کم کاری بوده است، همان طور که پیش تر اشاره کردم وجود نهادهای دیگر سبب شد تا برخی جنبه های آموزشی، فرهنگی در مساجد به این نهادها منتقل شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا(سلام الله علیها) گفت: اما با این وصف می بینیم که همچنان معتمدترین نهاد دینی ما مسجد است، برای مثال در انتخابات صندوق ها در مسجد قرار می گیرد و این رویکرد بسیار مثبتی است، یا برخی کلاس های محلی در مورد خانواده، مسایلی دینی و فرهنگی در مسجد برگزار می شود، طبیعتا معنویت مسجد بر افرادی که در این برنامه ها شرکت می کنند اثر دارد.
وی به برخی مشکلات مساجد به ویژه مشکلات و مسایل مالی اشاره کرد و گفت: مسجد باید موقوفاتی داشته باشد و درآمدش از موقوفات مشخص باشد، یعنی وقتی مسجدی وقف می شود باید موقوفاتی هم برای درآمدزایی آن تعریف شود نمی شود مسجد به این وابسته باشد که از مردم پول جمع کند، همین خودکفایی به تدریج باعث می شود تا برنامه ها وفعالیت های مساجد دوچندان شود.
پایان پیام/
نظر شما