حجت الاسلام والمسلمین محمود رجبی، قائم مقام موسسه امام خمینی (ره) در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که امر به معروف در زمینه تولید علم به چه صورت تحقق پیدا می کند و چه مراتبی دارد، گفت: تولید علم، فراگیری و آموختن و آموزش آن مطابق با آموزه های دینی از مصادیق معروف است که به آن امر شده است.
وی با بیان اینکه اما برای اینکه علم تولید شود نیاز به مقدماتی دارد همان طور که سایر معروف ها نیاز به ایجاد زمینه های خاص دارد، ادامه داد: اگر جامعه نسبت به انجام یک معروف حساس باشد، باید هم اقدام عملی به جا آورد و هم علمی که در این صورت آن معروف محقق می شود. در زمینه تولید علم نیز یک مرحله آن است که دانشمندان را به تولید علم تشویق کرد همان گونه که وقتی معروفی در جامعه انجام نمی شود، به صورت زبانی این امر تذکر داده می شود، بنابراین اگر قشر فرهیخته جامعه نیز نسبت به برخی از زمینه های تولید علم بی رغبت یا بی تفاوت هستند و سستی و غفلت می ورزند، باید با تذکر لسانی و تشویق آنها را به این امر سوق داد.
وی با اشاره به اینکه این امر به معروف نیز لزوما به صورت فردی انجام نمی شود و می توان همچون سایر معروف ها بنا به توصیه قرآنی عده ای منسجم عهده دار تذکر این امر شوند، بیان کرد: سازمان ها و تشکیلاتی که در زمینه علمی فعالیت می کنند اعم از دانشگاه ها و مراکز پژوهشی و تحقیقاتی می توانند با برنامه ریزی و واگذاری امتیازهایی به اهل علم، زمینه را بری تولید علم فراهم کنند لذا اساتید دانشگاه ها نسبت به دانشجویان، اساتید حوزه نسبت به طلاب و از جمله مطبوعات در مرحله زبانی می توانند نقش مهمی را ایفا کنند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: اما در مرحله عملی با سیاستگذاری و برنامه ریزی و برداشتم موانع پیش روی، می توان امر به تولید علم داشت و همان طور که در سایر معروف ها گفه می شود اگر معروفی با اقدام یک نفر محقق نمی شود، وظیفه است دیگر افراد نیز فراخوانده شده و به صورت جمعی امر به معروف شود، در زمینه تولید این علم نیز با ایجاد موسسات تحقیقاتی، انجمن ها، تشکل ها، کارگروه ها و ... می توان این مهم را فراهم کرد که البته تاسیس پژوهشگاه ها خود به نوعی امر به معروف در زمینه تولید علم است.
وی با تاکید بر اینکه فعالیت علمی نیاز به پشتیبانی مالی دارد، ابراز کرد: برخی افراد توانمند می توانند با کمک های مالی زمینه ساز تولید علم شوند که این اقدام نیز به نوبه خود امر به معروف در راستای تولید علم خواهد بود، بنابراین، هر قشری از جامعه مناسب با نقش و جایگاهی که دارد می تواند در چرخه امر به معروف در حوزه تولید علم سهیم باشد.
حجت الاسلام رجبی تجلیل و تقدیر از اهل علم را دیگر مرحله امر به معروف در زمینه تولید علم دانست و عنوان کرد: برگزاری آیین نکوداشت برای دانشمندان و فرهیختگان می تواند مصداقی دیگر از امر به معروف در حوزه تولید علم باشد؛ همچنین استفاده از دستاوردهای بومی که جزو تاکیدات رهبر انقلاب مبنی بر استفاده از تولیدات داخلی و ملی است نیز می تواند در این راستا بسیار کارگشا بوده و موجبات رقابت به تولیدات استاندارد خارجی را هم فراهم کند.
وی ایجاد همدلی و همزبانی میان دولت و اقشار مختلف علمی را مرحله ای دیگر از فراهم سازی امر به تولید علم خواند و افزود: طبیعی است با روی دادن این اتفاق و عزم و همت جدی دولت برای زمینه سازی تولیدات علمی و سرمایه گذاری و برداشتن موانع پیش رو، شاهد جهش هایی در تولید علم خواهیم بود.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه همچنین یکی از عناصری که می تواند در این راستا اثر گذار باشد، تاکید بر انگیزه های دینی و الهی و انقلابی برای تولید علم است، اظهار کرد: ما در طول دوران انقلاب پیشرفت های بزرگ علمی خود را مرهون دانشمندانی بوده ایم که با جهاد و تلاش علمی تواسته اند ما را به این قله های بلند برسانند.
حجت الاسلام رجبی در پایان یادآور شد: طبعا هر اندازه یک جامعه از جهت انقلابی و دینی با رشد اساتید و دانشجویان در سطح علمی مواجه شود، رشد معنوی نیز صورت خواهد گرفت که این بها دادن به معنویت و تقویت ایمان و اعتقاد به ارزش های انقلابی، نقش عظیمی در تولید علم داشته و یکی از برجسته ترین مصادیق امر به معروف در زمینه تولید علم است.
پایان پیام/
نظر شما