سرمایه گذاری آل سعود ، پاکستان را وارد بازی یمن کرد

خبرگزاری شبستان :  تجاوز جنگنده های عربستان سعودی به یمن که به کشتار مردم بیگناه در این کشورمنجر شده است خشم بسیاری را در جامعه پاکستان در پی داشته است . اما برای اولین بار محسوس می شود که دولت پاکستان به رهبری نواز شریف ،رئیس حزب مسلم لیگ نواز ،موضعی کاملا متناقض با موضع مردم پاکستان اتخاذ کرده است . 

به گزارش شبستان از اسلام آباد، دولت پاکستان طی روزهای اخیر ضمن تبلیغات وسیع مبنی بر اینکه  " حرمین شریفین ( مدینه منوره و مکه مکرمه ) با تهدید خارجی روبرو شده است سعی می کند حمایت خود از تجاوز عربستان به یمن را موجه جلوه دهد . برای دریافتن عوامل حمایت پاکستان از عربستان در تجاوز به یمن بهتر است کمی تاروپود روابط ریاض و اسلام آباد را بررسی کنیم .  

پاکستان یکی از کشورهایی دنیای اسلام است که روابط بسیار نزدیکی با عربستان سعودی دارد . هر چند مقامات سیاسی پاکستان این نزدیکی روابط را به وجود " حرمین شریفین " یعنی مکه و مدینه در عربستان سعودی منوط می دانند اما به باور بسیاری از کارشناسان و پژوهشگران در پاکستان پولهای هنگفت آل سعود که به بهانه های مختلف به پاکستان سرازیر می شود عامل اصلی این نزدیکی است . با این حال برخلاف  انتظارات مردم پاکستان این مبالغ در مسیر ساخت و ساز و توسعه زیرساخت ها  که مردم پاکستان به شدت به آن نیاز دارند نمی شود بلکه میلیونها دلار تنها صرف ساخت هزاران مدرسه  که وهابیت و تکفیریت را تبلیغ میکند می شود به نحوی که بر اساس یک سرشماری که از سوی دولت پاکستان صورت گرفته است تعداد مدارس متعلق به وهابی ها در پاکستان 20 برابر بیشتر از تعداد مدارس متعلق به اهل تسنن در این کشور است و این در حالیست که جمعیت جریان سلفی در پاکستان به 5  درصد هم نمی رسد .  

عربستان سعودی همچنین  طی چهار دهه اخیر میلیاردها دلار به ارتش پاکستان در تامین منابع مالی برای ساخت و راه اندازی صنایع  تسلیحاتی ، نظامی و حتی اتمی  کمک کرده است  و این امر باعث شده تا ژنرال های ارتش پاکستان روابط بسیار نزدیکی با عربستان  داشته باشند . همچنین ارتش پاکستان نقش مهمی در آموزش نظامی و تشکیل ارتش آل سعود دارد .

تجاوز نظامی رژیم  آل سعود به یمن  باعث افزایش تنش و بی ثباتی در خاورمیانه شده است . حمله به یمن از سوی عربستان سعودی که از قبل طراحی شده بود نیاز به یک حمایت دیگر کشورهای منطقه داشت به همین منظور ملک سلمان برخی از رهبران کشورهای اسلامی از جمله پاکستان را  به این کشور دعوت کرد  تا از آنها برای تجاوز به یمن وعده کمک یا حداقل قول حمایت بگیرد .

سعودی ها می دانند جنگی که جرقه آنها در یمن زده شده است طولانی مدت خواهد بود و این کشور نمی تواند خفت شکست را در این جنگ بر تن بخرد . بنابراین آل سعود به ارتش نیرومند پاکستان برای پیروزی در این جنگ چشم طمع دوخته است .

بدون شک نواز شریف نخست وزیر پاکستان جزو آن دسته از رهبران کشورهای اسلامی است که رابطه بسیار نزدیکی با خاندان آل سعود دارد . نواز پس از اینکه ژنرال پرویز مشرف در سال 1999 میلادی کودتا کرد به مدت 8 سال در عربستان درحالت تبعید بسر برد . این روابط به قدری نزدیک است که ملک عبدالله پادشاه قبلی آل سعود یک و نیم میلیارد دلار به عنوان هدیه به نواز شریف داد تا وی را در برون رفت از بحران سیاسی و اقتصادی یاری رساند موضوعی که خود انتقادهای زیادی در داخل پاکستان در پی داشت  .  

اقدامات سخاوتمندانه از نوع سیاسی خاندان آل سعود در پاکستان برای هیچ کس در این کشور پوشیده نیست به نحوی که این اقدامات بعضا خشم برخی از سیاستمداران مستقل و احزاب سیاسی پاکستان را نیز برانگیخته است . برخی از رهبران احزاب سیاسی در پاکستان معتقدند اقدام دولت و ارتش پاکستان در پذیرفتن کمکهای خاندان آل سعود اثرات و عواقب منفی برای  مردم پاکستان خواهد داشت زیرا که این نوع کمک ها به افزایش دخالت آل سعود در امور داخلی پاکستان منجر خواهد شد و پاکستان ناخواسته وارد بحران هایی در منطقه خواهد شد که از سوی آل سعود ایجاد شده است .

از سوی دیگر برخی از سیاستمداران جناح مخالف اعتقاد دارند که آل سعود از پاکستان نخواسته که به این کشور در تجاوز به یمن کمک کند بلکه به نواز شریف و ژنرالهای پاکستان دستور داده است که باید این کشور را در  تجاوز به یمن یاری رساند .

  هر چند نواز شریف نخست وزیر پاکستان  اعلام کرده است که این کشور به دفاع از تمامیت ارضی و استقلال عربستان سعودی کاملا متعهد است و از همه توانایی خود استفاده خواهد کرد اما مخالفت صریح احزاب سیاسی و مذهبی پاکستان بویژه مردم این کشور  با هر نوع دخالت ارتش پاکستان در بحران یمن باعث شده تا دولت در تصمیمات خود کاملا  محتاطانه  رفتار کند . با این حال  دولت پاکستان اعلام کرده است یک هئیت نظامی و سیاسی را به عربستان خواهد فرستاد تا درباره نوع همکاری با عربستان در قبال یمن به تبادل نظر بپردازد.

از سوی دیگر پژوهشگران و تحلیل گران مسائل سیاسی در پاکستان به دولت پاکستان هشدار دادند هر نوع مداخله پاکستان در بحران یمن می تواند تبعات زیان باری از جمله    افزایش دامنه درگیریهای فرقه ای در این کشور داشته باشد ، بنابراین به نظر می رسد دولت پاکستان قبل از هر نوع تصیمیم در قبال نوع حمایت از آل سعود در تجاوز به یمن ، منافع ملی و مردم این کشور را مد نظر داشته باشد .  

پایان پیام /

کد خبر 448402

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha