خبرگزاری شبستان: فرجالله سلحشور، بازیگر، نویسنده و کارگردان ایرانی است. او فعالیت هنری خود را با بازی در فیلم توبه نصوح (۱۳۶۱) به کارگردانی محسن مخملباف آغاز کرد. سلحشور در سال های اخیر کارگردانی مجموعههای تلوزیونی تاریخی-مذهبی چون ایوب پیامبر و اصحاب کهف را برای صداوسیمای جمهوری اسلامی بر عهده داشته است.
وی قبل از انقلاب فعالیت های مذهبی در مساجد داشته و با قرآن و برنامه های مذهبی آشنا بوده و هست، از ابتدای سال 1357 با اجرای نمایش "حربن یزید ریاحی" در مساجد تهران وارد صحنه بازیگری در تئاتر شد و اولین اجرای نمایش او پیش از انقلاب در مسجد جوادالائمه و اجرای دوم در مسجد حضرت علی اکبر همزمان با هجوم مزدوران شاه متوقف شد.
پس از انقلاب فعالیت هایش را با بازیگری و کارگردانی در تئاتر ادامه داد و در نمایشنامه های "پرده برداری، حصار در حصار، شب آخر، تاجر ونیزی " ایفای نقش کرد که بعضی از این تئاترها در قالب تله تئاتر از تلویزیون جمهوری اسلامی ایران پخش شد.
وی اولین کار سینمائی خود را با نام" توبه نصوح" در سال 1360 آغاز کرد و بعد از آن در فیلم هائی مثل پرواز در شب، انسان و اسلحه، گورکن، مجاهدت های خاموش، ایوب پیامبر و دنیای وارونه ایفای نقش داشته که در همه این آثار به جز دنیای وارونه نقش اصلی را ایفاگر بوده است. سلحشور در زمینة تحقیق و نگارش نیز آثاری دارد . متن نمایش میثاق، ایوب پیامبر و ابتلاء را تاکنون چاپ کرده و متن سریال ها و فیلمنامه های رستاخیز (عزیز نبی) یونس پیامبر و یوسف (ع) و دیوانه عاقل را آماده چاپ دارد.
وی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار شستان پیرامون تاثیرگذاری مسجد در فعالیت های هنریش گفت: در گذشته شکلگیری شخصیت انسانها متاثر از حضور آنها در مسجد بود و هر کس بیشتر در مسجد رفت و آمد داشت، از منبر مسجد بهره میبرد و اهل برنامههای مسجد بود، متخلصتر، متعبدتر و صالحتر بود و هر کس رابطهاش با مسجد کمتر می شد به همان نسبت از ارزشهای اسلامی نیز دورتر می شد.
وی افزود: از بچگی با توفیق خداوند در برنامههای قرآنی و دینی مسجد شرکت داشتم. تقریبا در بیشتر برنامه های هنری و فرهنگی مساجد جوادالائمه، علیاکبر(ع)، ابوذر و مسجد امام سجاد شرکت می کردم و اکثر فعالیت های هنری ام از همان آغاز در مسجد آغاز می شد.
تقویت مساجد مقدم بر تقویت فرهنگسراها
وی با اشاره به اینکه شروع فعالیتهای هنریاش از مسجد بوده است، ادامه داد: در اجرای تئاتر در مسجد، همیشه به دنبال ارزیابی بازتابهای این نمایش بودم، تأثیر آن بر مردم را دنبال می کردم و همیشه در ارزیابیها به این نتیجه می رسیدم که تاثیر تئاتر در مسجد مفیدتر است. همواره هدفم از اجرای تئاتر ترویج ارزشها و اعتقادات اسلامی بود و اگر به سراغ تئاتر رفتم به خاطر این بود که تأثیر اجرای تئاتر و کارهای هنری به ویژه در مسجد دیده بودم.
سلحشور در پاسخ به این سوال که چرا خروجی های مساجد همچون گذشته نیست، افزود: مساجد باید زمینه جذب جوانان به فعالیت های دینی و فرهنگی را فراهم کند و به جای اینکه متولیان فرهنگی، جوانان را به سمت فرهنگسراها و فرهنگ بیگانه سوق دهند، باید به سمت مسجد جذب کنند. متاسفانه امروز ایجاد فرهنگسراها زمینه دور شدن جوانان از دین و مذهب را فراهم کرده و اجرای برنامه هایی که می بایست زیر نظر مسجد برگزار شود، را عهده دار شده که این مسئله در تربیت دینی جوانان اختلال ایجاد می کند. پس باید به جای تقویت فرهنگسراها به تقویت مساجد توجه شود.
وی اظهار کرد: مدیریت فرهنگسراها باید بر عهده مسجدی ها باشد تا کارکرد و خروجی مطلوب و اسلامی داشته باشد و فرهنگسراها نباید خارج از محدوده اعتقادات دینی فعالیت کنند. امروز شاهدیم که از روی آگاهی یا ناآگاهی فرهنگسراهایی ساخته میشود که در تقابل با مساجد هستند و جوانان را به سمتی می کشد که نوری از ایمان در آنجا نیست. حتی در برخی فرهنگسرا فیلمهای مغایر با اصول اسلامی پخش می شود که این جای بسی تامل دارد!
وی یکی از برنامه های جذاب برای جوانان اهل فرهنگ در مسجد را شرکت در جلسات قصه گویی و دکلمه خوانی دانست و ادامه داد: شرکت در جلسات قصهگویی و دکلمهخوانی از جمله فعالیت هایم در مسجد بود. کتاب و کتابخوانی را از مسجد شروع کردم و روی آوردن به نویسندگی از مسجد آغاز شد.
سلحشور پیرامون خاطرات شیرین فعالیت مسجد محور دوران نوجوانی و جوانیش گفت: در آن دوران، از بچه ها خواسته می شد کتاب های داستانی را خلاصه نویسی کنند. این کار برای بچه ها جذابیت زیادی داشت چرا که باعث می شد که بچه ها محتوای قصه را درست درک کنند و با فن قصهنویسی آشنا شوند. نوجوانان و جوانان در حین همین نشست های دوستانه، دکلمه خوانی را فرا می گرفتند که این نیز برای آنها دوستداشتنی بود. در واقع تلاش ما بر این بود که بچه ها پس از تعطیلی مدرسه به مسجد جذب شوند و چند ساعتی از وقتشان را در محیط معنوی مسجد، مفید بگذراند.
سلحشور به خاطرات خود در مساجدی که در آن ها دوران جوانی و نوجوانی خود را سپری کرده است، اشاره کرد و گفت: برگزاری جلسات مباحث اصول دین در مساجد موجب می شد بچه ها از همان دوران کودکی با سخنوری و روش های تبلیغ دین آشنا شوند.
تهیهکننده سریال حضرت یوسف (ع) در رابطه با اولین حضور خود در مسجد گفت: حدود هفت سال داشتم که به همراه سایر دوستانم که از من بزرگتر بودند، وارد مسجد شدم و در جلسه قرآن حضور یافتم. چون کوچک ترین فرد جلسه بودم، استاد جلسه از حضور من در این جلسه خوشحال و به خاطر قرائت قران در اولین جلسه، هدیهای به من داد که این هدیه برای من بسیار شیرین بود و زمینه ساز مستحکم تر شدن ارتباط من با مسجد و قرآن شد.
تهیه فیلم مستند در مورد مسجد
وی با اشاره به اینکه در زمینه مسجد هنوزی فیلمی نساخته است، گفت: تاکنون فیلمی درباره ارزشهای مسجد و حوادث مثبتی که در مسجد اتفاق افتاده، ساخته نشده است، از این رو بنا دارم بنابر اهمیت جایگاه مسجد، فیلمنامه ای تهیه و به زودی فیلمی مستند در مورد جایگاه مسجد و فرهنگسرا بسازم.
پایان پیام/
نظر شما