به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام حمیدرضا حسنی، مدیرگروه فلسفه پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در نشست علمی – تخصصی مدیریت تحول پارادایمی علوم انسانی در ایران گفت: به رغم تلاشهای انجام شده از سوی مراکز تصمیم گیر و سیاست گذار در سال های گذشته آنطور که انتظار می رفت در این زمینه موفق نبوده ایم، این امر از اسناد بالادستی و اصولی به شمار می رود و انجام آن نیازمند یک عزم ملی در فرهنگ و در میان فرهیختگان جامعه است.
وی با اشاره به اینکه در چنین اصلی باید مبانی چیستی تحول در علوم انسانی و مدیریت علوم انسانی موردنظر قرار بگیرد، افزود: تحول علوم انسانی در کشور باید بر اساس نیازهای جامعه و آموزه های اسلامی شکل بگیرد و با تحولات پارادایمی همراه باشد.
حجت الاسلام حسنی در ادامه افزود: علم مجموعه ای از یافته های فیزیکی، فلسفی و پیش فرضهاست و روش شناسی مدلی متاثر از این اصول نظری است، به بیان دیگر منظور از پاردایمیک بودن این است که بر اساس علوم کنترل روش شناختی ایجاد شود.
رییس گروه فلسفه پژوهشگاه حوزه و دانشگاه نخستین و تنها نیاز برای تولید و تحول علوم انسانی را طراحی مدل و چارچوبی پاردایمی برای این علوم دانست و تصریح کرد: تنها در این صورت و با اتفاق نظر در جامعه علمی پیرامون علوم جدید می توان به موفقیت رسید.
وی ادامه داد: در شکل گیری یک علم، مبانی و منابع معرفت شناسی و هستی شناختی، تلقی خاص آن از معرفت، عناصری از قبیل ماهیت انسان و پدیده های اجتماعی مورد توجه است و اگر مدلی بخواهد هدایت شود باید برای آنها پاسخی درخور داشته باشد.
حجت الاسلام حسنی با بیان اینکه تاکنون در کشور و در سیاست گذاری های کشور هویت پاردایمی موردتوجه قرار نگرفته است، افزود: سیاست گذار علم یا نهاد مدیریتی تحول باید برای مفهوم علم تعریف روشن و دقیقی داشته باشد چرا که آنچه هویت علم را تعیین می کند هویت پارادایمی آن است.
وی ادامه داد: مقصود ما از تعریف تنها صورت یک گزاره نیست بلکه تاثیر این تعریف در کل سیاستگذاری است چرا که در غیر این صورت وجود تعریف به تنهایی سازگار و موفق نیست و تاثیر چندانی ندارد، علت این فقدان تعریف به دلیل استفاده از تعریف پوزیتیویستی علم توسط سیاستگذاران است.
مدیر گروه فلسفه پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بر لزوم مدیریت دوره گذار تا رسیدن به مطلوب در علوم انسانی و اسلامی اشاره کرد و گفت: باید این دوره گذار به نحو مطلوب مدیریت شود و وضعیت برنامه ها و سیاست های موجود از نظر پارادایمی مورد نقادی قرار بگیرد و چیستی آن ارزیابی شود، در واقع می توان هویت یابی پارادایمی را مهمترین ویژگی این دوره دانست.
وی به سه محور در مدیریت منطقه اشاره کرد و گفت: در محور اول سیاستگذاری زمینه ساز برای جریان اندیشه پارادایم محوری باید نهادینه شود و با این نگاه به دانش، بدون داشتن پارادایم مطلوب نمی توان به تولید علم پرداخت.
حجت الاسلام حسنی ادامه داد: محور دوم سیاستگذاری بسترساز برای رسیدن به پارادایم مطلوب و تمهیدات لازم است و باید این تشنگی را در جامعه علمی کشور ایجاد کرد و محور سوم سیاستگذاری تولید دانش بر اساس پارادایم مطلوب است که با اعمال سیاست های محور دوم شرایط آن محقق می شود.
بنابراین گزارش، دکتر محمدتقی ایمان، استاد جامعه شناسی دانشگاه شیراز در ادامه این نشست مقاله خود را با عنوان "مدیریت مدل تحول، تحول علوم انسانی در ایران" ارایه کرد.
وی "بی محلی و یا نفی جهان بینی الهی"، "عدم اتصال آموزش و پژوهش"، "غیرکالا بودن علوم انسانی" و "عدم تربیت نیروی انسانی اثربخش" را از جمله مشکلات علوم انسانی در ایران دانست.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه برای تحول در علوم انسانی باید مشکلات را به مسئله تبدیل کرد، گفت: مشکلات موارد منفی و عینی است اما مسئله مثبت و ذهنی است ما برای اینکه مشکلات را به مسئله تبدیل کنیم نیاز به نظریه داریم.
دکتر ایمان مسئله اصلی علوم انسانی در ایران را فقدان نظریه علمی در کشور دانست و تصریح کرد: تا زمانی که نظریه سازی و فعالیت نرم افزاری یا همان علم مسئله در کشور به وجود نیاید ما تحول علوم انسانی را نخواهیم داشت.
نشست "مدیریت تحول پارادایمی علوم انسانی در ایران"، پنج شنبه، 19 خرداد در اتاق جلسات دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما