پرهیز ازسطحی نگری و اجرای برنامه چهره به چهره؛ رمزموفقیت طرحهای فرهنگی

آنچه کارآیی طرح های فرهنگی را افزایش می دهد، پرهیز از سطحی نگری و اجرای برنامه های تربیتی چهره به چهره است و تنها با توجه به این مهم است که کانون ها می توانند منشا تحول در جامعه باشند.

خبرگزاری شبستان: کانون امام حسن مجتبی (ع) استان البرز از کانون های فعال و تخصصی تحقیق و پژوهش است که سال گذشته به عنوان کانون برتر استانی انتخاب شد، این کانون فعالیت رسمی خود را سال 1377 آغاز کرده است.
مدیران و فعالان این مجموعه توانسته اند متناسب با نیاز روز و شرایط جامعه برنامه های مختلفی را برای نسل جوان برنامه ریزی و اجرا کنند. مرتضی حسین زاده، مدیر کانون امام حسن(ع) در معرفی فعالیت های شاخص این کانون به خبرنگار شبستان گفت: در سال های اخیر و همزمان با توسعه شبکه های مجازی، فضا و عرصه ای برای نبرد فرهنگی میان جبهه حق و باطل ایجاد شده است و همه فعالان عرصه فرهنگی کشور می دانند که یکی از اهداف مهم دشمن در شبیخون فرهنگی بحث ابتذال فرهنگی از طریق اینترنت و فضای مجازی است. از همین رو راه اندازی فضایی در فعالیت در فضای اینترنت برای بچه های مذهبی و مسجدی از اولویت های کاری این کانون است.
گرایش جوانان به این عرصه و آسیب پذیری این قشر جامعه تلاش در این فضا را بیش از گذشته ضروری می کند. امروزه برنامه های مرتبط با فضای اینترنتی جزء جدایی ناپذیر زندگی روزمره است. از همین رو سال 88 جلسات متعددی با حضور فعالان کانون برگزار و در آن تمام جوانب کار بررسی شد و پس از آن با همت فعالان کانون سایت اینترنتی مقارن با عید سعید فطر سال 88 افتتاح شد.

ارایه تولیدات فرهنگی و دینی در فضای مجازی با اجرای طرح هایی همچون خانه اندیشه ارتقای معارف دینی در نسل جوان را موجب می شود که این کانون در این راستا اقداماتی دارد. نتایج طرح ها، خلاصه جزوه های آموزشی و آرشیو سخنرانی های ارزشمند و مطالب متنوع فرهنگی و علمی در غالب داستان های کوتاه در زمینه های مختلف به ویژه داستان های مربوط به زندگی ائمه (ع) و بزرگان دین و از طریق بخش خانه اندیشه سایت در اختیار علاقه مندان قرار می گیرد.

بخش خانه اندیشه سایت کانون امام حسن مجتبی (ع) با بیش از دو هزار و 700 بازدید کننده، پربازدیدترین بخش سایت است. بخش دیگر این سایت با مقالاتی پیرامون شخصیت و منش امام حسن مجتبی (ع) مزین شده است و به زودی تمام کتاب هایی که در مورد امام حسن مجتبی (ع) و موضوعات مربوط به زندگی آن حضرت تالیف شده است در قسمت معرفی کتاب سایت قرار می گیرد.


گاه نامه کدام رنگ از هزار رنگ؟!
این گاه نامه نیز کاری پژوهشی و با هدف معرفی فرق انحرافی و عرفان های کاذب به همت جمعی از خواهران فعال این کانون منتشر می شود. همچنین این کانون تولیدات فرهنگی خود را در قالب لوح فشرده تولید و منتشر می کند و در اختیار علاقه مندان قرار می دهد. علاوه بر آن نرم افزارهایی با عناوین معرفت النفس، عمل صالح، روح الله نیز در کانون امام حسن (ع) استان البرز تولید شده است. تاکنون 13 جلد جزوه با موضوع های معرفت نفس، توبه، احادیث قدسی، عرفان و تفسیر موضوعی قرآن و روایات معصومین (ع) در کانون منتشر شده که برخی از آنها در آینده در قالب کتاب عرضه می شود.

 

کانون و تربیت مربی
کانون برنامه هایی برای تربیت مربیان بومی در رشته های قرآن، عقاید، معارف دینی و مهد قرآن در حال اجرا و برنامه ریزی دارد که در سال های آینده از مربیان تربیت شده در این دوره برای تدریس در کلاس های کانون استفاده می شود.

یکی از اولویت های کاری کانون رفع مشکل کمبود فضای آموزشی بود که تابستان سال 89، سالن اجتماعات و محلی برای برپایی کلاس های آموزشی به مساحت 150 مترمربع با هزینه ای بالغ بر 12 میلیون تومان آماده بهره برداری شد. سالن اجتماعات کانون به ظرفیت 100 نفر، همراه با سیستم صوتی و تصویری و امکانات جانبی لازم فضای مطلوبی برای برگزاری کلاس ها، جلسات و همایش های کانون ایجاد کرده است.
کنار سالن فوق، اتاق سایت کامپیوتری، کلاس های آموزشی، دارالقرآن و دفتر مدیریت، مجموعه فرهنگی ایده آلی را برای استفاده عموم ایجاد کرده است. افتتاح این مجموعه که آرزوی دیرینه مسئولان و اعضای کانون بود، ضمن ایجاد زمینه اجرای برنامه های متنوع تر، کانون را به مجموعه فرهنگی ایده آلی در سطح منطقه و شهر تبدیل کرده است.

 

استقبال جوانان؛ انگیزه ای برای رشد کتابخانه مسجد
به گفته مدیر کانون امام حسن مجتبی (ع)، کتابخانه کانون در سال 68 با تعداد محدودی کتاب داستان و در فضایی محدود و ساده به همت نوجوانان علاقه مند به فرهنگ کتاب و کتابخوانی عضو کانون افتتاح شد.
پیگیری و تلاش صادقانه این اعضا به کتابخانه رسمیت بخشید و به تدریج به امکانات آن افزود. اقبال عموم مردم به ویژه جوانان و نوجوانان به کتاب و کتابخوانی مهمترین انگیزه رشد و تعالی کتابخانه شد تا جایی که بعد از گذشت حدود ده سال کتابخانه دارای سالن مطالعه ای مطلوب و قابل قبول شد.
سال 1388، سالن مطالعه جدید کتابخانه در فضایی بسیار مطلوب و عالی به مساحت 300 مترمربع آماده و در هفته کتاب با حضور مسئولین استان و شهری افتتاح شد.

سالن مطالعه کتابخانه به ظرفیت 96 نفر و با بیش از 14 هزار کتاب، مورد استفاده اقشار مختلف است. افتتاح سالن جدید کتابخانه، تاثیر به سزایی در تبدیل کانون به مجموعه فرهنگی مطلوب و ایده آل در سطح منطقه و شهر داشته است. کتابخانه صبح ها از ساعت 8 تا 14 در اختیار خواهران و 15 تا 21 به برادران خدمات ارایه می دهد.

سایت کامپیوتری افق به منظور بهره مندی از تکنولوژی روز در برنامه های فرهنگی و ایجاد زمینه حضور پررنگ تر نسل جوانان در کانون در سال 86 راه اندازی شد و در حال حاضر این سایت با امکانات مطلوب شامل دستگاه یارانه، سیستم وایمکس، نرم افزارهای لازم و ملزومات کمک آموزشی به علاقه مندان خدمات فرهنگی ارایه می دهد. این سایت پشتیبان خوبی برای سایت اینترنتی و دیگر فعالیت های فرهنگی کانون است.

 

سامانه پیام کوتاه
در سال گذشته به منظور اطلاع رسانی و برقراری ارتباط مطلوب بین اعضاء کانون سامانه پیام کوتاه کانون راه اندازی شد که از این طریق خدمات متنوعی به اعضا و افراد مرتبط با کانون ارائه می شود.

 

امکانات ورزشی
برنامه های تفریحی و ورزشی تاثیر بسیاری در جذب کودکان و نوجوانان به مسجد و برنامه های مذهبی دارد با توجه به مشکلات و هزینه اردوهای فرهنگی درصدد برآمدیم تا فضای ورزشی جذابی را در فضای مسجد برای اعضای کانون ایجاد کنیم.
بنابراین با استفاده از امکانات مسجد و در کنار محیط آموزشی بخشی نیز به تفریح و ورزش دانش آموزان در کانون اختصاص پیدا کرد، این فضا با سه عدد میز پینگ پونگ و دو دستگاه فوتبال دستی محیطی شاد و جذاب را برای اوقات فراغت و استراحت بین ساعات آموزشی برای اعضا کانون ایجاد کرده است.

 

طرحی برای آنان که می اندیشند
این طرح از سال 86 به منظور تعمیق مبانی دینی جوانان آغاز شد و تاکنون با برگزاری بیش از 120 جلسه هفتگی و برنامه های جنبی متنوع ادامه دارد. در این طرح موضوعاتی مثل انسان شناسی، انسان در آینه قرآن، امامت و ولایت، اخلاق در خانواده، تفسیر موضوعی قرآن، مهدویت، آداب زیارت و ...مورد بحث قرار می گیرد.

به گفته مدیر کانون امام حسن مجتبی (ع)، طرح خانه اندیشه مکمل طرح قبلی و با هدف تربیت نیروهای کارآمد فرهنگی از دو سال قبل آغاز شده است. امروزه با هدف تربیت نیروهای کیفی و کارآمد فرهنگی، برنامه های متعددی با پشتوانه فکری نهادهای فرهنگی تدوین و در سطح جامعه اجرا می شود ولیکن اثر عملی این برنامه ها در سطوح مختلف جامعه با حجم و تنوع آنها همگن و هم سنج نیست این خود دلیلی بر ظرافت و پیچیدگی برنامه هایی است که تحت عنوان کار فرهنگی از آن نام می بریم.

حتی در سیره پیامبر اکرم (ص) نیز صحابه خاصی که تحت تربیت نزدیک آن حضرت به رشد و تعالی همه جانبه رسیدند، انگشت شمار هستند. به نظر می رسد آنچه کارآیی طرح های فرهنگی را افزایش می دهد، پرهیز از سطحی نگری و اجرای برنامه های تربیتی نزدیک و چهره به چهره است که اخیراً بیشتر مورد توجه مسئولین فرهنگی قرار گرفته است.

بر این اساس از سال گذشته طرح خانه اندیشه با هدف تربیت نیروهای کیفی و کارآمد فرهنگی که علاوه بر بهره فردی، توانایی اثرگذاری در جامعه را نیز داشته باشند، در کانون فرهنگی، هنری مسجد امام حسن مجتبی (ع) استان البرز برنامه ریزی و در حال اجراست که کلیات این طرح شامل فاز مقدماتی، پذیرش دانشجو، فاز اجرایی، کارگاه های آموزشی، جلسات تخصصی و همایش موضوعی است.

فاز مقدماتی این مرحله با هدف کشف و آماده سازی نیروهای مستعد از حدود سه سال قبل و با عنوان طرحی برای آنان که می اندیشن، تدوین و اجرا شده است. در این طرح علاوه بر برنامه های متعدد مطالعاتی، بیش از 120 جلسه هفتگی برگزار و ضمن بهره گیری از استادان برجسته و طرح مبانی دینی، افراد مستعد برای ورود به خانه اندیشه شناسایی و طبقه بندی شده اند که به تدریج وارد خانه شده و تحت آموزش قرار می گیرند.

دانشجویان طرح، علاوه بر توانایی نسبی، باید دغدغه، انگیزه و علاقه به کارهای فرهنگی داشته باشند که این خصوصیت در گزینش مورد توجه قرار می گیرد.

با توجه به معرفی کانون فرهنگی، هنری مسجد امام حسن مجتبی (ع) به عنوان کانون تخصصی تحقیق و پژوهش در نظر است در دوره های بعدی طرح، از هر کانون فعال استان البرز یک نیروی فرهنگی به عنوان بورسیه پذیرفته شود.

فاز اجرایی کارگاه های آموزشی برای برخی از فعالان فرهنگی که دارای تحصیلات دانشگاهی هستند اما قصد تقویت دانسته های خود زمینه های مطالعاتی و پژوهشی و حتی در بیان و انتقال عقاید دینی هستند، کارگاه های آموزشی فشرده ای برنامه ریزی شده است.

در مرحله اول کارگاه های روش مطالعه و تحقیق، فن بیان و سخنوری، منطق، رسانه شناسی، اینترنت هدفمند، فرق و ادیان برگزار می شود و در مراحل بعدی، موضوعات دیگری به مجموعه فوق اضافه می شود. تعداد دانشجویان در هر کارگاه حداکثر 10 نفر و تعداد جلسات برای هر دوره به طور متوسط ده جلسه و طی دوره زمانی دو ماهه تنظیم شده است.

جلسات تخصصی این جلسات با هدف تعمیق مبانی و اندیشه دینی و با دو محور قران کریم و نهج البلاغه و امامت و ولایت برگزار می شود این جلسات به صورت هفتگی و با دعوت از استادان برجسته و آشنا به مسایل جوانان و با شرکت همه دانشجویان طرح در حال برگزاری است.

تاکنون بیش از 70 جلسه هفتگی تفسیر موضوعی قرآن و نهج البلاغه برگزار شده است علاوه بر آن پنج جلسه سخنرانی و پرسش و پاسخ نیز با موضوع امامت برگزار شده است.

همایش موضوعی به صورت عمومی و با توجه به موضوعات روز و به شکل کارگاهی و یا جلسات پرسش و پاسخ تدوین و به صورت ماهانه در آینده ای نزدیک برگزار می شود.

 

افق آینده
امید آنکه با گسترش کیفی طرح و فراهم کردن امکانات لازم، این طرح به الگوی مطلوب و قابل توسعه برای پرهیز از سطحی نگری در مسایل فرهنگی و تربیت نیروهای کارآمد و اثرگذار در حیطه فرهنگی تبدیل شود.

حسین زاده ابراز امیدواری کرد تا با استمداد از الطاف الهی و عنایات حضرت ولیعصر (عج) و همیاری کمیته حمایت از موسسات دینی ، دانش آموختگان طرح با بهره گیری از مبانی و معانی عمیق اسلامی و به طور خاص معارف قرآن کریم و نهج البلاغه و کسب مهارت عملی بتوانند با انتقال معارف دینی به جامعه منشاء تحول در جامعه اسلامی شوند.
 

پایان پیام/

 

کد خبر 44789

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha