سید احمدرضا دستغیب، نماینده اول مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی دوره هشتم شناخت عمقی پدیدههای تکنولوژیک را گام اول مبارزه با پیامدهای منفی آن دانست و به خبرنگار شبستان گفت: با توجه به رشد و پیشرفت تکنولوژی و ورود سامانههای مختلف در حوزه رسانههای دیجیتال، توجه و بررسی پیامدهای منفی این رسانهها مسئله مهمی است که نباید با سطحی نگری و انکار واقعیت با آن برخورد کرد.
رئیس کمیته فرهنگ و گردشگری مجلس با اشاره به اهمیت قبول واقعیتهای موجود در جامعه از جانب مسئولان، تاکید کرد: گام اول برای مبارزه اصولی با پیامدهای منفی کانالهای ماهواره و رسانههای دیجیتال قبول وجود این پدیدهها در جامعه است چرا که انحراف از مسیر واقع بینی و انکار وجود این پدیدهها در جامعه ما را در تدبیر راه حلی کارساز ناتوان میسازد.
نایب رئیس کمسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی دوره هشتم انکار وجود و انتشار ماهوارهها را در سطح قابل توجهی از جامعه عامل انتشار پیامدهای منفی آن در کشور دانست و افزود: متاسفانه به این دلیل که اصل ماهواره را غیر قانونی میدانیم و وجود این پدیده در جامعه ما جز خط قرمزها قلمداد میشود با نوعی سهل انگاری از کنار آن میگذریم و یا تدابیر و راه حلهایی را اتخاذ میکنیم که در دراز مدت بینتیجه است.
وی با تاکید به پراکندگی و ضعف قانونهای موجود برای برخورد با پیامدهای منفی ماهواره تصریح کرد: قانون منع استفاده از دیشهای ماهواره و موارد مربوط به خرید و فروش و استفاده آن مربوط به سال 73 است که مبلغ جریمه آن بین یک میلیون تا سه میلیون ریال تدوین شده و امروز برای مبارزه با این پدیده نیازمند قوانین همه جانبه و جدید هستیم.
دستغیب روشهای سنتی و کلاسیک را برای مبارزه با پیامدهای منفی ماهوارهها در جوامع امروز غیر موثر توصیف و خاطرنشان کرد: نیروی انتظامی به عنوان مجری وظیفه خود را انجام میدهد و نمیتوان ایرادی به انجام وظیفه این نهاد گرفت اما اگر خواهان مبارزهای منطقی، واقع بینانه و اصولی با این پدیده هستیم باید قانون جامعی با نگاه عمقی به تمامی زوایای مسئله را تدوین کنیم.
این نماینده اصولگرای مجلس واقع بینی قانون گذاران را در تدوین جامع این قانون مهم دانست و افزود: قانون گذار باید تمامی زوایای موضوع را در نظر داشته باشد به این معنی که اعضای کمیسیون فرهنگی باید با علم به ماهیت این تکنولوژی از دید آینده نگر برخوردار باشند و راه حلهای تدوین شده برای مبارزه با این مسائل در دراز مدت نتایج مثبت خود را حفظ کند.
دستغیب توجه به تمامی جوانب راه حلهای ارائه شده از جانب قانون گذار را ضروری خواند و تاکید کرد: جمع آوری دیشهای ماهواره به عنوان راه حلی که امروز ارائه شده است، شاید بتواند در کوتاه مدت آمار استفاده مردم را از ماهواره کاهش دهد اما در سالهای آینده که استفاده از این دستگاهها به علت کوچکی و امکان نصب درون منزل تسهیل میشود پاسخگو و موثر نیست.
نماینده شیراز در خانه ملت با تاکید بر تغییر مداوم و روز به روز تکنولوژیهای مدرن گفت: در آیندهای نه چندان دور گوشیهای موبایل هر یک جای یک ماهواره را پر میکنند پس جمع آوری دستگاهها به تنهایی نمیتواند تاثیر مناسبی در دراز مدت داشته باشد چراکه امکان اعمال این روش در آیندهای نه چندان دور غیر ممکن است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با تاکید بر لزوم کار فرهنگی و فرهنگ سازی در بین جامعه اضافه کرد: تقویت جبهه خودی در این مبارزه نرم باید در راس برنامهها باشد به این معنی که باید از لحاظ محتوا و نرم افزار مجهز شویم و وابستگیهای سخت افزاری خود را در زمینه ماهواره به کشورهای دیگر کاهش دهیم.
وی ادامه داد: ضعف امکانات دیجیتال و شبکههای فیبرنوری وابستگیهای ما را افزایش میدهد و باعث میشود نتوانیم استقلال مناسبی برای برخورد با پدیدههای تکنولوژی جدید پیدا کنیم.
دستغیب ارتقا کیفیت برنامههای صدا و سیما را بخش دیگری از مبارزه همه جانبه با این پدیده معرفی و تاکید کرد: آمارها نشان میدهد در ساعاتی که برنامههای جذاب از رسانه ملی پخش میشود آمار بازدید مردم از کانالهای ماهواره کاهش مییابد پس این الگو باید در ساعات دیگر و در دراز مدت تعمیم داده شود.
عضو کمیسیون تلفیق مجلس ورود به فضای رقابتی رسانههای تصویری را گام مهمی در مبارزه فرهنگی علیه ماهوارهها دانست و افزود: تولید برنامههای به روز و مفید میتواند توان ما را در بازارهای رقابتی به طور چشمگیری افزایش دهد که در این خصوص نیز رسانه ملی باید همکاری بیش تری داشته باشد.
دستغیب با تاکید بر وظیفه قانون گذار در تدوین قوانین به روز یادآور شد: قانون گذار در زمان تدوین هر قانونی باید توجه داشته باشد که روشهای مدیریتی که از جانب قوه قانون گذاری به عنوان قانون ابلاغ میشود در زمان حاضر کار آمد باشد.
وی حضور متخصصان و کارشناسان محقق در حوزه رسانهها را برای تدوین قوانین به روز ضروری دانست و خاطر نشان کرد: نیازمند همکاری همه جانبه و لحاظ دید محققان برای تدوین یک قانون به روز و جامع هستیم.
دستغیب کنترل و کدگذاری دستگاههای ماهوارهها را از راه حلهای مناسب برای برخورد با پدیدههای مضر آن توصیف کرد و گفت: در بسیاری از کشورهای اروپایی دستگاههای ریسیور و گیرنده امواج دارای کد گذاری است و امکان محدود کردن بسیاری از کانالها در آن لحاظ شده است در حالی که این دستگاهها به طور عمد بدون هیچ کنترل و کدگذاری به صورت کاملا لجام گسیخته از این کشورها به جوامع مسلمان ارسال میشود.
وی ادامه داد: خانوادهها باید در خصوص روشهای کنترلی و مدیریتی این دستگاههای آموزشهای لازم را ببینند تا در صورتی که در خانوادهای این دستگاهها وجود دارد آگاهی لازم برای مدیریت آن نیز از جانب حکومت به مردم داده شده باشد و این خود نیازمند قبول واقعیتها در گام نخست است.
نایب رئیس کمسیون فرهگی مجلس شورای اسلامی همچنین انتقال نظارت را از سطح حاکمیتی به خانوادهها ضروری دانست و تاکید کرد: نظارت خانوادهها به معنی نفی نظارت حاکمیت و یا نادیده گرفتن آن نیست اما روشهای نوین و تقسیم این نظارت کلی به خانوادهها به طور قطع نتایج بهتری در پی دارد.
وی با تاکید بر لزوم اتخاذ روشهای مدیریتی در خانوادهها خاطرنشان کرد: تجربه در بسیاری از موارد برخورد با پدیدههای تکنولوژی که میتواند جوانب منفی داشته باشد نشان داده است که هیچ نظارت و کنترلی قویتر از نظارت خانواده نیست.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس ادامه داد: زمانی که خانوادهها تحت آموزش اصولی قرار میگیرند و در ارتباط با نحوه کنترل پیامدهای منفی یک پدیده اطلاعات و آگاهیهای لازم را به دست می آورند بهترین و کارآمدترین ابزارهای مدیریتی هستند.
دستغیب با تاکید بر لزوم برقراری پل ارتباطی مناسب بین بخش فرهنگی حکومت با خانوادهها تاکید کرد: در حال حاضر ایجاد پل ارتباطی مناسب بین بخشهای فرهنگی و خانوادهها باید در گامهای نخست مبارزه با پیامدهای منفی ماهواره قرار بگیرد تا از طریق آموزش اصولی پیامدهای منفی ماهوارهها مهار و محدود شود.
خاطر نشان می شود، به تازگی قانون منع استفاده از گیرندههای ماهوارهای در کمیسیون فرهنگی با حضور مسئولان نیروی انتظامی و رسانه ملی بررسی شده است.
پایان پیام/
نظر شما