حاج غلامرضا رجبی مداح پیشکسوت و پیرغلام اهل بیت علیهم السلام در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با بیان اینکه مداح باید اهل تهذیب نفس، خودسازی، تقوی، عبودیت و آگاهی از مسایل روز باشد، اظهار داشت: باید منویات و مطالبات مقام معظم رهبری از سوی همگان خاصه مداحان که جزو مبلغین اصلی معارف الهی هستند جدی گرفته شود.
این پیرغلام اهل بیت علیهم السلام افزود: همچنان که آقا فرمودند گاهی یک بیت شعر خوب بیش از یک ساعت سخنرانی یک خطیب خوب، اثر دارد؛ لذا مداحان توجه جدی به مضمون و محتوای مطالبشان داشته باشند.
رجبی با تأکید بر اینکه مداحی جهاد فی سبیل الله است، خاطرنشان کرد: آقا فرمودند ارتباط چشم در چشمی که در هیئات وجود دارد به مراتب اثرگذاری اش بیشتر از هر رسانه دیگر است؛ بنابراین اگر مداحی شعر خوب ندارد یا اینکه حافظه اش ضعیف است و یا به هر دلیل دیگری از روی کاغذ شعر می خواند، باید در انتخاب شعر دقت کند همچنان که مرحوم آقای فلسفی، اولین منبری بودند که حدیث را از روی کاغذ یا متن می خواندند ( در واقع، از روی کاغذ خواندن، عیبی ندارد و آنچه مهم است انتخاب شعر خوب است).
وی ادامه داد: محبت اهل بیت به مداحان و مرثیه سرایان (و شعرای آیینی) بیشتر از راویان حدیث بود همچنان که روزی جابر جوفی خدمت امام مصوم (علیه السلام) رسید و طلب کمک کرد اما آقا فرمودند چیزی نداریم. در همین حال کمیت وارد شد، شعری خواند و امام به او صله داد. گفت: می توانم دوباره شعر بخوانم و خواند و امام مجددا به او صله ای داد. و در مجموع چهار مرتبه خواند و هر دفعه کیسه ای دریافت کرد و سرانجام گفت: آقا! من برای شما شعر خواندم و نه برای دریافت صله. امام به غلام دستور داد کسیه های صله را به اتاق برگردانند. جابر جوفی که شاهد این ماجرا بود، اعتراض کرد و گفت: چطور برای ما ندارید ولی برای کمیت دارید؟ آقا گفت بلند شو تا به اتاقی که کیسه ها در آنجا قرار دارد برویم. رفتند و جابر متوجه شد هیچ خبری از سکه نیست. امام پای خود را بر زمین زد و طلای بسیاری ظاهر شد.
این مداح پیشکسوت با بیان اینکه در قدیم، رسم بود مداح یک غزل از شعرایی مانند صائب، سعدی و ... با محتوای اخلاقی می خواند، تصریح کرد: مداح در انجام رسالتش نباید همچنان که معصوم (علیهالسلام) فرمودند اولا در مدح اهل بیت (علیهم السلام) غلو کند و ثانیا نباید آنان را از مقامشان تنزل دهد؛ یعنی کلمات و اشعار سبک به کار نبرد.
رجبی با تأکید بر اینکه رسالت یک مداح، بیان معارف اهل بیت است، اظهار داشت: مدح حضرت ابوالفضل به بازوی قوی، چشم قشنگ، قد رشید و ... نیست بلکه در این است که با وجود اینکه می توانست از نظر شرعی، آب بخورد، اما نخورد؛ لذا مداح باید این معارف را بیان کند.
وی افزود: متأسفانه برخی از مداحان چون کلاس و استاد ندیده اند و مربی نداشته اند، هرز بار می آیند؛ و چون خودش ساخته نشده است نمی تواند در دیگران اثرگذار باشد.
این پیرغلام اهل بیت علیهم السلام با اشاره به اینکه مداحان نباید از سبک آهنگ و یا اشعار مبتذل استفاده کنند، خاطرنشان کرد: یک مداح همچنان که آقا فرمودند باید از اشعار پرمحتوا و پرمغز استفاده کند.
رجبی با تأکید بر اینکه مسئولان و مدیران مراکز و جوامع مداحی تلاش بسیاری برای سامان دهی فعالیت مداحان انجام می دهند، گفت: کنترل همه مداحان، بسیار سخت است زیرا این فضا مانند شهری بزرگ و بی در و پیکر است که نظم بخشیدن به آن بسیار دشوار است.
وی ادامه داد: آقا فرمودند همچنان که اگر آبی راکد بماند می گندد و اگر به چشمه ای متصل شود، حیات می یابد، قلب انسان نیز اگر موعظه نشود، بی روح و افسرده می شود؛ لذا امیرالمؤمنین علی (علیهالسلام) به امام حسن مجتبی (علیهالسلام) فرمودند: قلبت را با موعظه زنده نگه دار. حقیقت نیز همین است که انسان چون از جنس نسی (فراموشی) است نیازمند موعظه، استاد اخلاق و مطالعه است تا راکد و پژمرده نشود.
این مداح پیشکسوت با بیان اینکه از درس اساتیدی مانند حاج آقای دولابی (ره)، شیخ حسین انصاریان، حاج صدرا اراکی، حسین صدری، اکبر ناظم، مرحوم پدرم (حاج حسین رجبی) و ... بهره گرفته ام، خاطرنشان کرد: اکبر ناظمی می گفت هر وقت خواستی بخوانی ابتدا یک سلام به حضرت زهرا (سلامالله علیها) بده و بگو: یا حضرت زهرا (سلامالله علیها)! می خواهم برای فرزندت بخوانم.
این پیرغلام اهل بیت علیهم السلام با تأکید بر اینکه یک مداح نباید چشمش به دست کسی و یا ناموس مردم باشد، تصریح کرد: تمام کلام، رفتار، اقدامات، نحوه پوشش و ... یک مداح زیر ذره بین جامعه است لذا باید دقت زیادی نسبت به تمام رفتار و گفتارش داشته باشد.
وی افزود: استادان می گفتند روزی را خدا می دهد لذا چشمت به دست مردم نباشد بلکه چشم داشتن به ارباب خیلی مهم است و اینکه کم و زیاد پاکت را مهم ندانید؛ همچنان که مرحوم علامه، هیچ گاه پاکت ها را نگاه نمی کرد بلکه پول همه پاکت ها را قاطی می کرد تا نفهمد چه کسی زیاد و چه کسی کم داده است!
رجبی با بیان اینکه یک مداح نباید مقدار پول را تعیین کند، اظهار داشت: همه این چیزهایی که گفتم، هنر و فن است و آنچه مهم است اولا اخلاص، ثانیا چشم نظر داشتن به ارباب و ثالثا تقوی، تهذیب نفس و عبودیت است؛ اگر این ها بود، کلام مداح و روضه خوان اثر خواهد داشت.
این مداح پیشکسوت در پایان گفت: ما وسیله ای بیش نیستیم و صاحب اصلی، اهل بیت علیهم السلام هستند لذا باید به آنها متوسل شد و به احسنت گفتن و یا مذمت های مردم توجه نکرد.
پایان پیام/
نظر شما