حجت الاسلام محمد حسین توانایی، مدیر کل دفتر پژوهش و برنامه ریزی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به مطابقت و امتزاج برخی از سنت و آداب و رسوم نوروز ایرانیان با آموزه ها و توصیه های دین اسلام، اظهار کرد: برخی از زمان ها و مکان ها در رقم خوردن سرنوشت و سعادت و شقاوت انسان ها نقش موثری دارد.
وی ادامه داد: مطابق با آیات قرآن و روایات، ظرف زمان شایستگی این استعداد را دارد که کارهای خاصی در آن برهه انجام گیرد که اگر مثبت باشد، نتایج مطلوب تر و اگر منفی باشد، نتایج نامطلوب تری در پی خواهد داشت.
استاد دانشگاه امام صادق (ع) تصریح کرد: به طور مثال برخی از زمان هایی که در قرآن کریم به اهمیت آنها اشاره و حتی قسم خورده شده است، شب قدر، سپیده صبح (والفجر) و سحر است که این اجزاء زمانی از اهمیت خاصی برخوردار است و تاثیر کارهای انسان در این اوقات پررنگ تر خواهد بود.
وی با بیان اینکه یکی از زمان هایی که اهمیت خاصی دارد، عید نوروز است که در خصوص آن دو دسته روایات وارد شده است، ابراز کرد: دسته نخست روایاتی است که عید نوروز را مذمت کرده و قسم دیگر، روایاتی است که این عید را ستایش کرده اند؛ از بررسی محتوای این روایات برمی آید آن دسته از روایاتی که عید نوروز را مذموم شمرده اند، مراد از این نکوهش به جا آوردن کارهای ناشایستی است که در این ایام صورت می گرفت یا می گیرد.
حجت الاسلام توانایی با اشاره به اینکه اما روایاتی که عید نوروز را تمجید کرده اند، به دو دلیل باز می گردد، اضافه کرد: نخست نزدیک بودن این عید به واقعه غدیر و جانشینی حضرت علی (ع) که 18 ذی الحجه مصادف با 27 اسفندماه اتفاق افتاد و علت دیگر به دلیل اقدامات شایسته ای است که در این ایام صورت می گیرد و این سنت ها مطابق با آموزهای دین اسلام بود که از جمله می توان به نظافت خانه، رعایت بهداشت فردی و عمومی، احسان و نیکوکاری، صله رحم، دید و بازدید از اقوام و خویشان، تلاش برای حل مشکلات خانوادگی و معضلات اجتماعی و ... اشاره کرد.
مدرس مهارت های زندگی و مولف کتاب "آیین و سبک زندگی" تاکید کرد: به طور مثال صله رحم فوائد بسیاری دارد که از جمله می توان باخبر شدن از مسائل و مشکلات و حال یکدیگر اشاره کرد به ویژه مشکلات مالی و اقتصادی که می توان گام های بلندتری در سال جدید برای آنها برداشت با حل مسائل روانی و مشاجرات و منازعات و مناقشات خانوادگی و اختلافاتی که میان زن و شوهر و والدین و فرزندان وجود دارد از دیگر آثار صله رحم است که در این برهه از زمان فرصت مناسب و مطلوبی در سایه دید و بازدید های عید نوروز برای به جا آوردن این فرائض الهی می توان به جا آورد.
حجت الاسلام توانایی یادآور شد: تمامی این سنت های ایرانی، تطابق خاصی با آموزه های دینی دارد به ویژه سنت صله رحم و احسان و نیکوکاری که در این زمینه سعدی می فرماید: بنی آدم اعضای یکدیگرند/ که در آفرنیش ز یک گوهرند/ چو عضوی به در آورد روزگار/ دگر عضوها را نماند قرار/ تو کز محنت دیگران بی غمی/ نشاید که نامت نهند آدمی.
پایان پیام/
نظر شما