به گزارش خبرگزاری شبستان، آمریکا و غرب از هیچ توطئه ای برای سرنگون کردن نظام بشار اسد دریغ نکردند.آنها هنگامی که بحران سوریه در سال 2011 شروع شد عزم خود را بر براندازی نظام سوریه گرفتند و حتی تا آستانه اقدام نظامی نیز پیش رفتند اما نتوانستند کاری انجام دهند.
اخیرا به دنبال حضور برخی نمایندگان فرانسوی و دیدار با بشار اسد و به دنبال آن آمریکایی ها، و نیز مواضع دی مستورا نماینده سازمان ملل در امور سوریه درباره نقش اسد، جان کری نیز به این موضوع که اسد نقش مهمی دارد اذعان کرد.
عبدالباری عطوان از تحلیلگران جهان عرب در این باره نوشته است:در اینکه جان کری وزیر خارجه آمریکا اعتراف کرد که کشورش در نهایت مجبور به گفتگو با نظام بشار اسد برای روند انتقال سیاسی قدرت است در واقع زیباترین هدیه به رئیس جمهوری سوریه و ارتش و پایگاه مردمی آن و موسسات حکومتی در زمان خاص یعنی در روز ورود بحران سوریه به پنجمین سال خود و سیلی محکمی به مخالفان مسلح سوری و کشورهای حوزه خلیج فارس که حامی این مخالفان هستند، است.
نکته جالب این موضع گیری جان کری این است که ظرف کمتر از دو هفته از آخرین موضع گیری باراک اوباما که اعلام کرد رئیس جمهوری سوریه باید کنار برود و نیز پس از اینکه آمریکا از شروع آموزش مخالفان سوری در ترکیه و عربستان و تجهیز آن به انواع سلاح لازم، مطرح می شود.
تجربه ثابت کرده است که مقامات آمریکایی همانند بسیاری از همتایان غربی خود هنگامی که شروع به عقب نشینی می کنند بر اصل مرحله ای اعتماد می کنند و مواضعی به شکل آزمایشی اتخاذ می کنند.استفان دی مستورا نماینده سازمان ملل در امور سوریه هنگامی که بشار اسد را بخشی از راه حل بحران خواند این موضع خودش نبود به ویژه که پس از آن جو برینان رئیس سیا مطرح شد که آمریکا، روسیه و کشورهای منطقه و ائتلاف بین المللی ضد داعش خواستار فروپاشی دولت یا موسسات سیاسی در دمشق نیستند.این موضع گیری آرام بخش از رئیس جمهوری سوریه و ژنرالهای آن و ضربه ای به مخالفان سوری و منطقه ای نظام سوریه بود.
اما دلایل اصلی این افول موضع آمریکا به چند عامل مربوط می شود؛نخست، شکست حملات هوایی آمریکا به داعش و دیگر گروههای افراطی و فروپاشی گروههای سوری میانه رو مورد حمایت واشنگتن از جمله جنبش موسوم به حزم که سازمان سیا بنا کرده بود و آن را تجهیز کرده بود در برابر جبهه النصره در حلب و شکست این گروه به شکست و پیوستن برخی از آنها به جبهه النصره یا گذاشتن سلاح و فرار به ترکیه.
دوم، پایداری ارتش سوریه در طول چهار سال گذشته و توسعه پایگاه مردمی نظام در داخل سوریه و خارج آن به سبب یاس از مخالفان و درک این موضوع از سوی ملت سوریه که قربانی خدعه های آمریکا و همپیمانان آن شده اند و این بازگشت دهها هزار نفر به سوریه یا دست برداشتن از مخالفت یا بی طرفی را به دنبال داشت.
سوم، حمایت همه جانبه روسیه و ایران و حزب الله از نظام سوریه در برابر گروههای مسلح.
چهارم، قانع شدن واشنگتن و دیگر کشورهای غربی و عربی به اینکه در صورت فروپاشی نظام سوریه هرج و مرج و خلع سیاسی ایجاد می شود که گروههای افراطی آن را پر خواهند کرد و این در تجربه لیبی پس از سرنگونی نظام معمر قذافی ثابت شد زیرا جایگزین قوی مطرح نشد.لیبی شاهد انتخابات آزاد بود آنها برای دو بار اما منجر به تشکیل حکومت قوی که بتواند ثبات را در آن برقرار کند نشد.
پنجم، نزدیک شدن واشنگتن به امضای توافق هسته ای با ایران که به پایان تحریمها می انجامد و همکاری با آن برای مقابله با داعش.
جان کری موعد شروع گفتگوها را اعلام نکرد اما بعید نیست که این مذاکرات به شکل مخفی شروع باشد.مخالفان سوری دچار یاس شده اند و این از مواضع بسام الملک عضو ائتلاف سوری که از برپایی نشستی در قاهره در اواخر آوریل آینده و اینکه در آن بقای اسد برای مدت دو سال بررسی می شود و نیز موضع خالد خوجه رئیس ائتلاف سوری که سازمان دوستان سوری را پیمانی کاغذی و آموزش مخالفان میانه رو را خنده آور دانست، مشخص می شود.
با گذشت چهار سال و وارد شدن بحران سوریه به سال پنجم می تواند گفت که اسد قوی تر از هر زمان دیگری است. سوریه از تنگنا خارج شده است و بشار اسد مشروعیت خود را بر دشمنانش تحمیل کرد.
بحران سوریه به مرحله ای رسیده است که مخالفان به وضعیت سختی گرفتار شده اند و نظام موقعیت قوی تری پیدا کرده است اما به مفهوم پایان بحران و بروز و ظهور بازنده و برنده نیست.بحران سوریه به طور حتم طولانی خواهد شد اما هر حادثه ای ممکن است.نکته مهم این است که کسی با تکیه بر آمریکا راه به جایی نبرده است.
نظر شما