تكاب داراي ده ها اثر تاريخي قبل وبعد از اسلام

خبرگزاری شبستان: تکاب از جمله شهرستان های بسیار تاریخی در آذربایجان غربی است که سالانه پذیرای میهمان ها و گردشگران چشمگیری می باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از ارومیه، تكاب به معني آب باريكه و زمين كم آب است و شهرستان تکاب بنابر قانون تقسیمات کشوری در سال  1385 خورشیدی، مشتمل بر دو بخش به نام‌های مرکزی و  تخت سلیمان، با یک شهر و ۶ دهستان بوده‌است.

تخت سلیمان و  زندان سلیمان از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری در این شهر است که در میراث جهانی یونسکو  ثبت شده‌است؛ همچنین مُهر  «موبد موبدان» منقوش اساطیر کهن و بیش‌تر در ستایش آب و آتش است، در تخت سلیمان کشف شده‌است.

نام شهرستان تکاب در جنوب استان آذربایجان غربی همان اندازه که با طلا و کارخانه های تولید طلا و صنعت فرش دستباف گره خورده با جاذبه های توریستی و گردشگری نیز عجین شده است.

قلعه ساری قورخان

اين بنا از دوران پيشاز تاريخ، مركز تمدن هاي هزاره اول بوده و از عصر مادها تا دوره ساساني اقوام متعددي در آنجا سكونت داشته اند. دژ به صورت پشته عظيم سنگي در حاشيه شرقي رودخانه سارق در 600 متري از دره سر بر آورده كه از همه طرف محفوظ و مجزاست و دستيابي به آن مشكل و به اين لحاظ جايگاه امني براي ساكنان آن در ادوار مختلف بوده است.

بقاياي برج هاي ديده باني و دخمه هاي صخرهاي با حياط و آبانبارها به فرم هاي چهار گوش منظم و نا منظم و مدور و پلكان ها و راهروهاي استوانه اي ارتباطي، قابل ملاحظه اي ميباشد.

به احتمال قوي اين محل در دوره غارنشينان مورد استفاده بوده و اهميت خود را در ادوار بعدي نيز حفظ نموده است.

آبشار قینرجه

یکی دیگر از جاذبه های بسیار زیباری طبیعی و گردشگری در تکاب آبشار قینرجه این شهرستان است.

این آبشار در جنوب شرقی استان آذربایجان غربی، دارای منابع طبیعی و معدنی بسیاری بوده و اقتصاد این منطقه وابسته به کشاورزی و دامداری اغلب سنتی می باشد. منطقه تازه کند در شمال تکاب، همه ساله پذیرای هزاران نفر از نقاط مختلف دنیا است که از آثار باستانی و طبیعی این شهر به خصوص تخت سلیمان بازدید می کنند.

تخت سلیمان برای ساسانیان به مانند تخت جمشید برای هخامنشیان محترم و با ارزش بوده است. کوه شگفت انگیز زندان(کوهی توخالی با دیوارهایی عظیم)، آتشکده آذرگشنسب(که به مدت هفت قرن نماد اقتدار آیین زرتشت بوده است)، آثاری باستانی مربوط به دوره ساسانیان، دریاچه بسیار زیبا و همیشه جوشان تخت سلیمان( که با مساحت کم، عمقی بالای ۷۰ متر دارد)، دیواره سنگی عجیب موسوم به سنگ اژدها(که در اثر رسوبگذاری طبیعی جریان آب به وجود آمده است)، آب های گرم و چمن متحرک روستای بدرلو(که همانند یک جزیره کوچک و متحرک می باشد) و آبشار متحرک قینرجه از زیبایی های منحصربفرد این دیار اسرارآمیز می باشند.

آبشار فصلی قینرجه در قسمت غربی کوه بلقیس و در محل روستای قینرجه(از توابع تازه کند) در پنجاه کیلومتری شمال تکاب واقع است و زیبایی خاص خود را دارد. این آبشار در مسیر رودخانه این روستا قرار گرفته و در فصول گرم سال آب آن جهت مصارف کشاورزی بسته می شود.

بقعه ايوب انصاري

بقعه ايوب انصاري در 13 كيلومتري جنوب شهرستان تكاب از توابع استان آذربايجان غربي و جنوب غربي قريه « دورباش » برفراز كوهي بلند قرار گرفته است .


اين بنا شامل تنها اثر باقي مانده از مجموعه آثار در بالاي كوه مي باشد كه در داخل قريه محلي بصورت اتاقك كوچكي مي باشد كه بنا بر باور مردم ، محل دفن سر ايوب انصاري است و از اين رو از قدامت و احترام خاصي نزد اهالي محل برخوردار است.


ساختمان فعلي از دو بخش تشكيل شده است ، بخش اصلي و قديمي بناي اوليه مقبره و بخش الحاقي راهرو و نمازخانه ( مسجد ) را تشكيل مي دهد با توجه به نوع مصالح و نوع معماري و نحوه كار به نظر مي رسد ساختمان اصلي مقبره و ديگر بقاياي تخريب شده مشتمل بر ديوارهاي حصار محيطي و بقاياي تخريب شده با پلان هاي استوانه اي داراي قدمتي طولاني و قبل از قرن نهم هجري مي باشد ، ولي بخش الحاقي بنا شامل راهرو و نمازخانه از آثار اواسط قرن نهم هجري است.


جهت تعيين تاريخ شكل گيري و پيدايش واحدهاي معماري بالاي كوه نياز به مطالعه و بررسي كارشناسانه دار كه اين مهم بايستي از طريق كارشناسان ذيربط مطالعه و مشخص شده و قسمت قديمي با پلان بيضي از داخل و هشت ضلعي نامنتظم از بيرون با ارتفاع 5/7 متر كه با دربي كوچك از نمازخانه مقبره به داخل راه دارد ساخته شده است.

 زندان برنجه

پديده زيباي طبيعي موسوم به زندان برنجه در 28 كيلومتري شمال شهرستان تكاب در روستاي برنجه (برنجك) از دهستان چمن بخش تخت سليمان و در دامنه كوه معروپديده زيباي طبيعي موسوم به زندان برنجه در 28 كيلومتري شمال شهرستان تكاب در روستاي برنجه (برنجك) از دهستان چمن بخش تخت سليمان و در دامنه كوه معروف به كوه طويله سليمان واقع شده است كه تشكيلات زمين شناسي متعددي در آن قرار دارد.

در جنوب روستاي برنجه و در كنار رودخانه، در راستاي شمالي جنوبي، دهانه هاي چند چشمه آهك ساز خشك شده را مي توان ديد كه مشهورترين آنها زندان برنجه يا «درياي برنجه» نام دارد.

دهانه اين چشمه بزرگ به شكل بيضي است. قطر بزرگ اين بيضي ۱۰۰ متر و قطر كوچك آن ۵۰ متر است و ژرفايش نيز به حدود ۷۰ متر مي رسد. در كف اين سازه بزرگ طبيعي درياچه اي آكنده از آب سرد و گاز كربنيك است. اين چشمه ديوارهاي بلند و پرشيب دارد كه از لايه هاي نازك تراورن تن نواري پديد آمده است.

پايين رفتن از اين ديواره هاي بلند بدون ريسمان و ديگر تجهيزات لازم غير ممكن است بويژه آنكه كارشناسان احتمال مي دهند وجود آب هاي گازكربنيك دار در ته دهانه چشمه موجب خردگي بيشتر ديواره شده و بر قطر آن افزوده است.

گفته مي شود كه خان هاي محلي براي تنبيه روستاييان و مخالفان خود، به پايشان سنگ مي بستند و آنها را به درون اين چشمه ژرف مي انداختند و علت نامگذاري زندان برنجه همين بوده است.

از نظر زمين شناسي تاريخچه پيدايش مشابهي مثل درياچه تخت و زندان سليمان را دارد و آن محل نيز از انباشته شدن رسوبات آهكي، تل هاي بلند و در مواردي دهانه هاي وسيع آتشفشاني مانند بوجود آورده اند و در عمق نسبتا” زياد دهانه يكي از اين تپه ها درياچه اي در ميان صخره سنگي وجود دارد كه به علت عمق زياد سطح آب از دهانه امكان دسترسي به آن غير ممكن بوده و آب درياچه بعد از گذشتن از ميان سنگ هاي رسوبي و آهكي و تراورتن در جنوب شرقي به رودخانه مجاور در روستاي برنجه واريز مي گردد.

گفتنی است، این جاذبه های معرفی شده از شهرستان تکاب تنها برگزیده ای از خاص ترین و پر مخاطب ترین جاذبه ها می باشد ولی این شهرستان به علت قدمت خود دارای اماکن دیدنی و توریستی بسیاری است که در ایام نوروز پذیرای مسافران و گردشگران می باشد.

پایان پیام/

 

کد خبر 446797

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha