به گزارش خبرگزاری شبستان از آذربایجان شرقی، حسین پورستار شب گذشته (18 خرداد)در کارگاه آموزشی نقد فیلم در تبریز، نقد را نقد آکادمیک و نقد ژورنالیستی عنوان کرد و گفت: نقد های فعلی در مسیر خود اکثرا به طرف تجلیل سوق پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه در جه کیفی قسمتی از ارزش و وزن اثر را نشان می دهد، عنوان کرذ: گرو ه سینماهای پخش کننده، رعایت ارزش های حاکم بر هر کشور، پرداخت به مسایل روز، ارزش های هنری در بخش ساختاری و محتوایی را از عوامل موثر بر درجه کیفی هر فیلم تولید و پخش شده را تعیین می کند.
پورستار موضوع واقع شدن اثر در دوره تاریخی اول، مولف دوره تاریخی دوم، و مخاطب دوره تاریخی سوم را 3 دوره تاریخی به وجود امده در حوزه سینما و فیلم دانست و اظهار کرد: در هر یک از دوره ها موضوعات فوق مورد توجه و کنکاش متخصصان و اهل فن آن دوره بوده و مطرح شده است.
این تهیه کننده و کارگردان، انواع نقد را نقد سنتی یا مولف، شامل نقد اخلاقی وفلسفی، نقد تاریخی و زندگینامه ای یا تذکره ای و نقد رویکردی شامل نقد روانکاوی، نقد اسطوره ای، نقد کهن الگویی، نقد جامعه شناختی عنوان کرد.
کارشناس ارشد کارگردانی، دیگر نقدهای متعارف را نقد تکنیکی، نقد سبکی، نقد گونه ای یا ژانری، نقد تاویلی و یا هرمنوتیکی، نقد تطبیقی، نقد نظریه ای شامل نقد ساختار گرایانه، نقد پس ساختارگرایانه ( فمنیستی، پس استعماری) و نقد فرمالیستسی و نقد نئو فرمالیستی، نقد نشانه شناسانه و زبان شناسانه عنوان کرد.
مدرس دانشگاه خود کارگردان و بیوگرافی و شخصیت و همچنین زمان و مسایل اجتماع و محل زندگی کارگردان را از توجه ویژه در نقد سنتی دانست و گفت: سینمای اروپا برای نقد سنتی بیشتر همخوانی دارد تا سینمای هالیوود.
پورستار با بیان اینکه برای راهیابی به معنای اثر باید شرایط اجتماعی و تاریخی و خانوادگی مولف و کارگردان را مورد بررسی قرار داد و گفت: در این صورت می توان به مبانی نهفته در لایه های زیرین اثر دست یافت.
گفتنی است، مبانی نقد شامل آشنایی با اصول نقد، عناصر نقد فیلم، نحوه تحلیل محتوا، ساختار و گفتمان فیلم ها، تحلیل انگیزه سازنده بر اساس نظریه بردول( تلفیقی، واقه گرایانه، بینا متنی و هنری) و آشنایی با شیوه های مرسوم به نقد شامل نقد سنتی، کهن الگویی، روانکاوانه و جامعه شناسی از جمله مباحث این کارگاه بود.
پایان پیام/
نظر شما