فاطمه رضایی، مدیرکل فرهنگی و فوق برنامه دانشگاه پیام نور، درباره ضرورتهای برگزاری مجموعه همایشهای «تعالی و تحکیم بنیان خانواده و ارتقا بهداشت روانی» و چالشهای موجود در این حوزه در کشور، در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان اظهار کرد: دانشگاه پیام نور با گستردگی در تمام نقاط کشور از جمله در نقاط صفر مرزی و تعدا بسیار زیاد دانشجویان، تکلیف سنگینتری را در زمینه مسائل فرهنگی احساس میکند و برنامههای ملی از جمله در حوزه خانواده را در راستای شعار «آموزش عدالت محور» در دست اجرا دارد.
موفقیت اجتماعی فرد مبتنی بر سلامت خانواده است
وی ادامه داد: نگاه ما بر این است که دانشجوی موفق باید از کانون خانواده موفق برخوردار باشد و موفقیت فرد در جامعه مبتنی بر سلامت خانواده است.
رضایی در ادامه درباره تجربه برگزاری برنامههایی از این دست در دانشگاه پیام نور گفت: در زمینه تحکیم بنیان خانواده و مسائل فرهنگی مرتبط، برنامههای پراکندهای را در طول سال داشتهایم، اما مجموعه همایشهای «تعالی و تحکیم بنیان خانواده و ارتقا بهداشت روانی» که با حمایت معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه پیام نور، با محوریت اداره کل فرهنگی و امور فوق برنامه این دانشگاه و به همت موسسه آموزش عالی روانشناسی کاربردی «مدت» در حال اجراست، برای نخستینبار بهصورت گسترده در استانهای کشور و بیشتر در استانها و شهرهای کمتر برخوردار برگزار میشود.
بهرهمندی از واحدهای دانشگاهی پیام نور در سراسر کشور
مدیرکل فرهنگی و فوق برنامه دانشگاه پیام نور تصریح کرد: هدف دانشگاه پیام نور بر این است که در گام نخست برنامهها و کارگاههایی پیرامون موضوع تحکیم بنیان خانواده برای دانشجویان، اساتید و اعضای هیات علمی برگزار شود و پس از جمعبندی نتایج و بازخوردها در گام بعد این برنامهها بهصورت تخصصیتر و برای گروههای خاص برگزار شود.
وی افزود: پیش از این برنامههای فرهنگی با همکاری نهادهای بیرون از مجموعه دانشگاه انجام نشده بود و با توجه به این موضوع که موسسه «مدت» معتبر و مورد تایید وزارت علوم است، در این همایشها واسطهای شد تا بتوانیم از پتانسیلهای واحدهای دانشگاهی پیام نور در سراسر کشور استفاده کنیم.
تدوین نقشه راه برای اجرای بهتر برنامهها
رضایی درباره میزان موفقیت این طرح تا این مرحله از اجرای آن گفت: چگونگی برگزاری و میزان استقبال از طرح در هر استان و مرکزی که تاکنون همایش در آن برگزار شده، رصد شده است. گزارشهایی که از سوی مسئولان فرهنگی مراکز ارسال شده، حاکی از رضایتبخشی و موفقیت طرح است و اساتید اعزامی توانستهاند به نیازهای مخاطبان پاسخ دهند.
مدیرکل فرهنگی و فوق برنامه دانشگاه پیام نور ادامه داد: بسیاری از استانها نیز تقاضای تکرار و ادامه دورهها را داشتهاند. این برنامه میتواند مقدمه و نقشه راهی برای برگزاری منسجمتر و تخصصیتر این برنامهها در سال آینده باشد.
ورود افراد غیرمتخصص در حوزه خانواده
وی در ادامه با اشاره به وجود ضعف در حوزه پژوهش خانواده در کشور اظهار کرد: یکی از علل ضعف در این حوزه اینست که متاسفانه در حوزه خانواده برخلاف بسیاری از حوزههای دیگر، افراد غیر صاحبنظر ورود پیدا کردهاند و مطالب و مباحث غیرتخصصی و غیرعلمی نیز در این حوزه بسیار ارائه شده است. امروز نیاز به ایجاد رشتههای تخصصی دانشگاهی و پژوهشهای تخصصی در حوزه خانواده در کشور احساس میشود.
رضایی افزود: کتابهایی که امروزه در این حوزه در بازار نشر موجود است، بهصورت ترجمه سطحی و درحد اطلاعات عمومی غیرمنطبق با فرهنگ کشور ماست؛ کتابهایی که نویسندگانشان حتی در فرهنگ خودشان هم صاحبنظر نیستند. امروزه تعداد کتابهای مرجع و شاخص مرتبط با فرهنگ ایرانی و اسلامی در حوزه خانواده بسیار اندک است. افراد متعهد و متخصص کشور باید مطالب و دانستهها و تجربیات خود را مکتوب کرده و به زبانهای دیگر نیز ترجمه کنند.
انتشار نتایج مجموعه همایشها در قالب کتاب
مدیرکل فرهنگی و فوق برنامه دانشگاه پیام نور در ادامه گفت: نهادهای مسئول و متولی باید با همفکری و تقسیم وظایف، کمیتههای تخصصی را برای تدوین منابع غنی مکتوب در حوزه خانواده تشکیل دهند تا این منابع جایگزین مطالب وارداتی بیاثری شوند که با شمارگان بالا منتشر میشوند.
وی ادامه داد: دانشگاه پیام نور بنا دارد تا نتایج و بازخوردهای حاصل از این مجموعه همایشها را پس از بررسی و بازنگری، در قالب کتاب منتشر کند.
حرکت به سمت کیفیسازی
رضایی با اشاره به ضعف جدی در حوزه علوم انسانی در کشور تصریح کرد: در برخی جاها، سادهانگارانه از کنار این مسائل گذشتهایم. ریاست دانشگاه پیام نور تاکید دارد که باید به سمت کیفیسازی حرکت کنیم و کتب درسی نیز باید بازنگری و بررسی شوند.
مدیرکل فرهنگی و فوق برنامه دانشگاه پیام نور افزود: دانشگاه پیام نور این خلاها را پذیرفته و امروز بهطور جدی مطالعات و برنامههایی را در حوزه خانواده شروع کرده که مسابقه کتابخوانی خانوادگی، مسابقات قرآنی برای دانشجویان و کارکنان و خانوادههایشان و مجموعه همایشهای «تعالی و تحکیم بنیان خانواده و ارتقا بهداشت روانی» از جمله این برنامههاست البته اجرای درست اینگونه برنامهها، نیازمند حمایت، برنامهریزی و سیاستگذاری از سوی نهادهای متولی دولتی است.
کار بزرگ دانشگاه پیام نور و موسسه «مدت»
وی در پایان با اشاره به موفقیت همایش «تعالی و تحکیم بنیان خانواده و ارتقا بهداشت روانی» در گام نخست گفت: برگزاری این دورهها در شهرهای بزرگ کار سختی نبود، ولی هماهنگی مجموعه عوامل و اعزام استادان به شهرها و نقاط دورافتاده از سوی موسسه «مدت» که با همکاری دانشگاه پیام نور و حمایت ریاست دانشگاه صورت گرفت، کار بسیار بزرگی بود.
پایان پیام/
نظر شما