حجت الاسلام «قنبرعلی صمدی»، استاد حوزه تفسیر و کلام از کشور افغانستان و عضو جامعه المصطفی العالمیه در گفت وگو با خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با بیان اینکه مساجد ظرفیت های متعددی دارند که نیاز است در جامعه امروز اسلامی احیا شوند، گفت: اینکه بتوانیم کارکرد مسجد را همچون گذشته در جامعه کاربردی کنیم نیاز به برنامه ریزی جدی دارد.
وی ادامه داد: مساجد در گذشته علاوه بر اینکه پایگاه عبادی محسوب می شدند در حوزه علم آموزی نیز فعالیت داشتند که به نظر می رسد احیای این رویکرد و اقدام مبارک بتواند تاثیر به سزایی را در حوزه علوم داشته باشد، ضمن اینکه اساسا از کارکردهای مهم مساجد همین است اما این نگاه یعنی رویکرد علمی باید عجین با هویت دینی باشد.
حجت الاسلام صمدی گفت: در مورد ارایه برنامه های آموزشی در مساجد باید تمامی مخاطبان مسجد را از نظر بگذرانیم و برای اقشار مختلف برنامه داشته باشیم، بحث های تربیتی و مباحث جذب جوانان به مسجد نیاز به یک برنامه ریزی منسجم وجذاب دارد.
این محقق افزود: برگزاری کارگاه های مختلف در حوزه مباحث مربوط به عفاف حجاب، دوره های قرائت قرآن، توسعه اندیشه اسلامی از طریق برپایی کلاس های آموزشی از جمله رویکرد هایی است که می تواند مساجد را به قطب فعالیت های محله تبدیل کند و هیچ منافاتی هم با شئونات مسجد ندارد، تنها باید توجه شود که مخاطبان ما در مساجد صرفا قشر تحصیل کرده و آکادمیک نیستند بلکه گروه های مختلف مردم با سطح سواد متفاوت در مسجد حاضر می شوند بنابراین با توجه به این گوناگونی باید برای مساجد برنامه ریزی داشته باشیم.
حجت الاسلام صمدی در ادامه به تاثیرات برگزاری این سلسله مباحث در مسجد اشاره کرد و افزود: نماز ستون دین است و مساجد به عنوان مرکز اصلی ترویج فرهنگ نماز محسوب می شوند، از سوی دیگر نماز به لحاظ اینکه نقش محوری را در دیانت جامعه دارد در نتیجه توجه به گسترش فرهنگ نماز اهمیت فوق العاده ای دارد ، مسجد با محوریت نماز شکل می گیرد و رونق مسجد با محوریت نماز است بنابراین متولیان امور مساجد هر اندازه که بتوانند در راستای ترویج فرهنگ نماز تلاش کنند در واقع به انسجام فرهنگ محتوامحور مسجدی یاری رسانده اند.
وی با اشاره به تاثیر حضور در مسجد در روحیه افراد نمازگزار گفت: نماز به علت همان کارکردهای فوق العاده تربیتی و سازنده ای که در اندیشه وفکر و اخلاق مردم دارد طبیعی است که روحیه ساز است، مسجد با نماز پیوند دو وسویه دارند و آثار و برکات اش با یکدیگر مرتبط هستند، بنابراین طبیعی است که کارکرد نماز و مسجد را در یک راستا بدانیم.
حجت الاسلام صمدی با بیان اینکه اقامه نماز جماعت در مسجد در واقع همان جنبه اجتماعی دین است، تصریح کرد: اگر نماز به عنوان عبادت فردی در منزل اقامه کنیم یک وجهه دارد اما اگر به صورت یک عبادت جمعی و به جماعت در مسجد اقامه کنیم علاوه بر جنبه معنوی آثار و فواید فراوانی را برای نمازگزاران به ارمغان می آورد از جمله وحدت جامعه و ارتباطات اجتماعی که در لوای این حضور در مسجد شکل می گیرد.
این پژوهشگر در پایان افزود: مسجد تبلور و تجسم وحدت جامعه اسلامی است که در صفوف متحد نماز به نمایش در می آید، باید نگاه به مسجد را به عنوان یک شبکه دینی و جهانی در نظر گرفته و آن را در جامعه تعمیم دهیم.
پایان پیام/
نظر شما