خبرگزاری شبستان- خراسان شمالي؛ استان خراسان شمالی که به باب الرضا و گنجینه معرفت ها شهرت یافته، در مسير جاده اصلي تهران- مشهد، موسوم به جاده آسیایی قرار دارد. این جاده بخشی از بزرگراه آسیایی است که از کمربندی توشین در مرکز توکیو پایتخت ژاپن شروع شده و پس از گذشتن از 13 کشور در مرز بین ترکیه و بلغارستان خاتمه پیدا میکند. طول این بزرگراه ۲۲٫۵۵۷ کیلومتر است و بزرگترین بزرگراه آسیا شمرده میشود.
سالانه حداقل يك سوم زائران حرم مطهر امام رضا علیه السلام از غرب تا شرق استان خراسان شمالی از شهرستان هاي جاجرم، مانه و سملقان، بجنورد، شيروان و فاروج مي گذرند. این استان که در مسیر دو قطب زیارتی شرق کشور مشهد مقدس و قطب سیاحتی شمال واقع است با داشتن پتانسیلهایی از قبیل موقعيت جغرافيايي مناسب، وجود قوميت هاي مختلف، تمدن كهن، غناي فرهنگي و منابع طبيعي، موقعيت ويژه اي را در جذب گردشگر دارا مي باشد. همین تنوع قومی و زبانی باعث گردیده تا این استان ملقب به "گنجینه فرهنگها و معرفتها" گردد. قرار گيري اين استان در مسير زائران امام رضا علیه السلام كه از جاده كناره درياي خزر عبور و مرور مي كنند، سبب شده تا این استان سالانه پذیرای 20 میلیون مسافر شود.
وجود هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی و باستانی در خراسان شمالی از جمله ویژگی های این استان است که قابلیت جذب گردشگران بسیاری را در طول سال داراست. این استان درگذشته، تنها راه ارتباطی شرق به غرب بوده و وجود جاده ابریشم در جنوب استان، سبب ورود اقوام مختلف به آن شده به همین دلیل نیز عمده ویژگی خراسان شمالی وجود بافت متنوع قومی و مولفه های فرهنگی متفاوت آن است.
ورودی استان خراسان شمالی؛ ادامه جنگل گلستان
پس از عبور از استان گلستان و حرکت به سمت شرق، به استان خراسان شمالی می رسیم. در ابتدای ورود به استان، بخشی از جنگل گلستان قرار گرفته است که جاده ارتباطی نیز از داخل این جنگل می گذرد. در این مسیر امکانات اقامتی برای مسافران وجود ندارد اما می توان ساعاتی را در مناطقی امن از حاشیه جاده که برای مسافران درنظر گرفته شده است اطراق کرده و به استراحت پرداخت. در ادامه در مسیر اصلی یعنی همان جاده آسیایی، به ترتیب شهرهای آشخانه، بجنورد، شیروان و فاروج قرار دارد. همچنین در مسیرهای فرعی و منشعب از جاده اصلی شهرهای گرمه و جاجرم، اسفراین و رازو جرگلان قرار گرفته است.
برای تردد در سطح استان و طی نمودن فاصله بین شهرها بهترین وسیله داشتن خودروی شخصی است. هرچند وسایط نقلیه عمومی از قبیل ماشین های سواری خطی، مینی بوس و مسافرکش ها نیز به وفور یافت می شود. اتوبوس ها نیز فقط از مرکز هر شهرستان عمدتا به مقاصد مشهد و تهران در تردد هستند. در مرکز استان یعنی شهر بجنورد نیز فرودگاهی واقع است که هفته ای سه پرواز به تهران و بالعکس دارد. دسترسی به قطار نیز فقط در شهرستان جاجرم وجود دارد.
شهرستان مانه و سملقان:
اولین شهر در مسیر جاده اصلی به سمت مشهد در استان خراسان شمالی (معروف به جاده آسیایی)، شهرستان مانه و سملقان به مركزيت شهر آشخانه است.
این شهرستان دارای جاذبه های فراوان تفریحی و تاریخی از قبیل منطقه نمونه و روستاي هدف گردشگري درکش، تپه تاریخی قلعـه خان، چشمه آب گرم مهمانک، آرامگاه امامـزاده دلاور، آبشار بیار و آتشکدۀ اسپـاخو است.
شهرستان جاجرم:
در مسیر ارتباطی استان خراسان شمالی به استان سمنان شهرستان جاجرم واقع شده است به طوری که با ادامه مسير به سمت بجنورد و پس از 150 كيلومتر از آزادشهر به دوراهي چمن بيد می رسید پس از آن وارد جاده فرعی خواهید شد كه تا جاجرم تنها 80 كيلومتر فاصله دارد. این شهرستان از تنوع آب و هوایی خاص برخوردار است. این تنوع در پوشش گیاهی و جانوری آن نیز به چشم می خورد این شهرستان بخشی از زیستگاه یوزپلنگ ایران محسوب می شود.
مکان های دیدنی این شهر عبارتند از موزه گرمابه و تاريخی شهر جاجرم، قلعه جلال الدین، روستاي هدف گردشگری دشت و پناهگاه حیات وحش میاندشت که یکی از غنیترین مناطق استپی کشور از نظر تنوع و شمار گونههای جانوری است.
شهرستان بجنورد:
در مسیر جاده آسیایی پس از عبور از شهر آشخانه به شهر بجنورد مرکز استان خراسان شمالی می رسیم. قسمت اعظم شهرستان بجنورد را مناطق کوهستانی و فلات های مرتفع در بر گرفته و از همین رو منطقه آب و هوای معتدل کوهستانی دارد. وجود محوطه های استقراری پیش از تاریخ در حومۀ جنوبی بجنورد و تپه های مربوط به دوره های تاریخی گواه سکونت مداوم بشر در پهنۀ این شهرستان در دوران مختلف تاریخ بشری است.
روستاهای بدرانلو، بازخانه، پاقلعه، فیروزه، اسفیدان و رئین از مهمترین مناطق نمونه گردشگری و پارک نمونه ملی بش قارداش و منطقه نمونه ملی گردشگری باباامان و نیز منطقه نمونه گردشگری ایوب پیغمبر و عمارت مفخم از دیگر جاذبه های دیدنی این شهر است.
اسفراین:
پس از رسیدن به بجنورد می بایست به سمت جنوب حرکت نموده و پس از طی60 کیلومتر مسافت به شهر اسفراین می رسید. ادامه این مسیر شما را به شهر سبزوار در مسیر جاده تهران-مشهد می رساند. قله شاه جهان با ارتفاع بیش از سه هزار متر به عنوان بلندترین قله استان در این شهرستان واقع است. این شهرستان دارای دو نوع پوشش گیاهی شامل جنگلها و مراتع و گیاهان و بوته ها و درخچه های پراکنده است.
شهر تاریخی بلقیس از مهمترین آثار تاریخی و باستانی این شهر است که در سه کیلومتری جاده اسفراین به سبزوار واقع شده است. این بنای عظیم گلی را می توان پس از ارگ بم دومین بنای گلی ایران دانست. پس از آن منطقه نمونه و روستای هدف گردشگری روئین، پارک ملی و منطقه حفاظت شده سالوک نیز از دیگر مناطقی است که می توانید در سفر به این شهرستان از آنها دیدن کنید.
شیروان:
در ادامه این سفر در مسیر جاده آسیایی به سمت مشهد مقدس, پس از طی 60 کیلومتر از شهر بجنورد, مرکز خراسان شمالی به شهرستان شیروان می رسیم. نام شیروان منسوب به نقش شیری است که شکل و شمایل آن در دامن شیرکوه در جنوب این شهر مشاهده میشود. همچنین نام شیروان منسوب به شیربانانی بوده که در قرون گذشته در جنگلهای منطقه شیروان به شکار و نگهداری شیر اشتغال داشتهاند. این شهرستان نیز از مناطق بسیاری از جمله منطقه نمونه وروستاي هدف گردشگري زوارم، اسطرخی، گلیان، روستای اوغاز، منطقه نمونه گردشگری قلعه زو و گلول برای سفر برخوردار است.
فاروج:
در نهایت در گذر از خراسان شمالی به آخرین شهر یعنی شهرستان فاروج می رسیم. شهرستان فاروج ملقب به پایتخت آجیل کشور, آخرین شهر خراسان شمالی در طول جاده آسیایی است. این شهرستان دارای مغازه های متعدد فروش آجیل و خشکبار بوده که درهر ساعت از شبانه روز مشغول فعالیت و ارائه خدمات به مسافران می باشند.
در گذر از این شهرستان، دیدن منطقه نمونه گردشگری خسرويه زادگاه عالم رباني آقا نجف علي قوچاني که از بافت سنتي و معماري بسيار غني برخوردار است و نیز روستاي هدف گردشگری استاد که جاذبه هاي آن علاوه بر چشم اندازهاي طبيعي زيبا شامل تخت حصار، قلعه كهنه، مسجد جامع، حمام قديمي و بناي امامزاده اولياء نیز می شود خالی از لطف نخواهد بود و خاطره ای خوش را برای شما رقم خواهد زد.
پایان پیام/
نظر شما