به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از مشهد، محمدحسین رجبیدوانی، شب گذشته (20 اسفند) در سالن اجتماعات مؤسسه جوانان آستان قدس رضوی، با اشاره به ریشههای دیرینه تکفیریها، گفت: وقتی فقاهت صرفاً از حدیث و بدون تفکر روی آن حاصل شود، پیدایش موج تکفیری دور از ذهن نخواهد بود.
وی احمدبنحنبل را مؤثرترین عامل در قبول خلفای چهارگانه توسط اهل تسنن دانست و تصریح کرد: تا قبل از ایشان اگر شخصی از امیرالمؤمنین تعریف و تمجید میکرد، با برچسب رافضی توسط حاکمان، مورد آزار و اذیت قرار میگرفت، اما احمدبن حنبل حضرت علی (علیهالسلام) را به عنوان خلیفه چهارم مطرح کرد و با یادآوری شخصیت و جایگاه ایشان، از لزوم احترام و لزوم پیروی از تصمیمات ایشان در زمان حکومت سخن به میان آورد.
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نمیتوان عملکرد تمامی پادشاهان ایرانی را رد کرد، افزود: در بسیاری از دورهها، شاهان ایرانی خدمات شایستهای به شیعیان داشتهاند که در این خصوص میتوان به دوران پادشاهان صفوی و آلبویه اشاره کرد که برای اولین بار، مراسم عزاداری برای امام حسین (علیهالسلام) و جشن گرفتن روز غدیر را باب کردند.
رجبیدهنوی با بیان اینکه در اواخر دوران غیبت صغری، شیعیان و نایبان خاص که در بغداد مستقر بودند، به شدت تحت فشار حکومت قرار داشتند، اظهار کرد: با شروع دوران غیبت کبری، آلبویه به جهت حمایت از شیعیان وارد بغداد شد و خلیفه عباسی را به تبعیت از خود وادار نمود که پس از آن شاهد آزادی نسبی شیعیان و بازسازی حرم امامحسین (علیهالسلام) و قبور شریف قبرستان بقیع هستیم.
وی به تندروی برخی از شیعیان و اهل سنت اشاره کرد و افزود: در آن زمان برخی از شیعیان و پیروان اهل سنت با حتک حرمت اعتقادات یکدیگر، زمینه درگیریهای خونینی را ایجاد میکردند و حکومت آلبویه نیز برای جلوگیری از نفوذ و سوءاستفاده دشمن و حصول وحدت مسلمانان، با هردو گروه تندرو برخورد کرده و سران آنها را به دیگر ممالک اسلامی تبعید میکرد.
این مورخ و پژوهشگر تاریخ اسلام، شایعهسازی در خصوص رفتارهای اهل تسنن و شیعیان را عامل دور شدن هرچه بیشتر این دو مذهب اسلامی از یکدیگر دانست و تصریح کرد: تندرویها در دو طرف باعث تقابل این جریانات اسلامی شد، تا جایی که در مقابل مراسم مذهبی شیعیان مثل جشن روز غدیر و یا عزاداریها، اهل تسنن نیز به شبیهسازی اتفاقات آغازین جنگ جمل و یا گرامیداشت یومالغار در تاریخ مشخصی از سال اقدام میکردند.
رجبیدوانی، ابنتیمیه را ابداع کننده واژه سلفی دانست که پایههای وهابیت بر روی آن شکل گرفته است و افزود: ابنتیمیه سه نسل اول صدر اسلام را به عنوان سلف برگزید و اعلام کرد اگر شخصی خلاف سنت پیامبر، صحابه و شاگردان صحابه که در سیصد سال ابتدایی اسلام حضور داشتند، عمل کند، بدعت را وارد دین کرده است و نمیتواند مسلمان باشد.
معاون پژوهشی دانشکده علوم اجتماعی امام حسین(علیهالسلام) با بیان اینکه ابنتیمیه در زمان علامه حلی فعالیت میکرد، ادامه داد: ایشان در جواب شبهات ابنتیمیه به نوشتن کتاب روی آوردند و او را محکوم کردند، اما ابنتیمیه برای اولینبار شایعات بیاساسی را پیرامون شیعیان مطرح کرد و پاسخ علامه حلی را نیز با توهین و تکفیر میداد و حتی کار را به جایی رساند که یزید را نیز مورد آمرزش دانست.
رجبیدوانی با اشاره به دستگیری ابنتیمیه و مرگ او در زندان، تصریح کرد: این جریان رو به افول نهاد، اما در قرن دوازدهم با حمایت انگلستان، دو موج تکفیری در شبهجزیره هند و عربستان به موازات یکدیگر و در یک زمان ایجاد شد که مجدداً با تخریب قبور بقیع و حمله به کربلا و کشتار وسیع شیعیان آغاز شد، تا جایی که پادشاه مصر به اعزام لشگری به سمت عربستان اقدام کرد تا سلفیها را سر جای خود بنشاند.
وی با بیان اینکه از آن زمان سلفیها ریشهکن نشدهاند، اما در دورانهای گوناگون با افول و فروغ همراه بودند، یادآور شد: در هندوستان هم سپاه صحابه به جنایتهای زیادی دست زدهاند، اما به دلیل جمعیت زیاد پیروان سیک و هندو، اقبال چندانی به دست نیاوردهاند.
استاد دانشگاه امام صادق(عیلهالسلام) با اشاره به شکلگیری داعش تحت تفکر سلفی، یادآور شد: امروز داعش حتی به نامگذاری ابتدایی خود به معنای «دولت اسلامی عراق و شام» نیز قانع نیست و ادعای خلافت اسلامی بر ممالک جهان اسلام را دارد.
پایان پیام/
نظر شما