کاهش تراز غذایی کشور در ده سال آینده

خبرگزاری شبستان: حجتی با اشاره به اهمیت استفاده از فناوری و نوآوری در کشاورزی گفت: اهمیت استفاده از این بخش در کشاورزی به خصوص در حوزه‌های بذر، نهال و ژنتیک بسیار قابل توجه است.

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، محمود حجتی، وزیر جهاد و کشاورزی در همایش سیاستهای فناورانه و نوآوری در برنامه ششم توسعه ضمن بیان این مطلب گفت: فناوری در حوزه‌های بذر و نهال ژنتیک مواد بیولوژیک، ماشین آلات و تجهیزات بسیار مهم است اما برخی از فناوریهای وارداتی که قدیمی منسوخ و غیرکارآمد است درجه وابستگی کشور را افزایش داده و فناوریهای بومی را تضعیف کرده است و به دلیل عدم سازگاری با شرایط بومی پیامدهای متعددی در بلندمدت به همراه داشته است.

حجتی با اشاره به شرایط کنونی جوی در خاورمیانه گفت: گرم شدن 5/1 درجه ای زمین و همچنین شرایط خاورمیانه باعث شده است منطقه ما شرایط خوبی نداشته باشد و آسیب های زیست محیطی زیادی در کنار کاهش منابع باعث ایجاد نگرانی شود.

وی کاهش منابع آب و خاک و شور شدن آب و خاک را در کنار برداشت بیش از ظرفیت آبهای زیرزمینی و آبخوانها را مطرح کرد و افزود: در ارتباط با غذا طراز ما منفی 8 میلیارد دلار است و برنامه هایی تدوین کرده ایم تا در چارچوب اقتصاد مقاومتی و افزایش بهره وری و همچنین حفظ منابع بتوانیم در افق ده ساله طراز غذایی کشور را صفر کنیم.

حجتی اساس ورود به این برنامه را وجود فناوری های نو عنوان کرد و گفت: از آنجا که منابع جدیدی وجود ندارد راهی نیست که به فناوری های نو ورود شود زیرا حفظ خاک بسیار مهم است زیرا برعکس آب که محدود اما تجدیدپذیر است خاک تجدیدناپذیر است و علاوه بر آن بستری برای حفظ آب است.

وی نیاز استفاده از آبهای نامتعارف را عنوان نمود و افزود: در شرایطی که حجم آبهای سالم رو به کاهش است باید از آبهای شور استفاده شود و در این زمینه پژوهشگران باید این مسایل را بررسی کنند.

وی با اشاره به اینکه 300 میلیارد دلار واردات بذر از خارج از کشور و همچنین روغن و ذرت به صورت طراریخته داریم گفت: باید حرفهایی مطرح شود و آنچنان عمل کنیم که موفق تر باشیم زیرا شرایط فعلی ما قابل قیاس با دنیا نیست و باید تجاری سازی و تبدیل به واحدهای تولیدی در طرح های تحقیقاتی مدنظر قرار گیرد.

وزیر کشاورزی با تاکید بر حمایت از نوآوری و تجاری سازی محصولات فناوری گفت: سیاستهای حمایتی مناسبی در این حوزه نیاز است و فرصتها و تهدیدهای توسعه فناوریهای مرتبط با کشاورزی یا کسب و انتقال فناوری بین کشورها پیچیده است و بسیاری از کشورها سرمایه گذاری های کلانی در کشورها دارند و برای بلندمدت و ساخت آینده ای که می خواهند به آن برساند تمهیدات ویژه ای اندیشیده اند.

وی افزود: باید از ظرفیتهای داخلی و خارجی اعم از تولیدکنندگان و محققین دانشگاهها نهادها و سازمانها بهره ببریم و باید مجدداً تاکید شود که استفاده بهینه از فناوریهای داخلی و در دسترس که امکان بکارگیری آنها وجود دارد در اغلب موارد مزایای بیشتری نسبت به خرید فناوریهای پیشرفته وارداتی دارد.

وی تامین غذا سلامت و امنیت غذایی را از دیرباز تاکنون به عنوان مهمترین دغدغه بستر عنوان کرد و گفت: فناوریهای نوین از جمله زیست فناوری و نانوفناوری توانسته است با ایجاد تحول در فناوریها و روشهای سنتی گام موثری در این مورد بردارد.

حجتی با اشاره به نیاز حمایت مجلس از چرخه کامل فناوری در نظام نوآوری گفت: با ایجاد زیرساختهای قانونی و بودجه لازم در حوزه‌های مختلف و تسهیل استفاده از فناوریها در سطوح مختلف به ویژه فناوری هایتک در راستای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و سیاستهای علمی و فناوری، تحقق امنیت و فناوری، توسعه پایدار در پیشرفت و رشد حوزه فناوری بسیار مهم و تاثیرگذار خواهد بود.

پایان پیام/

کد خبر 445514

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha