نهضت ضد خاطره و نقد آن توسط غلامعلی حدادعادل کلید زده شد

خبرگزاری شبستان: صالحی گفت: اگر بخواهیم یک روایت صادقانه‌ای از مهمترین دوره تاریخ ایران داشته باشیم که با کمترین تحریف روبرو شده باشد این است که خاطرات گوناگون کنار هم قرار بگیرد و نقد شود و اصطلاحاً ضد خاطره داشته باشیم. کتاب «محض اطلاع» در همین راه و گام سومی است که آقای حداد عادل در این زمینه برداشته است.

به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، مراسم رونمایی از آخرین کتاب غلامعلی حدادعادل، کتاب «محض اطلاع» که شامل تحلیل محتوای  جلد هفتم یادداشت‌های علم است، عصر روز گذشته ۱۸ اسفندماه به همت نهاد کتابخانه های عمومی کشور و با حضور نویسنده کتاب، معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد، علیرضا مختارپور، معصومه آباد و جمعی از نویسندگان در فروشگاه ترنجستان بهشت برگزار شد.

 

«سیدعباس صالحی» که ساعتی پس از شروع مراسم رونمایی در فروشگاه ترنجستان حاضر شد، در سخنانی گفت: من فقط برای محض اطلاع از «محض اطلاع» در این جلسه شرکت کردم و قصد صحبت نداشتم، اما ذکر نکاتی درباره این کتاب خوب است. بحث خاطرات شفاهی تاکنون چند گام را گذرانده است؛ گام اول جریان خاطرات شفاهی کسانی است که از منظر بیرونی روایت شده است. این افراد از آنجا که با انقلاب فاصله دارند روایت‌هایی متناسب با خود ارائه کرده‌اند که گام اول آن از دهه 60 آغاز و در دهه ۷۰ جدی شد. عزلت، کینه و نفرت آنها از انقلاب با حجم انبوهی از تاریخ شفاهی انقلاب مواجه شویم که با یک حرکت تهدید افزایی در حال پدید آمدن بود و می‌توانست برای نسلی که انقلاب را ندیده یک تاریخ تحریف‌ شده را نشان می‌دهد.

 

وی در ادامه و در توضیح گام دوم توضیح داد: گام دوم که با تاکیدات رهبری آغاز شد، از سوی افرادی بود که معتقد به نظام جمهوری اسلامی بودند و این مسیر برای ثبت تاریخ شفاهی انقلاب پدیده آمد و موجب شد تا افراد فرصت گذاشته و خاطرات خود را مکتوب کنند و این گام در طول دو دهه بسیار خوب برداشته شده است. امروز در وزن تاریخ شفاهی جریان معتقد به نظام نه تنها عقب نیستیم بلکه با حجم تولیدات این جریان به یک میزان غنی از تاریخ شفاهی دست پیدا کرده‌ایم.

 

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: گام سومی هم در این ارتباط وجود دارد و آن، ضد خاطرات است زیرا ما نیاز به پالایش و نقد خاطرات انقلاب داریم و تاکنون تنوع‌ گوناگون خاطرات بیان شده و بعد از گام دوم باید وارد مرحله سوم شویم و نهضت نقد خاطرات باید آغاز شود.

 

وی تاکید کرد: اگر بخواهیم یک روایت صادقانه‌ای از مهمترین دوره تاریخ ایران داشته باشیم که با کمترین تحریف روبرو شده باشد این است که خاطرات گوناگون کنار هم قرار بگیرد و نقد شود و اصطلاحاً ضد خاطره داشته باشیم.

 

صالحی در پایان گفت: کتاب «محض اطلاع» در همین راه و گام سومی است که آقای حداد عادل در این زمینه برداشته است.

 

روح هفت جلد کتاب‌های عَلَم در کتاب «محض اطلاع» مشهود است

در ابتدای این مراسم، «موسی حقانی» رئیس موسسه تاریخ ایران درباره کتاب «محض اطلاع» سخنرانی مفصلی داشت. وی درباره این کتاب گفت: خاطرات علم یکی از منابع مهم و دسته اول در خصوص تاریخ پهلوی است و جلد هفتم این خاطرات در حقیقت می‌توانست از نظر زمانی جلد اول این کتاب باشد. کتاب خاطرات علم و خودش از این حیث که علم مسئول دربار پهلوی بوده و در خلوت و جلوت با پهلوی مهشور بوده است دقایقی را ثبت کرده که شاید جای دیگری ثبت نشده باشد. اسدالله علم وابسته به یک خاندان مهم است که نقش مهمی در تاریخ داشته است که برخی از این نقش‌ها مثبت و برخی منفی بوده‌اند.

 

وی ادامه داد: عَلَم در جزئیات سیاسی پهلوی حرف اول را می‌زند و در همه جا نفوذ داشته است. دکتر غلامعلی حداد عادل 5 محور از چندین محور جلد هفت را برای تحلیل برگزیده که این پنج محور اشاراتی به سایر مجلدات نیز دارد. اگر کسی فرصت مطالعه هفت جلد را نداشته باشد می‌تواند روح هفت جلد را در کتاب «محض اطلاع» بخواند. یکی از مباحثی که در این کتاب به آن اشاره شده بحث وابستگی به آمریکاست که در آن مجموعه یادداشت‌های علم می‌توان دید و این وابستگی به حدی بوده که صدای علم را نیز درآورده است.

 

حقانی خاطرنشان کرد: ارتباط با اسرائیل یکی از محورهایی است که در این کتاب حدادعادل به آنها پرداخته زیرا ایران در آن زمان ستون پنجم اسرائیل در منطقه بوده و مناسبات گسترده‌ای با این رژیم جعلی داشته است. آخرین سفیر اسرائیل در ایران می‌گوید اگر دنیا بداند ما چه رابطه‌ای با ایران داریم انگشت حیرت به دندان خواهد گزید.

 

رئیس موسسه تاریخ ایران در پایان به مستند انقلاب 57 که از شبکه های ماهواره ای پخش شده اشاره کرد و گفت: مستند انقلاب 57 کار سخیفی است و آنهایی که در این حوزه مشغول هستند به سخیف بودن آن اذعان دارند و این تنها نظر من نیست. وقتی یادداشت‌های علم است چطور می‌توانند در این مستند به توسعه اجتماعی و اقتصادی ایران، رفاه شهروندی و مسائلی از این دست در دوران پهلوی اشاره کنند. این کتاب می‌تواند اشرافی به روح مجلدات یادداشت‌های علم به خواننده بدهد و کسانی که به مطالعه تاریخ دوران پهلوی علاقه دارند می‌توانند از این کتاب استفاده کنند.

 

پایان پیام/

کد خبر 445478

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha