دکتر «سید علیرضا واسعی»، عضو كميته فرهنگ و تمدن اسلام و ايران شوراي عالي انقلاب فرهنگی در گفت وگو با خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به جایگاه مساجد در فرهنگ و تمدن جامعه امروز اسلام اظهار کرد: به گمان من با پیدایی نهادهای مختلف آموزشی اعم از دانشگاه، حوزه ها و مراکز خصوصی که وجود دارد طبیعتا برای تعالیم علوم مختلف از جمله مباحثی در حوزه تمدن، فرهنگ و فلسفه در مساجد مشکلی پیدا نمی شود.
وی ادامه داد: ولی هنوز هستند علما و فیلسوفان بزرگی که برای ایجاد تعلق و ایجاد پیوند میان فلسفه و دیانت همچنین بیان تعلق این دو به یکدیگر، مساجد را که نهاد دین و معنویت است به عنوان نهاد و مرکز پایگاه آموزشی خود استفاده می کنند، بنابراین تقویت و برگزاری جلسات مختلف در این راستا در قالب نهادهای مختلف مسجدی از جمله کانون ها می تواند موثر باشد.
عضو كميته فرهنگ و تمدن اسلام و ايران شوراي عالي انقلاب فرهنگی، تصریح کرد: در حال حاضر در قم و البته در مشهد و اصفهان نیز چنین رویکردی را داریم اما به طور طبیعی مساجد به عنوان نهاد آموزشی قلمداد نمی شوند چون نهادهای آموزشی در جامعه با امکانات مختلفی پیداشده اند و مساجد نقش عمدتا عبادی خود را دارند، البته بدیهی است که فرهنگ سازی در مساجد صورت می گیرد.
دکتر واسعی گفت: بنابراین اگر بخواهیم فلسفه ای در جامعه جای بگیرد و اندیشه عقلی در جامعه رشد یابد، این مساجد هستند که می توانند نقش بنیادین را بازی کنند چون مساجد محل گرد هم آمدن اقشار مختلف مردم هستند بر خلاف محیط های فرهنگی، علمی و آموزشی دیگر یا بر خلاف دانشگاه که قشر خاصی در آن حضور دارند یا حوزه علمیه که محل حضور طلاب است، مسجد این ویژگی را دارد که پذیرای گروه های مختلف فکری و فرهنگی است بنابراین همان طور که گفتم تقویت فعالیت های فرهنگی مساجد در قالب های مختلف از جمله کانون ها می تواند طیف وسیعی را درگیر کند.
وی با بیان اینکه مساجد نقش فرهنگ سازی عمیقی را در جامعه اسلامی ایفا می کنند، افزود: این رویکرد آمادگی لازم برای پذیرش نظرات مختلف فکری و فلسفی را در جامعه ایجاد می کند چراکه مسجد تنها یک مکان نیست بلکه بعد معنوی و قداستی که مسجد دارد در این سیر و رویکرد اثر مستقیم دارد.
عضو كميته فرهنگ و تمدن اسلام و ايران شوراي عالي انقلاب فرهنگی در پایان گفت: بدون هیچ تردیدی نقش مسجد را در تمدن سازی اسلامی بسیار برجسته می دانیم. واقعیت آن است که در سیر تمدن سازی اسلامی مساجد همواره جامعه ساز بودند و نقش جدی را بازی کردند بنابراین هر اندازه که بتوانیم نسبت به تقویت و حمایت از مساجد فعالیت کنیم در واقع به جامعه خود یاری رسانده ایم و در این میان مجموعه ای چون کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور فرصتی برای برای جذب بیشتر جوانان به مسجد است.
پایان پیام/
نظر شما