به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، در ادامه گمانه زنی های رسانه ای که در بین رسانه های غربی از ابتدای مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱+۵ باب بود، این بار نکته دیگری توانسته موضوع تحلیل های این رسانه ها را به خود اختصاص دهد.
بنابراین گزارش، روزنامه گاردين در گزارشي که روز يکشنبه منتشر شد، مدعي شده است که ايران حاضر است در صورت موافقت غرب با عمر توافق جامع هستهاي به کمتر از 10 سال، کاهش شمار کنوني سانتريفيوژهاي خود را بپذيرد.
«جوليان بورگر» نويسنده اين گزارش با اشاره به اينکه تاکنون در رابطه با ظرفيت غنيسازي ايران و همچنين نحوه برداشته شدن تحريمها بحث شده، نوشته است که در مذاکراتي که در حاشيه کنفرانس مونيخ صورت گرفت، يک عنصر ديگر، يعني «عمر توافق» (مدت زمان اجراي توافق) نيز مورد بحث قرار گرفته است.
وي در اين رابطه نوشته است: «اگر محدوديتها بر غنيسازي، قرار باشد براي مدت نسبتا زيادي باقي بماند (15 سال مدتي است که غرب ترجيح ميدهد)، ايران خواهد خواست تا تعداد بيشتري از سانتريفيوژهايش را حفظ کند، حتي اگر قرار باشد آنها با بهرهوري پائينتري فعاليت کنند. اگر توافق عمري زير 10 سال داشته باشد، يعني همانطور که ايران ترجيح مي دهد، تهران براي پذيرش کاهش شمار کنوني سانتريفيوژهاي فعال خود، آماده خواهد بود.»
اين گزارش ميافزايد: «پس از آن دوره نسبتا کوتاه، ايران غنيسازي خود را به ابعاد صنعتي افزايش ميدهد، تا جايي که بتواند سوخت لازم براي رآکتور برق در بوشهر را توليد کند.»
گاردين سپس مدعي شده است که با توجه به «اظهارنظرهاي مثبتي که از ايران شنيده ميشود، تهران نسبت به انعطافي که بر سر قضيه غنيسازي نشان داده شده، خرسند به نظر ميرسد.»
اين روزنامه نوشته است که با اين حال، مذاکرهکنندگان غربي اميدوار هستند که وزير خارجه ايران بتواند در مسئله غنيسازي يک تعهد عملي ارائه دهد تا بتوان به موضوعات ديگر از جمله تحريمها رسيد.
به نوشته گاردين، فيليپ هاموند وزير خارجه انگليس در مورد اظهاراتش در ديدار با همتاي ايراني خود، گفته است: «از آنجا که زمانمان رو به اتمام است، بايد علامتي روشن از سوي ايرانيها دريافت کنيم مبني بر اينکه در مسئله کليدي غنيسازي به هم نزديک هستيم، تا بتوانيم به شتاب لازم براي رسيدن به پيشرفتي قابلتوجه در موارد ديگر که هنوز حل نشدهاند، دست يابيم.»
در همین رابطه، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا هم نکته ای را بیان کرد. وی گفت: «ایران باید برنامه هستهای خود را دستکم به مدت 10 سال به گونهای که قابل راستیآزمایی باشد در سطح فعلی نگه دارد تا بتوان به یک توافق جامع هستهای دست یافت.» او افزود: «اگر در حقیقت ایران حاضر باشد که برنامه هستهای خود را برای مدت چند سال که دو رقمی باشد در مرحله کنونی نگه دارد و درواقع بخشهایی از آن را به عقب برگرداند و اگر ما راهی برای راستیآزمایی آن داشته باشیم، هیچ گام دیگری وجود نخواهد داشت که بتوانیم برای اطمینان یافتن از عدم دستیابی ایران به تسلیحات هستهای برداریم.» اوباما تاکید کرد: «هدف آمریکا این است که اطمینان یابد دستکم یک سال میان زمانی که ما میفهمیم ایرانیها برای سلاح هستهای تلاش میکنند و درواقع میتوانند آن را بسازند فاصله وجود داشته باشد.» طی هفتههای اخیر گزارشهایی منتشر شده است مبنی بر اینکه ایران و آمریکا به توافقی رسیدهاند که براساس آن تهران ابتدا به مدت دورهای 10ساله برنامه هستهایاش را محدود میکند و سپس میتواند به تدریج فعالیتهای هستهایاش را افزایش دهد. این در حالی است که کاخ سفید هفته گذشته حصول چنین توافقی را قویا تکذیب کرد.
اوباما در ادامه با انتقاد از تلاش جمهوریخواهان و دموکراتها در مجلس سنای آمریکا برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات تا 30 ژوئن سال 2015 گفت که این اقدام میتواند روند مذاکرات را تضعیف کند. او تاکید کرد: «من نسبت به اظهارات بنیامین نتانیاهو کمتر از اقدامات احتمالی کنگره نگرانم چون این کار آنها میتواند مذاکرات را پیش از تکمیل آن نابود کند.» رئیسجمهوری آمریکا بهرغم حصول پیشرفتهای اخیر در مذاکرات هستهای گفت که ارزیابیاش درباره احتمال به دست آمدن توافق جامع هستهای تغییر نکرده و بر این باور است که شانس موفقیتآمیز بودن مذاکرات کمتر از 50 درصد است. اوباما در عین حال تاکید کرد: «احتمال اینکه اکنون به یک توافق برسیم بسیار بیشتر از 3 یا 5 ماه گذشته است.
علاوه براین، محمد جواد ظریف در گفتگو با شبکه ان بی سی در این خصوص توضیح داد: من در سطح عمومی مذاکره نمیکنم. ما مشغول بحث با گروه 1+5 و عمدتا ایالات متحده در مورد تدابیر متعددی شامل اقدامات شفافساز و نیز محدودیتهای داوطلبانه در مورد برنامه هستهایمان هستیم. معتقدیم که این تدابیر ضرورتی ندارد اما حاضریم این اقدامات اضافی را انجام دهیم تا به جامعه بینالمللی نشان دهیم که برنامه هستهای ما منحصرا صلحآمیز است. برای این منظور مذاکرات بسیار جدی و بسیار فنیای با حضور فیزیکدانان هستهای از جمله رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و وزیر انرژی آمریکا در جریان است تا این اطمینان را ایجاد کنیم که برنامه هستهای ایران همواره صلحآمیز خواهد ماند. هیچ مشکلی هم نداریم زیرا اصرار داریم برنامه هستهایمان صلحآمیز بماند. ما خودمان میدانیم که برنامهمان صلحآمیز است، میخواهیم دیگران هم برنامهمان را همینگونه که هست نگاه کنند. ما به دنبال بازدارندگی هستهای نیستیم و معتقدیم بازدارندگی هستهای که مبتنی بر به اصطلاح «انهدام تضمینشده متقابل» است، حقیقتا نوعی دیوانگی است. ما دنبال توسعه توانمندیهای علمی خود هستیم. ما را از دسترسی به فناوریهای مربوطه محروم کرده بودند و به همین دلیل دانشمندان ما خودشان دست به کار شدند. اکنون ما دانشی داریم که بومی است. البته ما بخشی از آن را از خارج کپیبرداری کردهایم ولی در حال حاضر آن را در اختیار داریم و بومیشده هم هست. دانشمندان ما با وجود همه مشکلات آن را به دست آوردهاند. به همین دلیل است که این دانش تبدیل به یک موضوع حیثیتی و غرور ملی شده است. این موضوع هیچ ارتباطی به تسلیحات هستهای ندارد، بلکه به احترام و حیثیت ملی ایرانیان برمیگردد. مردم ایران اصرار دارند که از محصول زحمات و تلاش خود که به خاطر آن خون دادهاند، بهرهمند شوند. همان طور که گفتم چند نفر از دانشمندان هستهایمان توسط مزدوران اسرائیل ترور شدند و هیچکس آن را محکوم نکرد. این واقعیات بارها و بارها اثبات شده است. این شیوه دیگر پاسخگو نیست. لازم است که توافق مذاکرهشدهای تدوین شود که در آن همه تضمینهای مورد نظر جامعه بینالمللی وجود دارد. البته منظور من از جامعه بینالمللی همین چند کشوری است که نگرانیهایی دارند وگرنه بقیه اعضای جامعه بینالمللی مشکلی با برنامه هستهای ما ندارند. بقیه کشورها هم میخواهند، برنامهای مشابه داشته باشند، چراکه فناوری هستهای، فناوری بسیار پیشرفتهای محسوب میشود که آینده نسلهای بعدی به آن متکی خواهد بود زیرا در تولید انرژی پاک، انرژیای که محیط زیست را تخریب نمیکند و تولید گازهای گلخانهای نمیکند، نقشی اساسی دارد. این موضوعات با توسعه کشورها مرتبط است.
پایان پیام/
نظر شما