به گزارش خبرگزاری شبستان، محمدمهدی آخوندزاده، معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه در نشست خبری خود در رابطه با برگزاری دومین همایش بررسی چالشهای موجود درباره خلع سلاح هستهای و دیگر سلاحهای کشتار جمعی گفت: کاری که ما امروز میخواهیم با برگزاری این همایش انجام دهیم ادامه روندی است که همکارانمان در وزارت خارجه از 20 سال پیش و با توجه به سیاستهای اصولی کشور و خواست مردم منطقه مبنی بر جهانی عاری از سلاحهای کشتار جمعی انجام دادند.
وی با بیان اینکه این حرکت سابقه 20 ساله دارد، اظهار کرد: بعد از بمباران شهرهای کشورمان توسط رژیم عراق و تلاشهای جمهوری اسلامی ایران در آن ایام کنوانسیون بینالمللی مبارزه با سلاحهای شیمیایی تنظیم شد که ما در ادامه آن تلاشها و تنظیم این کنوانسیون پروژه دیگری را دنبال میکردیم که آن جهانی عاری از سلاحهای هستهای بود.
آخوندزاده با اشاره به برگزاری اولین اجلاس بینالمللی خلع سلاح هستهای در تهران در سال گذشته یادآور شد: این اجلاس در سطح وزرای امور خارجه برگزار شد که با پیام مقام معظم رهبری و سخنرانی رییسجمهور همراه بود و در واقع علاوه بر پیام عاطفی یک پیام علمی نیز برای جهانیان داشت.
وی با بیان اینکه کنفرانس امسال در سطح کارشناسان بینالمللی و داخلی برگزار میشود و وزرای امور خارجه در این کنفرانس شرکت ندارند، اظهار کرد: هدف ما از برگزاری دومین کنفرانس این است که از افتخارات دانشمندان، محققان و نهادهای بینالمللی استفاده کنیم.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه با تأکید بر حضور فعال ایران در مباحث مربوط به خلع سلاح بیان کرد: مطالب و مواضعی که رییسجمهور سال گذشته مطرح کردند بازتاب خوبی نزد کسانی که به دنبال جهانی عاری از سلاحهای هستهای بودند، داشت.
وی تأکید کرد: در اینکه خلع سلاح جهانی به چه صورت جلو رود و کشورهایی که دارای این سلاحها تشویق شوند تا آن را کنار بگذارند رسانهها نقش مهمی دارند و نهادهای غیردولتی نیز میتوانند با همکاری رسانهها نقش جدیتری در این زمینه ایفا کنند.
آخوندزاده با اشاره به تشکیل سه کارگروه در دو روز برگزاری این همایش در روزهای 22 و 23 خرداد گفت: اولین کارگروه در رابطه با دکترینهای هستهای کشورهای مختلف و عدم تطابق آنها با شرایط روز بینالمللی بحث میکند و آنان را بررسی میکند.
وی ادامه داد: برخی کشورها نه تنها به دنبال خلع سلاحهای هستهای نیستند بلکه به دنبال مدرن کردن سلاحهای خود هستند.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه با اشاره به تشکیل دومین کارگروه در این کنفرانس گفت: موضوع دومین کارگروه تعاملات بینالمللی کشورها نسبت به سلاحهای هستهای است و سومین کارگروه که مهمترین کارگروه نیز است اقدامهای عملی و پیشنهادهای مشخص برای تحقق بخشیدن به خلع سلاح و امهای سلاحهای هستهای را بررسی میکند.
وی با طرح این سؤال که چرا ایران به دنبال برگزاری چنین کنفرانسی است، اظهار کرد: شاید برخی بگویند چون ایران دارای انرژی هستهای است و در حال حاضر بحثهای زیادی در رابطه با پرونده هستهای ایران مطرح است ایران این کنفرانس را برگزار میکند اما اینگونه نیست زیرا از حدود 20 سال پیش در وزارت امور خارجه با توجه به سیاستهای اصولی ما مبنی بر مبارزه با سلاحهای کشتار جمعی که یکی از آنها سلاحهای هستهای است این پروسه دنبال میشده است.
آخوندزاده تصریح کرد: با توجه به دسترسی جهانیان به اطلاعات از طریق اینترنت، علاقه آنان و خصوصا نسلهای جدید به اینکه در دنیایی عاری از سلاحهای هستهای زندگی کنند، زیاد شده است و این درخواستهای بینالمللی منطبق بر سیاستهای اصولی جمهوری اسلامی ایران در مورد جهانی عاری از سلاحهای هستهای است.
وی با بیان اینکه در این کنفرانس از کارشناسان کشورهای مختلف دعوت شده است، یادآور شد: هدف ما این است کسانی که در اجلاسهای بینالمللی و منطقهای شرکت میکنند به تهران بیایند و با پرداختن به معضلات و آسیبشناسی در این زمینه پیشنهادهای جدیدی را در قالب سه کارگروه مدنظر ارایه دهند.
وی بیان کرد: ما سعی کردهایم در این کنفرانس از مناطق جغرافیایی مختلف میهمان داشته باشیم و از سال قبل مکاتبات آن شروع شده است و خوشبختانه پاسخها، پاسخهای خوبی بوده است.
آخوندزاده با اشاره به ارسال 130 مقاله به دبیرخانه این همایش یادآور شد: تاکنون نمایندگان بیش از 40 کشور دنیا برای حضور در این همایش دعوت شدهاند که این کشورها شامل کشورهای آسیایی، اروپایی (سوییس، هلند، سوئد، ایتالیا) و از نیویورک نیز کارشناسان برجستهای در زمینه خلع سلاح هستهای و همچنین آفریقا در این کنفرانس حضور دارند.
وی با بیان اینکه بیشترین تعداد شرکتکننده از کشور ژاپن است، گفت: حتی از کشورهای تازه استقلال یافته همانند آذربایجان و ترکمنستان نیز در این کنفرانس حضور دارند، ضمن اینکه هیئت عراقی در سطح مدیر کل بینالمللی در این کنفرانس شرکت میکند.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه با اشاره به حضور نهادهای بینالمللی در این کنفرانس یادآور شد: در این کنفرانس نماینده سازمان ملل و نماینده رییس مذاکرهکننده ان پی تی نیز حضور خواهند داشت.
وی با تأکید بر اینکه خروجی این کنفرانس به صورت یک بیانیه به مراکز مختلف بینالمللی ارسال خواهد شد، گفت: قرار است در سال 2012 کنفرانس خاورمیانه برگزار شود که قطعا خروجی این کنفرانسها به این کنفرانس ارسال میشود.
آخوندزاده ادامه داد: اینکه این کنفرانس یک کنفرانس تخصصی است و در سطح کارشناسان برگزار میشود دلیلی نیست که ابعاد خبری نداشته باشد و همانند کنفرانس سال گذشته از ابعاد خبری آن کاسته نشود بلکه از دیگر اهداف ما بعد خبری این کنفرانس است.
وی با اشاره به حضور صالحی، وزیر امور خارجه و سخنرانی وی در افتتاحیه این کنفرانس گفت: سفرای بیش از 40 کشور در مراسم افتتاحیه حضور خواهند داشت و کارشناسان در قالب کارگروهها نظرات خود را بیان میکنند و احتمالا برای اختتامیه نیز از یکی از مقامات کشور دعوت میشود.
آخوندزاده بار دیگر با اشاره به کنفرانس سال گذشته در تهران در سطح وزرا گفت: قبل از کنفرانس تهران کنفرانسی در رابطه با ان پی تی در نیویورک برگزار شد که البته قبل از آن نیز کنفرانسی از سوی آمریکا که هدفشان تحت تأثیر قرار دادن کنفرانس ان پی تی بود برگزار شد که هدف آن کنفرانس نیز این بود که چگونه سلاحهای هستهای خود را مدرن کنند.
وی ادامه داد: اولین تأثیر کنفرانس سال گذشته استقبالی است که از کنفرانس امسال از سوی کشورهای مختلف با وجود تمام سنگاندازی کشورها شده است و در واقع پیگیری ایران در زمینه امهای سلاحهای هستهای و یا خلع سلاح هستهای کشورها به خیلی از کشورهای دنیا جسارت و شجاعت داده است تا در این زمینه فعالیت کنند.
معاونت حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه تأکید کرد: آنچه که فعلا برای ما قابل دسترسی است این است که ما بتوانیم تا قبل از سال 2025 جهانی فارغ از سلاح هستهای داشته باشیم و در این فاصله بتوانیم سازوکارهای تعقیب و تشویق را به کار ببریم و امیدواریم با کنفرانس تهران به یکی از ایدهآلهایمان که تهیه پیشنویس کنوانسیون امهای سلاحهای هستهای است با حضور و همفکری صاحبان اندیشه و فرهیختگان از نقاط مختلف جهان برسیم.
وی تأکید کرد: سالهای طولانی است که کشورهایی که دارای سلاح هستهای بودهاند با توجیهاتی که انجام میدهند از مسئولیتهای بینالمللی خود برای امهای سلاحهای هستهای خودداری میکنند که اگر ما موفق شویم این کنوانسیون را آماده کنیم و در اختیار افکار عمومی قرار دهیم فکر میکنم چند قدمی به آن ایدهآل اصلیمان که رسیدن به جهانی فارغ از سلاحهای هستهای است نزدیک شویم.
وی در ادامه با اشاره به پرونده هستهای ایران تأکید کرد: پرونده هستهای ایران پروژهای است که برخی کشورها کلید آن را زدهاند و با آن اهداف سیاسی خاص خود را دنبال میکنند اما در رسیدن به این اهداف تاکنون موفق نبودهاند و با وجود تمام جار و جنجالهای بینالمللی تقریبا برای همه کارشناسان، صاحبنظران و افکار عمومی اثبات شده است که آنها در پرونده هستهای ایران اهداف سیاسی خود را دنبال میکنند.
وی با اشاره به سنگاندازیهای غرب در پرونده هستهای ایران یادآور شد: البرادعی، رییس پیشین آژانس بینالمللی انرژی اتمی در کتابی که اخیرا و پس از مسئولیت وی در آژانس نوشته شده است به این مسئله که غربیها در موضوع هستهای ایران به دنبال اهداف سیاسی خود هستند اعتراف کرده است، پس دنیا میبیند و همین تناقضات باعث شده است که غربیها نتوانند افکار عمومی کشورهای خودشان را در مورد پرونده هستهای ایران متقاعد کنند و این امر برای ما ایرانیان که همواره به دنبال صلح و آرامش بودهایم سرمایه بزرگی است.
وی تأکید کرد: موضوع هستهای ایران علیرغم دستاندازیهای غرب باید در جای خود بحث شود و در حال حاضر نیز روند خود را طی میکند و قطعا با توجه به مقاومت مثالزدنی کشورمان که تاکنون توانستهایم به خوبی حقوق مسلم خود را بر اساس قوانین ان پی تی استیفا کنیم این توقع از ما میرود که تلاشهای ما که یکی از آنها منجر به تهیه کنوانسیون بینالمللی مبارزه با سلاحهای شیمیایی شده است همچنان برای جهانی عاری از سلاح هستهای ادامه داشته باشد.
وی با بیان اینکه برخی از کشورها به ناحق مصر هستند که پرونده هستهای ایران به سمت نظامیگری پیش برود، گفت: اگر فشار سیاسی از سوی برخی از کشورهای جهان در پرونده هستهای ایران برداشته شود همین آقای آمانویی که اخیرا نیز گزارشی را در ارتباط با پرونده هستهای ما داده است نیز در فضایی دیگر کاملا بر عکس چیزهایی که الان مطرح میکند، حقایق را بیان میکند.
آخوندزاده همچنین با احتمال اینکه شعار این کنفرانس نیز سلاح هستهای برای هیچکس و انرژی هستهای برای همگان باشد، خاطرنشان کرد: با این شعار خیلی از کشورهایی که دنبال برخورد گزینشی با کشورها هستند متقاعد میشوند.
پایان پیام/
نظر شما