عفو رهبری و رافت اسلامی چیست؟

خبرگزاری شبستان: ماده ۲۴ قانون مجازات اسلامی می‌گوید: عفو یا تخفیف مجازات محکومان، در حدود موازین اسلامی پس از پیشنهاد رییس قوه قضاییه با مقام رهبری است.

به گزارش خبرنگار سیاسی قضایی خبرگزاری شبستان، در عفو اسلامی افرادی که طبق تایید مقام عالی قضایی برای عفو مورد تایید باشند به رهبری اعلام شده و به دستور ایشان مورد عفو قرار میگیرند.

شرایط عفو در موارد زیر احراز می شود:

 اگر جرمی مورد عفو واقع شود و شاکی خصوصی دادخواست ضرر و زیان نداده باشد، قرار تامین خواسته صادره در آن مورد باید فک شود.

 هرگاه شخصی محکوم به حبس و رد مال حاصل از جرم به صاحب آن شود و حبس او مشمول عفو عمومی شود، حکم به رد مال چون جنبه کیفری ندارد، مشمول عفو نمی‏‌شود.

 عفو یا تخفیف مجازات به وسیله مقام معظم رهبری مربوط به بعد از قطعیت احکام است.

 عفوی که از طرف مقام رهبری داده می‏‌شود عفو خصوصی است و تاثیری در مجازات‌های تبعی و تکمیلی ندارد.

 عفو شامل انفصال خدمت نمی‏‌شود؛ مگر در موارد مصرح در قانون.

 لغو حکم آزادی مشروط و یا تعلیق اجرای حکم مانع استفاده از عفو نیست.

در صورتی که فرمان عفو، کلی باشد و زندانیان خاصی را چه از نظر نوع مجرمیت و یا از نظر تابعیت بیگانه مستثنی نکرده باشد، عفو شامل اتباع خارجی با رعایت شرایط می‏‌شود.

استفاده از عفو در محکومیت به جزای نقدی، بنا بر آنچه از ماده 4 آیین‏‌نامه کمیسیون عفو و بخشودگی و تبصره‏‌های ذیل ماده 38 قانون مجازات اسلامی استنباط می‏‌شود، منع قانونی ندارد و استفاده قبلی متقاضی از آزادی مشروط در مورد حبس، موجب محرومیت او از استفاده از عفو مقام معظم رهبری نیست.

 عفو عمومی که به تصویب قوه مقننه می‏‌رسد رافع آثار جرم و محکومیت است. سایر عفوها فقط اجرای حکم را موقوف می‏‌کند اما آثار محکومیت به حال خود باقی است؛ بنا بر این محکومینی که قبل از اتمام مجازات مشمول عفو و از زندان آزاد شده‏‌اند عفو آنان رافع آثار قبلی ناشی از ماده 62 مکرر قانون مجازات اسلامی نمی‏‌شود.

قاضی مجری نیابت نیز می‏‌تواند پیشنهاد عفو محکوم‌ علیه را بدهد.

عفوی که قوه مقننه و یا شورای انقلاب اسلامی تصویب و اعطا کرده، عفو عمومی محسوب و عفوی که حضرت امام خمینی «قدس سره» یا مقام معظم رهبری «مد ظله العالی» اعطا کنند، عفو خصوصی است و در عفو خصوصی آثار تبعی جرم زائل نمی‏‌شود، مگر اینکه در دستورالعمل عفو خصوصی تصریح شده باشد.

گاهی هم عفو به صورت موردی اتفاق می‌افتد که اساس آن بر رفتار و کردار زندانی در زندان است؛ به طوری که پیشنهاد اعطای عفو در کمیسیونی به همین نام ارایه و با درنظر گرفتن مواردی همچون شرکت زندانی در فعالیت‎های مذهبی، اصلاحی و ... برای او درخواست عفو می‎شود.
 تعدادی از زندانیان و عفو و خروج آنان از زندان، امنیت جامعه را به خطر می‌اندازد، بنابراین این گروه دوم که جزو مشتریان دایمی زندان‎ها هستند به دلیل تعدد ارتکاب به جرایم مشمول عفو نخواهند شد.

بر اساس رأفت اسلامی امتیازاتی به زندانی ارایه می‌شود که عفو مشروط یا تعویق اجرای حکم، یکی از آنهاست اما تصمیم نهایی با مقام معظم رهبری و تفویض رییس قوه قضاییه است.
برای اینکه زندانی بتواند از این رأفت اسلامی برخوردار باشد باید مواردی را رعایت کند که در میان آنها، در پیش گرفتن اخلاق و رفتار مناسب در زندان و تاثیرگذاری بر سایر هم‌سلولی‌ها، از نکات اصلی به شمار می‌رود.
 

پایان پیام/

 

کد خبر 444061

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha