به گزارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، برنامه اذان گاهی «قرار» یکشنبه شب، دهم اسفندماه با حضور حجت الاسلام «جوانمردی» و با موضوع «عالم عامل» از آنتن شبکه افق پخش شد.
بر پایه این گزارش، حجت الاسلام جوانمردی در ابتدای مباحث خود با بیان اینکه بهترین راه برای تشخیص عالم عامل کمک گرفتن از قرآن و روایات است، گفت: قرآن می فرماید « نَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاء » همانا فقط بندگان اهل علم هستند که نسبت به خدا خشوع و ترس دارند، یعنی ثمره علم باید خشوع باشد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر در قرآن آمده است که اگر نمی دانید از اهل ذکر بپرسید، اهل ذکر به یک معنا بر طبق روایات ائمه هستند، ائمه فرمودند ما اهل ذکر هستیم، این مفهوم یعنی راه خدا چنان در وجودشان مجسم شده است که نه تنها می دانند بلکه انسان را یاد خدا می اندازند. وقتی انسان به عالم نگاه می کند اثری که روی قلب اش می گذارد برایش بهترین هدیه است.
این کارشناس دین اظهار کرد: از این جهت عالم عامل مراتب مختلفی دارد، ضمن اینکه توجه کنیم که عالم عامل اول امام معصوم است، در مرتبه بعد علمایی هستند که حافظ روایات اهل بیت(علیهم السلام) هستند و سبک زندگی شان نبوی و اسلامی است، بنابراین در یک نگاه می توان گفت عالم عامل کسی است که ثمره علم او معرفت به خداست و این ثمره معرفت یعنی خشوع در برابر خدا در او به تجلی رسیده باشد.
حجت الاسلام جوانمردی درباره رابطه یک عالم با مردم گفت: به نظر می رسد در اینجا برای پاسخ می توان روایتی را مثال زد که هم مرتبط با مسجد است و هم عالم ربانی اهل مسجد را معرفی می کند، در کتاب ارشاد شیخ مفید از کمیل بن زیاد روایتی است که می گوید شبی در مسجد کوفه به دیدار حضرت امیر(علیه السلام) آمده بودم، حضرت وقتی نمازشان تمام شد دست من را گرفت، و قدم زدیم و از کوفه بیرون آمدیم تا به صحرا رسیدیم، حضرت نفس عمیقی مثل آه کشیدند و گفتند این چیزی که به تو می گویم را پیش خود نگاه دار و بعد اشاره به سینه شان کردند و گفتند: همانا این علم ها ظرفهایی هستند، بهترین این ظرف ها وسیع ترین آنهاست، بعد فرمودند که مردم سه دسته هستند: یا عالم ربانی هستند(عالمی که خودش را در معرض تربیت رب العالمین قرار داده است)، یا کسانی که به هر بادی که می آید می روند و هر ندایی را پاسخ می دهند.
وی به تاثیر علم امام جماعت بر مردم گفت: آنچه که باعث زندگی و حیات دینی می شود دانش و معارف است، در ادامه حدیثی که اشاره شد حضرت علی(علیه السلام) می فرماید: همانا علم و کسب دانش دینی است که مردم باید به آن متدین شوند؛ روایت داریم که خداوند به اندازه معرفت انسان ها به آنها پاداش می دهد، ثمره دین هم بخشیدن معرفت است، بنابراین لازم است که امام عالم باشد تا بتواند سبک زندگی اسلامی را از دل روایات استخراج کند و مردم بتوانند مشکلات خود و راه حل آن را بفهمند.
حجت الاسلام جوانمردی تصریح کرد: انسانی که رها زندگی کند و نسبت به انسان بودن اش غمی نداشته باشد هرگز شاید برایش مساله پیش نیاید که چرا نمی داند اما اگر انسان از عالم عامل دور شود تبعاتی دارد، کسی که حکیمی که ارشادش کند را نداشته باشد هلاک است، این طور نیست که من بگویم قرآن می خوانم، مستحبات را انجام می دهم و تمام، این افراد تنها به زعم خودشان دین دار هستند.
این محقق ادامه داد: از ارشاد القلوب دیلمی از کمیل نقل شده است که یک شب در خدمت حضرت امیر(علیه السلام) بعد از نماز عشا از مسجد بیرون می آمدیم، در راه دیدم از در خانه ای صدای زیبای قرآن می آید، معنی یکی از آیاتی که آن فرد در منزل اش قرائت می کرد این بود که آیا کسی که در دل شب به نماز ایستاده است مانند کسی است که نمی داند؟ کمیل می گوید از این شرایط شگفت زده شدم و با خود در دلم می گفتم که ناگهان حضرت امیر(علیه السلام) فرمود: این حال او تو را به شگفت نبرد، کسی که این آیات را می خواند از اهل نار است؛ کمیل می گوید بعد از مدتها در غائله خوارج یک لحظه حضرت در جنگ با من روبه رو شدند و دیدم همان آیه را خواندند و به شخصی اشاره کردند و من متوجه شدم همان فردی است که زمانی در منزل اش مشغول قرائت قرآن بود، کمیل می گوید همانجا به پای حضرت امیر افتادم و بر پشت پای او بوسه زدم.
پایان پیام/
نظر شما