به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در اهواز، خوزستان از جمله استان هایی است که ویژگی های خاصی دارد و علاوه بر اینکه در منابع طبیعی، نفت و گاز، کشاورزی و... جزء استان های اول کشور محسوب می شود به لحاظ فرهنگی و کتابخوانی نیز دارای جایگاه ویژه ای در کشور است.
مرکز جنگ تحمیلی در خوزستان بود و به همین دلیل این استان را پایتخت دفاع مقدس می نامند، امسال نیز طرح پایتخت کتاب ایران از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح شد و اهواز از میان 64 شهر نامزد این طرح در کشور به عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی شد.
جشنواره پایتخت کتاب ایران حرکتی ارزشمند است که با تشویق بخش های گوناگون مرتبط با کتاب، برای حضور در یک کار فرهنگی، موجب آشنایی جامعه با آخرین تولیدات، خلاقیت ها، ابتکارات و تلاش های فعالان عرصه کتاب، در شهرهای مختلف کشورمان نیز می شود.
امیدواریم با اقداماتی که در راستای تقویت فرهنگ جایگاه کتاب و ترویج کتابخوانی انجام می شود، اهواز، عنوان پایتخت جهانی کتاب که همه ساله از سوی یونسکو اعطا می شود را نیز به دست آورد و نام این استان زرخیز و شهیدپرور بیش از پیش در میان اذهان ماندگار شود.
در همین راستا در خصوص برنامه ها و طرح هایی که اهواز به عنوان پایتخت کتاب ایران در جهت تقویت فرهنگ کتابخوانی دارد با چند تن از دست اندرکاران و متولیان امر به گفتگو نشستیم.
همایون قنواتی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، در این خصوص گفت: با اعلام فراخوان جشنواره پایتخت کتاب ایران طرح ها و برنامه هایی را متناسب با شرایط مطرح شده، با همکاری کانون کاشت و شهرداری اهواز ارائه دادیم که خوشبختانه در این راه به موفقیت دست یافتیم و اهواز پایتخت کتاب ایران شد.
وی با بیان اینکه فرهنگ و به خصوص کتاب بخشی از هویت پایدار هر جامعه را می سازد و خیر و برکت آن نه تنها انسان امروزی بلکه آیندگان را نیز شامل میشود افزود: در فرهنگ اسلامی ما خداوند به قلم سوگند یاد می کند و یکی از دغدغه های مهم مقام معظم رهبری نیز در زمینه رشد و گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی است.
قنواتی، بر معرفی کتاب به عنوان یک کالای فرهنگی به مردم جامعه تاکید کرد و ادامه داد: هر قدر در حوزه فرهنگ هزینه کنیم و متولیان و دست اندرکاران این حوزه را ارج نهیم، می توانیم بخش بسیاری از آسیب های حوزه اجتماعی و حوزه های دیگر را کنترل کنیم.
وی با اشاره به اینکه اهواز شهر دفاع مقدس، مقاومت، نخل، کارون، تنوع فرهنگی، نفت و فوتبال است تصریح کرد: سعی کردیم از تمام ویژگی های شهر اهواز در طرح ها استفاده کنیم و توانستیم تمام این نمادها را در طرح های کتابخوانی خود جای دهیم.
وی با تقدیر از حمایت مسئولان استان از این رویداد فرهنگی تاکید کرد: سال آینده سال کتاب در خوزستان خواهد بود و در این راستا نمایشگاه های کتاب و جایزه های ادبی کتاب را در خوزستان برپا خواهیم کرد و سعی می کنیم فعالیت های فراگیری جهت دسترسی آسان کتاب برای عموم مردم انجام شود.
محمد سلگی دبیر طرح انتخاب پایتخت کتاب ایران، دلایل انتخاب اهواز به عنوان پایتخت کتاب ایران را داشتن شاخص ها و مولفه های مدنظر هیات داوران این طرح عنوان کرد و اذعان داشت: در این طرح 15 مولفه در دو گروه عمومی و اختصاصی مدنظر هیئت داوران بود و طرح های ارسالی شهرهای شرکت کننده در این رقابت بر اساس این شاخص ها مورد بررسی قرار گرفتند.
وی اضافه کرد: اهواز با پنج طرح شبکه مجازی کتاب ایران، سیمای کتاب، مجموعه شهر کتاب اهواز، جشنواره مکتب جنوب و کتاب سال خوزستان پا به این رقابت گذاشت که این طرح های کلی هر کدام در دل خود طرح های متنوع دیگر را ارائه می دهد و به همین دلیل به لحاظ تنوع و کثرت در بین دیگر شهرها شاخص بود.
وی با بیان اینکه بسیاری از طرح های شهر اهواز، با مشارکت سازمان های مردم نهاد و انجمن های دانشجویی آغاز و در نهایت منجر به جذب مشارکت بخش های دولتی و خصوصی شد عنوان کرد: اهواز از میان شهرهای کشور بهترین برنامه ها را برای 2 سال آینده برنامه ریزی کرده بود.
سید خلف موسوی، شهردار اهواز نیز آگاهی بخشی انسان ها را رسالتی عظیم دانست و ابراز کرد: اصولا جامعه ای که آگاهی و علم بیشتری داشته باشد پیشرفته تر است و انتخاب اهواز به عنوان پایتخت کتاب ایران محرکی برای توسعه فرهنگی و اجتماعی تلقی می شود.
وی خاطر نشان کرد: خوزستان دارای نخبگان، ادیبان، دانشمندان، بزرگان و مناطق تاریخی و تمدن غنی و همچنین کتابخانه هایی که مرجع است و استعدادهای فراوانی در این استان وجود دارد که باید آنها را پرورش دهیم و از این مجموعه غنی جهت پیشرفت در این حوزه بهره مند شویم.
وی یاد آور شد: اهواز در این رقابت افتخار ارزشمندی کسب کرد و با همه مشکلات و کمبودها، به عنوان پایتخت کتاب کشور انتخاب شد و بی شک این انتخاب درست و آگاهانه که مبتنی بر سابقه و عمق فرهنگی و علمی استان، ابتکارات صورت گرفته در استفاده از ظرفیت های بومی، همراهی، وحدت و حمایت همه متولیان امر به ویژه استانداری خوزستان، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری اهواز و ارائه برنامه های مناسب بوده، نوید بخش آغاز یک نهضت ارزشمند فرهنگی در جامعه خوزستانی است.
موسوی با اشاره به اینکه ما در ابتدای یک راه سخت قرار داریم و باید با اجرای دقیق برنامه های اعلامی بر اهمیت این انتخاب بزرگ صحه گذاریم اضافه کرد: اینک مسئولیت نمایندگی از مردم فرهنگ مدار ایران زمین در عرصه بین المللی بر دوش کلانشهر اهواز است و باید همه استان برای تکرار این افتخار در گستره جهانی بسیج شوند و همه ظرفیت ها در خدمت ترویج و توسعه فرهنگ کتابخوانی قرار گیرد تا اهواز بیرق همیشه در اهتزاز شرافت این دیار، در گستره بین المللی نیز صفحه دیگری بر کتاب افتخارات این سرزمین بیافزاید.
همچنین رحمان بهمنی، مدیر کانون آموزش شهروندی برای توسعه(کاشت) گفت: این کانون با همکاری استانداری خوزستان سند توافق نامه میان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری اهواز جهت شرکت در رقابت پایتخت کتاب ایران تنظیم و طرح هایی را برای این منظور ارائه کرد.
وی با بیان اینکه پایتخت جهانی کتاب از سال ۲۰۰۱ میلادی از سوی یونسکو به شهری اعطا می شود که در جهت تقویت جایگاه کتاب و کتابخوانی کوشش شایانی کرده باشد، افزود: هدف یونسکو این است از این طریق در آن سال به اجرای برنامه های فرهنگی مرتبط با کتاب بپردازد و از این راه شوق مطالعه را در مردم ایجاد کند.
وی اضافه کرد: یونسکو با کمک سه مرکز بین المللی شامل انجمن ناشران بین المللی کتاب، اتحادیه بینالمللی فروشندگان کتاب و اتحادیه بینالمللی انجمن کتابخانه ها شهر پایتخت کتاب جهان را تعیین میکند که در این راستا تهران 2 بار در سال 2006 و 2011 در این رقابت شرکت کرده و شکست خورده است.
بهمنی، با بیان اینکه رقابت فعلی پایتخت کتاب ایران جهت معرفی برای پایتخت جهانی کتاب در سال 2020 است، تصریح کرد: گستردگی برنامه باید به نحوی باشد که در آن ناشران، نویسندگان، کتاب فروش ها و کتابداران، هنرمندان و ورزشکاران و سازمان های دولتی و غیر دولتی حاضر شوند.
مدیر کانون آموزش کاشت، با بیان اینکه برنامه هایی که برای این منظور در نظر گرفته شده متناسب با نيازهای محلی، آيين های بومی و ارزش های دينی و ملی است، اظهار کرد: پیشنهادات طرح اهواز پایتخت کتاب ایران شامل شبکه مجازی کتاب ایران، سیمای کتاب، شهرِ کتابِ اهواز، جشنواره مکتب جنوب و کتابِ سالِ خوزستان است.
دکتر سید شکرخدا موسوی نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی نیز اذعان داشت: معرفی شهر اهواز به عنوان پایتخت کتاب ایران و همچنین دریافت لوح افتخار از وزیر کشور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و لوح تقدیر کمیسیون ملی یونسکو در جشنواره انتخاب پایتخت کتاب ایران، بیانگر رشد علمی و فرهنگی و توجه ویژه مردم اندیشمند اهواز به مقوله کتابخوانی است.
وی تصریح کرد: خوشحالیم که در کنار قهرمانی های مردم اهواز در طول دوران دفاع مقدس که مردمانش با پیشانی بندی سرخ از شرف و کیان ایران اسلامی پاسداری کردند امروز نیز انتخاب اهواز به عنوان پایتخت کتاب کشور برای دوستداران ساحت مقدس فرهنگ و فرهیختگی موجب امید و انگیزه دانستن و ساختن شده است.
حجت الاسلام و المسلمین سپهر مدیر کل کتابخانه های عمومی استان خوزستان عنوان کرد: وظیفه همه افراد فرهیخته و همه نهادهای فرهنگی کشور است که در اشاعه، گسترش و تقویت هرچه بیشتر مساله کتاب و کتابخوانی اهتمام ورزند و با یک بسیج همگانی برای گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی به پا خیزند تا کتاب همه جا، برای همه کس و در همه وقت به وفور یافت شود و مطرح باشد و نیز هیچ کس در هیچ جا، هیچ بهانه ای برای کتاب نخواندن نداشته باشد.
وی از همه دستگاه ها و موسسات، ناشران و علاقه مندان به حوزه کتاب جهت اجرای برنامه های پیش بینی شده برای اهواز از جمله ساخت پارک با محوریت کتاب، استفاده از کتاب در طراحی المان های شهری، راه اندازی ایستگاه های مطالعه، راه اندازی شبکه کتابخوانان و اجرای مسابقات کتابخوانی و... را خواستار شد.
وی نقش موثر کتابخانه های عمومی در ترویج کتاب را رسالت ارزشمند دانست و تاکید کرد: خوزستان با 220 کتابخانه عمومی و 195 هزار عضو، 34 ایستگاه مطالعه، برگزاری نشست های علمی و تخصصی، شبکه اجتماعی کتابخوانان حرفه ای، برپایی نمایشگاه کتاب و مسابقات کتابخوانی و... پتانسیل بسیار خوبی جهت ارتقای فرهنگ کتابخوانی است.
برای شرکت در نخستین دوره «انتخاب پایتخت کتاب ایران»، 64 شهر با 390 طرح شرکت کرده بودند که هیات داوران نهایی با بررسی روند داوری مقدماتی و پرونده شهرهای نامزد، پنج شهر اهواز، بوشهر، نیشاور، یزد و گنبد کاووس را به عنوان نامزدهای نهایی انتخاب کرد که از میان شهرهای منتخب، 2 شهر شایسته تقدیر و اهواز به عنوان «پایتخت کتاب ایران» انتخاب و معرفی کرد.
پایان پیام/
نظر شما