به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام حسن روحانی، رییس جمهور صبح امروز 4 اسفند در اجلاس وزیران علوم، فناوری و نوآوری کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها که در سالن اجلاس سران در حال برگزاری است، گفت: کسی نمی تواند ادعا کند که برنامه هسته ای ایران غیرصلح آمیز است.
وی با بیان اینکه مجریان تحریم ها به خوبی از نیات و اهداف مردم و دولت ایران آگاهند، اظهار داشت: اینجا این سوال مطرح است که چرا علیرغم این آگاهی ها فشارهای غیرمنطقی آنها همچنان ادامه دارد.
رییس جمهوری ایران ادامه داد: پاسخ این فشارهای غیرمنطقی را باید در تلاش کلوپ دارندگان علوم برای ممانعت از دسترسی و ورود دیگران جستجو کرد. این رفتار سلطه جویانه مصداق بارز تحمیل تبعیض علمی است که می توانند هر یک از کشورهای در حال توسعه را درگیر کند.
حجت الاسلام روحانی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران علیرغم این تحریم ها با تشخیص اهمیت علم و فناوری در توسعه همه جانبه بسترهای رشد پایدار را بر این مبنا فراهم کرده است به طوری که امروز با داشتن 4 و نیم میلیون دانشجو از نظر نیروی انسانی توانا در ردیف کشورهای پیشرفته دنیا قرار داریم.
وی با بیان اینکه دارا بودن مقام شانزدهم علمی جهان بر اساس مقالات علمی منتشرشده از جمله این مصداق ها است، افزود: انجام دهها ابرپروژه مانند ساخت ماهواره و ماهواره بر، ابریارانه و تکنولوژی، دستیابی به داروهای انحصاری در کنار پیشرفت های تکنولوژیک هسته ای تنها بخشی از دستاوردهای علمی ایران است.
رییس جمهور با بیان اینکه امروز شاهد پیشتازی زنان در ورود به دانشگاه ها هستیم، خاطرنشان کرد: شاید بتوان گفت نگاه عالمانه به حضور زنان در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی یکی از مولفه های موفقیت جمهوری اسلامی ایران در توسعه علم و فناوری در طی چند دهه گذشته است.
حجت الاسلام روحانی ادامه داد: کارآیی شگرف بانوان در نانوفناوری، علوم شناختی و حتی فناوری اطلاعات در کشور نشان می دهد که کشورهای عضو جنبش عدم تعهد نمی توانند فرصت ها ارزشمند حضور زنان در عرصه های علمی و فناوری را نادیده بگیرند.
وی با بیان اینکه یافتن راهکارهای افزایش سطح مشارکت زنان در توسعه کشورها می تواند یکی از اهداف اجلاس تهران باشد، خاطرنشان کرد: علوم میراث مشترک بشریت است و همچنان که برای پیشرفت علم و فناوری نمی توان مرزی قایل شد گسترش و توسعه آن هم به دور از مبدأ جغرافیایی مرزهای سیاسی را به رسمیت نمی شناسد.
حجت الاسلام روحانی با بیان اینکه هیچ مرزی برای فراگیری علم وجود ندارد، اذعان داشت: دسترسی به علوم و فناوری یک حق از حقوق اساسی بشر است و در کنار اینهاست که می توان گفت منافع ناشی از توسعه علوم و فناوری نیز مرزی ندارد.
رییس جمهور ایران با اشاره به سخنرانی سال 2013 میلادی خود در مجمع عمومی سازمان ملل و ارایه و تصویب طرح جهان عاری از خشونت و افراطی گری تاکید کرد: هرچند کشورهای عضو جنبش به قدرت های بزرگ و بلوک بندی سیاسی متعهد نیستند ولی تعهدی تزلزل ناپذیر به علوم، فناوری و توسعه کشورهای خود دارند.
رییس دوره ای جنبش غیرمتعهدها با بیان اینکه علم و فناوری زمینه ساز صلح و امنیت است، تاکید کرد: یقینا همکاری های علمی و فناوری برای ارتقای توسعه و رفاه کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها می تواند در خدمت هدف نهایی جنبش یعنی برقراری صلح، آرامش و برابری میان دولت ها باشد.
حجت الاسلام روحانی با اشاره به ظرفیت های علمی قابل توجه درون کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها تاکید کرد: تبدیل این ظرفیت ها به ثروت، به صورتی که در زندگی روزمره شهروندان قابل لمس باشد نیازمند برقراری ارتباط بین علوم، اقتصاد و صنایع است که در نهایت افزایش اشتغال و رفاه مردم را در پی خواهد داشت.
رییس جمهوری ایران با بیان اینکه بسیاری از کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها علیرغم در اختیار داشتن بنیه علمی، فاقد حلقه ارتباطی بین صنعت و علوم هستند، اذعان داشت: این امر باعث می شود هزینه های صرف شده برای آموزش و تربیت نیروی انسانی به نحو مطلوب به ثروت تبدیل نشود بنابراین کشورهای صنعتی با استفاده از این خلا زمینه های جذب نیروهای علمی و تربیت شده کشورهای در حال توسعه را فراهم می کنند.
وی خاطرنشان کرد: تا هنگامی که سیاستگذاران کشورهای در حال توسعه قادر به اصلاح وضعیت و برقراری حلقه مفقوده بین علوم و صنایع نباشند فرار مغزها همچنان ادامه خواهد داشت.
روحانی تحمیل تبعیض علمی در کشورهای جهان را یکی از نشانه های سلطه گری مدرن در عصر حاضر عنوان کرد و افزود: دسترسی به علوم از حقوق اولیه افراد و کشورهاست و دولت یا شهروندان هیچ کشوری را نباید به بهانه های واهی از دسترسی به دانش محروم کرد.
رییس دوره ای جنبش غیرمتعهدها اذعان داشت: امروز تبعیض علمی به ابزاری برای تحمیل توسعه نیافتگی و استمرار چرخه فقر و بیکاری در کشور در حال توسعه تبدیل شده، بنابراین ضروری است کشورهای مستقل به طور یکجانبه در مقابل چنین رویکردی ایستادگی کنند.
حجت الاسلام روحانی، سال 2015 میلادی را برای همه کشورهای عضو جنبش عدم تعهد مهم دانست و افزود: در حالی که مذاکرات جهانی برای تدوین دستور کار بین المللی توسعه در دهه های آینده در جریان است نشست بین المللی تامین منابع مالی، توسعه برگزار می شود و همزمان مذاکرات مربوط به سند جدید تغییرات اقلیم ادامه دارد.
پایان پیام/
نظر شما