به گزارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، برنامه «قرار» کاری از شبکه «افق» سیما شب گذشته، سوم اسفندماه با حضور حجت الاسلام محسن جوانمردی با موضوع نقش مسجد در شکل گیری انقلاب اسلامی ایران، از آنتن این شبکه پخش شد.
بر پایه این گزارش، حجت الاسلم جوانمردی در ابتدای مباحث خود با اشاره به به افزایش کارکرد مساجد در سیر انقلاب اسلامی اظهار کرد: اتفاقی که بعد از انقلاب در کارکرد اجتماعی مسجد افتاد این بود که مساجد مهمترین پایگاه مردمی برای اداره امور خود مردم شدند، به این معنی که کمیته های انقلاب، بحث های رسیدگی به مردم و پشتیبانی از تظاهرات با هماهنگی هیات امنا و نظارت روحانیون اداره شد.
وی ادامه داد: مردم با حضور در مساجد محله ها را مدیریت کردند و این کارکردی که است که بسیار نزدیک به مسجد طراز اسلامی است، جنبه مردمی مسجد و حضور مسجد در زندگی مردم در طول انقلاب بسیار پررنگ شد و مردم زندگی خود را حتی به مسجد گره زدند.
وی تصریح کرد: در بحبوبه انقلاب حضور مردم در مساجد و ساماندهی بین مساجد در شهرها و اطلاع رسانی ها از سوی هیات امنا و روحانی یک مسجد به مسجدی دیگری برای تظاهرات نقطع عطف برای پیروزی انقلاب اسلامی شد و در واقع مردم ندای درون خود و وجدان شان را از زبان قرآن و مسجد می شنیدند.
این کارشناس حوزه مسجد گفت: مردم صدای حبس شده سالیان را از زبان روحانیون شنیدند، از گذشته شاید چندسال قبل از انقلاب عده ای زیادی از مردم فعالیت های انقلابی را در مساجد شکل داده بودند اما از سال 1356 به بعد غاطبه مردم ارتباط سیاسی مذهبی با مسجد پیدا می کنند و مسلما این مساله بر می گردد به اتفاقاتی که در آن سال ها صورت گرفته است.
وی افزود: یکی از چیزهایی که موثر بوده است جلساتی بود که از مسجد شکل می گرفت ولی به علت فشارهای سیاسی به صورت دوره ای در مساجد برگزار می شد و می گفتند که جلسه قرآن در منزل فلان فرد برگزار می شود حال اگر در محل قرار افراد عام می آمدند صحبت ها را بعد از رفتن آنها ادامه می دادند اما بعدها جلسات خاصی شکل می گیرد و مردم با یکدیگر ارتباط پیدا می کنند و رفاقت هایی ایجاد می شود که بعدها به همین واسطه مباحث ایدئولوژیک لازم برای انقلاب بین مردم شروع به مطرح شدن می کند.
حجت السلام جوانمردی بیان کرد: هرچه به انقلاب نزدیک تر می شویم فعالیت های مساجد بیشتر می شود اما یک کارکرد به کارکرد آن اضافه می شود که آن کارکرد رسانه ای مسجد در آن دوران بود، مسجد با جایگاه خاصی که داشت و نگاه مردم به مسجد به عنوان منبع خبری نگاهی توام با اطمینان و پذیرش بود با توجه به اینکه مردم رسانه های دولت شاه را معتبر نمی دانستند.
وی افزود: اخبار انقلاب، تظاهرات مردم، برنامه های بعدی تظاهرات توسط همین رسانه مهم یعنی مسجد انتقال پیدا می کرد یعنی روحانیون یک شهر بنا می گذاشتند که در فلان روز قرار است که یک تظاهرات شود، بنابراین جایگاه مسجد به عنوان یک محل مورد اعتماد و اتکای مردم بسیار نقش آفرین بوده است.
حجت الاسلام جوانمردی با بیان اینکه کشورهای مختلفی در زمانه ما و به ویژه در کشورهای اسلامی خیزش های بیداری اسلامی شکل می گیرد، گفت: اما متاسفانه انقلابی که در این کشورها ایجاد می شود به ثمر نمی رسد یا حتی اگر موفق می شدند رژیم گذشته را مانند آنچه که در (مصر) اتفاق افتاد تغییر دهند قادر به تغییر نظام حاکمیتی نیستند در حالی که اتفاق مبارکی که در کشور ما افتاد این بود که مردم افکار و علایق خودشان را از این منبع قابل اعتماد می گرفتند و پیوندهای قلبی بین افراد مسجد و مدیریت خوبی که بین روحانیون برای هماهنگ کرد برنامه های انقلاب صورت می گرفت سبب شد تا این انقلاب به پیروزی برسد.
وی در پایان اظهار کرد: مسجد ارکانی دارد یکی از مهمترین رکن های مسجد امام است، این نقش امام در نماز و نقش امام در مسجد و این قبول داشتن و گوش به فرمان بودن چیزی است که در مسجد آموخته می شود، مردم جایگاه امام جماعت را با آمدن به مسجد متوجه می شوند، انسان در مسجد تمرین عملی می کند، اتفاقی که در انقلاب افتاد این بود که مردم مطیع امر امام صالح بودند واین مطیع بودن با جان شان آمیخته شده بود.
پایان پیام/
نظر شما