به گزارش خبرگزاری شبستان، قطر و مصر از زمان روی کار آمدن عبدالفتاح السیسی در مصر و کنار زدن محمد مرسی روابط خوبی با یکدیگر نداشته اند زیرا قطری ها حامی اخوان المسلمین هستند و برخی از رهبران این گروه در در کشور خود جای دادند موضوعی که خشم قاهره را به دنبال داشت.
یوسف القرضاوی از حامیان اخوان المسلمین در دوحه شدیدترین انتقادها را از حاکمان مصر می کند و آنها را به کودتا علیه مرسی متهم می کند.در این میان نقش شبکه الجزیره از زمانی اعتراضات اخوان المسلمین در رابعه العدویه و مناطق دیگر بر کسی پوشیده نیست زیرا این شبکه با پوشش گسترده حوادث ضد قاهره خشم سیاستمداران مصری را برانگیخت.
تا زمانی که ملک عبدالله در عربستان حکومت می کرد اوضاع به نفع السیسی بود و وی از همه اهرم های فشار برای نزدیک کردن قطر به مصر و در واقع فشار بر دوحه استفاده کرد و تا روزهای آخر زندگی خود نیز به این تلاش ها ادامه داد اما عمر وی کفاف نداد.
عبدالباری عطوان سردبیر رای الیوم در این باره نوشته است: به نظر می رسد که داعش تنها موفق به کشاندن مصر به جهنم لیبی نشده است همانطور که قبلا آمریکا و همپیمانانش را در گرداب خونین عراق و سوریه گرفتار کرد بلکه موفق به تخریب و نابودی آشتی مصر و قطر و ایجاد شکاف میان شورای همکاری خلیج فارس و گرفتار کردن آن در گزینه های استراتژیک کرده است.
برخورد مصر و قطر اخیر آشکار شده است و از شبکه های تلویزیونی و روزنامه ها به اتحادیه عرب کشیده شده است و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس دو دسته شده اند و برخی جانب مصر و برخی حامی قطر هستند.
وی می نویسد: ملک عبدالله موفق به حل بحرانی که به دنبال فراخوانی سفیران عربستان، امارات و بحرین از دوحه شده بود بر اساس توافق ریاض شده بود این توافق در نوامب سال گذشته حاصل شده بود.در واقع این اختلافات هم اکنون آشکار شده است و نه مصر قطر را به خاطر حمایت قوی از اخوان المسلمین بخشیده است و نه قطر کودتای السیسی علیه همپیمان خود را فراموش کرده است.
شراره های اختلاف پس از صدور بیانیه دو روز قبل نشست نمایندگان اتحادیه عرب که نماینده قطر در این اتحادیه با بند مربوط به حق مصر در دفاع از خود و حمله به لیبی مخالفت کرد و نیز مخالفت با بندر مربوط به رفع ممنوعیت ارسال سلاح به لیبی،زبانه کشید که طارق عادل نماینده مصر خشمگین شد و قطر را حامی ترویسم نامید.
وی می افزاید: این اتهام نماینده مصر به ویژه در روزهایی که تبعات سختی ممکن است برای قطر به دنبال داشته باشد برای دوحه بسیار سنگین بود اگر این اتهام ثابت شود قطر در فهرست حامی تروریسم قرار می گیرد و همه اموال آن مصادره می شود و مجازات های سنگینی بر آن اعمال می شود مشابه آنچه علیه ایران اعمال شد اما ایران کشور بزرگی است و توانایی شکستن محاصره را دارد اما قطر بدون پول و دارایی خود کاری نمی تواند انجام دهد.
عطوان گفت: مقامات قطری به شدت واکنش نشان دادند.شورای همکاری این روزها با بحران سختی دست و پنجه نرم می کند.آیا اعضای این شورا حامی قطر به عنوان یکی از اعضایش می شود یا از مصر که راس هرم در استراتژی جنگ باتروریسم است قرار می گیرد؟ به نظر می رسد که شورای همکاری خلیج فارس تصمیم گرفته است که حداقل از نظر کلای در کنار قطر قرار بگیرد و عبداللطیف الزیانی بیانیه در محکومیت اتهامات مصر علیه قطر صادر کرده و این اتهامات را باطل معرفی کرده است.بر این اعتقاد نیستیم که مقامات مصری از بیانیه محکومیت الزیانی شادمان باشند زیرا با بعد استراتژیک روابط مصر با این کشورها در تضاد است این در شرایطی است که غربی ها با تصمیمات بین المللی صادره از سوی شورای امنیت برای دخالت در لیبی که خواست قاهره است مخالف کرد اند.
عطوان بیان کرد: امارات، کویت و بحرین حامی مصر هستند اما مشخص نیست که ملک سلمان خط مشی ملک عبدالله را دنبال می کند یا حامی قطر می شود موضوعی که اگر رخ دهد به فروپاشی شورای همکاری خلیج فارس به عنوان یک سازمان منطقه ای یا تضعیف آن در بهترین حالت می انجامد.
وی می نویسد: مصر هم اکنون شرایط سختی را دارد زیرا از سویی با جنگ فرسایشی در سینا و از سوی دیگر با جنگ در لیبی و بازگشت بیش از یک میلیون کارگر مصری که تبعات بیکاری و بحران اقتصادی را به دنبال خواهد آورد روبرو است.شواهد نشان می دهد که برخورد مصری و قطر در روزهای آینده قطعی است و تلاش ها راه به جایی نخواهد برد و هر دو طرف مشابه جرج بوش که کسانی که با من نیستند علیه من هستند عمل خواهند کرد.
نظر شما