روشهای غربی در حفر چاه عمیق به قنوات کشور لطمه زیادی زده است

خبرگزاری شبستان: مدیر پژوهشکده قنات دانشگاه بیرجند تاکید کرد: در ۵۰ سال اخیر وجود روشهای غربی در برداشت آب یعنی همان حفر چاه عمیق، لطمه بسیار زیادی به قنوات در کشور زده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند، حسین خزیمه نژاد امروز (29 بهمن) در اولین کنگره ملی استحصال آب و آبخیزداری که در سالن اجلاس دانشگاه بیرجند برگزار شد، با بیان اینکه ایران در منطقه کم آبی واقع شده است که بسیاری از مناطق این کشور، در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار دارند، اظهارداشت: خواستگاه اولیه قنات در ایران بوده که هزاران سال قدمت دارد.

 

وی با اشاره به اینکه در گذشته بیش از 80 هزار شاخه قنات در ایران فعال بوده، افزود: در حال حاضر به دلیل مدیریت ناکارآمد و خشکسالی و کم بارانی، این میزان به 30 هزار شاخه قنات کاهش یافته است.

 

مدیر پژوهشکده قنات دانشگاه بیرجند با بیان اینکه در 65 سال گذشته بیش از 50 درصد آب کشور و 100 درصد آب مصرفی خراسان جنوبی از طریق قنات تامین می‌شده، ادامه داد: در سال 78 این میزان در کشور به 12 درصد و در خراسان جنوبی به 35 درصد رسید.

 

به گفته وی در حال حاضر حدود 6 هزار و 235 شاخه قنات در خراسان جنوبی وجود دارد و این تعداد قنات 266 میلیون متر مکعب معادل 23 درصد آب استحصال شده از زمین را تامین می کند.

 

خزیمه نژاد با بیان اینکه در حال حاضر در خراسان جنوبی به طور میانگین هر قنات، 1.3 لیتر بر ثانیه آب دارد، اظهار داشت: شهر بیرجند جزو نخستین شهرهایی در ایران بوده که لوله کشی در آن انجام شده و آب شرب مردم، از طریق قنات تامین شده است.

 

وی تاکید کرد: در 50 سال اخیر، وجود روشهای غربی در برداشت آب یعنی همان حفر چاه عمیق باعث لطمه بسیار زیادی به قنوات در کشور شده است.

 

وی با اشاره به اینکه بسیاری از چاه های عمیق در کشور بدون توجه به حریم قنوات، حفر می شوند، گفت: این موضوع می تواند یک لطمه غیرقابل جبرانی را به قنوات بزند.

 

این مقام مسئول ادامه داد: حفر چاه عمیق در مناطقی از کشور ضروری است اما برخی از این چاه های عمیق در مناطقی حفر شده اند که سالهای سال قنوات آب شرب و کشاورزی مردم آن منطقه را تامین می‌کرده اند.

 

حجت الاسلام و المسلمین سید مصطفی طباطبایی نژاد، مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور نیز با بیان اینکه در آموزه های دینی ما، آب هوای سالم و زمین حاصلخیز از اهمیت بالایی برخوردار است، اظهار داشت: آب و خاک یکی از نعمت های بزرگ خداوند است که اصل بشریت هم از آن خلق شده است.

 

وی با بیان اینکه امروزه علم طوری پیشرفت کرده است که می توانند ابرها را نیز بارور کنند، افزود: در این زمینه هم باید اراده خداوند تعلق بگیرد تا باران ببارد.

 

نماینده مقام معظم رهبری در منابع طبیعی کشور با اشاره به اینکه حضرت علی(علیه السلام) 110 شاخه قنات داشته اند، اظهار داشت: بشر در ابتدا از چشمه و بعد از قنات و بعد از آن از چاه استفاده کرده است.

 

وی با بیان اینکه پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله) همواره تاکید داشته اند که باید از آب به نحو صحیح و مطلوب استفاده شود، گفت: تاکید اسلام در زمینه عدم اسراف آب به حدی است که حتی در بحث وضو گرفتن نیز، اسلام میزان آب را مشخص کرده است و گفته شده که اگر بیشتر از میزان مشخص شده، در وضو و غسل آب مصرف شود، وضو و غسل افراد دچار اشکال خواهد شد.

 

وی با اشاره به فرمایشی از امام علی (علیه السلام) "کسی که آب و خاک داشته باشد و بعد فقیر باشد، از خدا دور است" ، ادامه داد: این حدیث نشان دهنده اهمیت آب و خاک است.

 

وی افزود: ماهیت برگزاری چنین کنگره هایی خوب است اما باید بدانیم که چگونه از آبهای موجود در کشور استفاده کنیم و در کشاورزی نیز با توجه به اصول علمی، آبیاری صورت گیرد تا نتیجه بهتری بدهد.

 

پایان پیام/

کد خبر 440550

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha