حقوق شهروندی با استناد به جایگاه کرامت انسانی در قرآن تبیین شود

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام مرتضایی گفت: انسان همواره دارای کرامت بوده واین جایگاه و ارزش کرامت انسان در قرآن آورده شده است که در واقع زیر بنای لازم برای حقوق شهروندی در یک جامعه اسلامی و دینی محسوب می شود .

حجت الاسلام عزت الله مرتضایی مدیر گروه قرآن و حدیث مرکز تحقیقات  کامپیوتری نور در گفتگو با خبرگزاری شبستان  در قم، با اشاره به اینکه در متون و منابع اسلام و رویات بحثی در باب حقوق شهروندی ذکر نشده است گفت:  حقوق شهروندی اصطلاحی است که در عصر نو بوجودآمده است که در ابتدا باید بدانیم حقوق شهروندی چیست  و آیا مصداقی در قران و روایت دارد یا خیر .

 

وی افزود:  تعریف از حقوق شهروندی مجموعه ای از یکسری قوانینی است که در جوامع بشری پیاده می شود و جامعه  را نسبت به نوع نگرشی که دارد بوجود می آورد.

 

مدیر گروه قرآن  و حدیث مرکز تحقیقات کامپیوتری نور ادامه داد: در جامعه اسلامی که قوانین و ارزشها مبتنی بر اسلام حاکم است ارج نهادن به کرامت انسانها به صورت ضروری را حقوق شهروندی عنوان می کند که حاکمان و دولتمردان موظف هستند از این حقوق حمایت ، حفظ و صیانت کنند.

 

حجت الاسلام مرتضایی تصریح کرد: باید گستره حقوق شهروندی  مشخص شود که حقوق سیاسی ومسائل اجتماعی و فرهنگی همه در گستره حقوق شهروندی قرار دارند حق آزادی بیان و عقیده، نفی تفتیش عقاید و...نیز از جمله گستره حقوق شهروندی می باشد.

 

وی اظهار داشت: شهروند افرادی هستند که در جامعه یک کشوراز تساوی حقوقی برخوردار بوده  و میتواند این حقوق فردی یا اجتماعی باشد.

 

مدیرگروه قرآن و حدیث مر کز تحقیقات علوم کامپیوتری نور یاد آور شد: انسان همواره دارای کرامت بوده  واین جایگاه و ارزش کرامت انسان در قرآن آورده شده است  که در واقع زیر بنای لازم برای حقوق شهروندی محسوب می شود .

 

حجت الاسلام مرتضایی با بیان اینکه در قرآن کریم آیات زیادی در باب کرامت انسان عنوان شده است بیان داشت: در سوره اسرا آیه 70 آمده است ما انسان را با کرامت آفریده ایم  که با توجه به این آیه  از کرامت انسان نسبت و حجت تسخیر عنوان شده است  وانسان را دارای ارزش معرفی می کند  که همه چیزهایی که در آسمان و زمین است مسخر او شده است چرا که انسان دارای کرامت است  و می تواند تمام عالم را تحت مدیریت خود قرار دهد.

 

وی خاطر نشان ساخت: بر اساس این آیه اصل کرامت انسانی به دو دسته فردی و طبیعی تقسیم می شود که برای حقوق شهروندی مصادیقی از جمله آزادی بیان ، حق انتخاب، بازداشت خود سرانه، حریم خصوصی، حق آموزش وپرورش، حق رای و تعیین سرنوشت، حقوق اقلیت مذهبی، حق انتخاب پناهدگی  و ... به صورت بارز عنوان شده است چرا که اینها مصادیق مهمی هستند که برای آنها در قرآن آیات زیادی عنوان شده است.

 

مدیر گروه قرآن و حدیث مرکز تحقیقات علوم کامپیوتری نور افزود: خداوند همه چیز را برای انسان آفریده است هرچه درروی زمین است دراختیار انسان است که در سوره بقره آیه 30 آمده است که ای انسان تو باید خلیفه من درروی زمین باشی و میتوانی جایگزین من درزمین باشی، به نحوی که محل اعلام خلافت انسان روی زمین بوده وانسان روی زمین خلیفه خدا شده است.

 

حجت الاسلام مرتضایی عنوان کرد: ما چون کرامت انسان را داریم درقرآن مصادیقی برای حقوق شهروندی مبتنی براین امرآمده است.

 

وی با بیان اینکه برخی صفات و رفتار در انسان به صورت اکتسابی بدست می آید اظهار داشت: انسان هموراه دارای دوکرامت طبیعی وکرامت اکتسابی بوده وهست به این معنا که انسان با تلاش و کوشش ارزشهای انسانی و بشری را شکوفا واستعداد های خود را شکوفا می سازد و این نوعی از کرامت اکتسابی انسان محسوب می شود.

 

مدیر گروه قرآن و حدیث مرکز تحقیقات علوم کامپیوتری نورخاطر نشان ساخت: اگر در جامعه نگاه کنیم تا حدودی قابل قبول است که حقوق شهروندی مورد توجه قرارنگیرد و این نشان از افراط  و تفریط های متصدیان حمایت ازحقوق شهروندی است که گاهی موردغفلت قرار می گیرد و بر اثر اهم و مهم  که در جامعه مطرح می شود با مشکل روبرو می گردنند  که باید با برنامه ریزی و استفاده از مزامین دینی و مصادیق قرآنی در مسیر احقاق  حقوق شهروندی گام برداریم.

 

پایان پیام/

کد خبر 440150

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha