به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، حسن رحیمپور ازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی عصر روز گذشته یکشنبه، 26 بهمن ماه در همایش «بازخواني و بررسي ديدگاه هاي سيد قطب» که به همت كانون انديشه جوان، موسسه اشراق و نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در تالار علامه امینی كتابخانه مركزي دانشگاه تهران برگزار شد، به ارائه سخن پرداخت.
وی گفت: یکی از کسانی که در دو قرن اخیر سبب حرکت اسلامگرایی در جهان عرب شده، سید قطب است. به طور قطع سید قطب نقش جدی بر حرکات آزادی بخش و نهضت انقلابی مسلمانان داشته است، امروز از تقسیم جامعه به اسلامی و جاهلی از سوی سید قطب، نتیجه عکس گرفته میشود.
رحیم پور ازغدی در ادامه سخنانش افزود: در تفسیر تفکر متفکرانی چون سید قطب به دلیل تحولات دنیای اسلام اشتباهاتی صورت گرفته است او بر جهان اهل سنت و حتی بر انقلابیون شیعه تأثیر مثبت داشته ادبیات مقالات و مطالب سید قطب شبیه آن چیزی است که شهید نواب صفوی عنوان کرده است.
رحیمپور ازغدی اظهار کرد: بازگشت به اسلام و خلوص اسلامی مفاهیمی است که سید قطب آموزش دیده بود، تعبیر تکفیر، سلفیگری و جهاد همه شعارهای درستی است که با مفاهیم مختلف به کار رفته و در هر مکتب مرز مشخصی دارد. اینکه عنوان میشود متد جریانهای تکفیری امروز از سید قطب تاثیر گرفته بیان درستی نیست، تفاوتهای بسیار جدی بین آنچه سید قطب با آنچه اخوان، سلفیها و تکفیریها بیان میکنند وجود دارد.
این محقق و نویسنده کشورمان تصریح کرد: تفکر سید قطب درباره مفهوم جهاد، شهادت و روابط جهانی بر تفکرات انقلاب اسلامی بسیار نزدیک است، تقریبا در هیچ کدام از کشورهای عربی اجازه توزیع کتاب های او داده نمیشود، کتابهای او در عربستان به دلیل اینکه ادبیات او به نفع آل سعود، آمریکا و اسرائیل نبوده و به انقلاب اسلامی نزدیک است جمعآوری میشود، این ادبیات سید امروز بین اخوان ضعیف شده است.
ضو شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: بهترین حلقه وصل انقلاب اسلامی با انقلابیون اهل سنت، سید قطب است، سید قطب میگوید اسلامی که آمریکا گسترش دهد تا مسلمانان با استعمار و صهیونیست مبارزه نداشته باشند اسلام نیست. آمریکا، اسلامی را میخواهد که حکومت نداشته و با ظلم نجنگد.
رحیمپور ازغدی بیان کرد: امروز جریانهای تکفیری بر اساس همان اسلام آمریکایی نه تنها با آمریکا و اسرائیل به عنوان استکبار جهانی مبارزه نمیکنند بلکه به نفع آنها با مسلمانان میجنگند، استعمار غرب میداند که اگر مسلمانان متحد شوند چه قدرت عظیمی خواهند یافت آنها تلاش میکنند تا عقیده واحد مسلمانان را از آنها گرفته و اسلام را غیرعملی نشان دهند. سید قطب اعتقاد داشت دین اسلام انسانی و جهانی بوده و صرفا عربی نیست. او خود را غرب زده نمیداند و از کلمات غربی استفاده نمیکند و بیشتر از تعابیر قرآنی استفاده میکند.
این استاد حوزه و دانشگاه ابراز کرد: سید قطب در مبارزه علیه انگلیس با جمال عبدالناصر متحد میشود اما با اختلافاتی که به خاطر اسلام با جمال عبدالناصر پیدا کرد به زندان افتاد و شکنجه شد، تعامل او با جمال عبدالناصر شبیه تعامل نواب صفوی و مصدق بود. جامعه جاهلی که سید قطب به آن اشاره دارد جامعه ای است که به سبک و شیوه توحیدی زندگی نمیکند عنوان مقاملات سید روشنفکرانه و مجتهدانه است این ادبیات تکفیری نیست او علمزدگی را ضد توحید میداند، او هفت ویژگی برای مکتب اسلام برشمرده یکی ربانی باشد، اصول ثابت الهی داشته باشد، واقعگرا باشد، اسلام عملگرا، هماهنگی و انسجام، جهان شمول بودن آن و توحید در عمل رعایت شود.
رحیم پورازغدی خاطرنشان کرد: تکفیریهای امروز اجتهاد را تعطیل کردند به عدالت اقتصادی اعتقاد ندارند حرفهای آنها ظاهرا اصلاحطلبانه اما برخلاف همه مذاهب الهی است در حالی که سید قطب با اجتهاد موافق بوده و افسوس میخورد که این امر متوقف شده است و همچنین منفورترین پدیده در اسلام را نابرابری اقتصادی عنوان میکند و درباره زنان دیدگاه او با تکفیریها کاملا متفاوت است. سید قطب میگوید: فقط امیرمومنان(ع) توانست اسلام واقعی را نشان دهد علی(ع) بعد عثمان میخواست مردم فاسد شده را اصلاح کند، او نه تنها عدالت بلکه مفهوم کامل اخلاق را در جهان اسلام نشان داد.
پایان پیام/
نظر شما