ادله شرعی و پیامدهای حکم ارتداد سلمان رشدی

خبرگزاری شبستان: فتوای امام خمینی (رحمت الله علیه) مبنی بر ارتداد سلمان رشدی ریشه در قرآن و روایات اهلی بیت علیهم السلام دارد و امام با روحیه تکلیف مداری، چنین فتوایی را صادر کردند.

 

شبستان: در مهر ماه ۱۳۶۷ کتابی تحت عنوان «آیات شیطانی» به قلم «سلمان رشدی» که در قالب رمان، آکنده از اهانت‏ها و افترائات زشت و ننگین به ساحت مقدس پیامبر اعظم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) و خانواده و اصحاب شریف ایشان بود، و اسلام و قرآن را با تعابیر سخیف توصیف کرده بود، در لندن توسط انتشارات وایکینگ وابسته به مؤسسۀ پنگوئن انتشار یافت.

کتاب این نویسنده که هندی تبار بود، ابتدا در هندوستان جلب توجه کرد و انتشار و توزیع آن به علت اعتراضات مسلمانان در هند ممنوع شد. طی هفته‏های بعد، نویسندگان آفریقای جنوبی به احترام عواطف مسلمانان، دعوت قبلی از وی را لغو کردند و سفرای چند کشور اسلامی و عربی در لندن به دولت انگلیس اعتراض نمودند.

در دی و بهمن نیز جمع زیادی از مسلمانان مقیم انگلیس ابتدا در شهر برادفورد و سپس لندن در تظاهرات به اقدام دولت انگلیس در حمایت از انتشار این کتاب موهن شدیداً اعتراض کردند. دامنة اعتراضات مردمی به هند و پاکستان گسترش یافت تا آنکه روز ۲۳ بهمن در جریان تظاهرات هزاران پاکستانی در مقابل مرکز فرهنگی آمریکا در اسلام آباد، شش تن از تظاهر کنندگان کشته شدند و ده‏ها تن نیز مجروح گشتند. فردای آن روز در تظاهرات مسلمانان هند نیز یک نفر کشته شد.

به ‌رغم گذشت چهار ماه از انتشار این کتاب و افزایش اعتراضات مسلمانان، دولت‏های انگلیس و آمریکا از تداوم توزیع و انتشار این فحش‏نامه علیه اسلام و پیامبر گرامی آن (صلّی الله علیه و آله و سلّم) حمایت می‏کردند و این پیام را با رفتار خود به جهان اسلام می‏فرستادند که برنامه‏های جدید دیگری برای گسترش ابعاد حملات تبلیغی و فرهنگی علیه اسلام و مسلمانان آغاز خواهند نمود.

پس از توزیع گسترده کتاب موهن آیات شیطانی، همراه با تبلیغات هماهنگ و تشویق‏های محافل صهونیستی، از گوشه و کنارجهان صدای اعتراض مسلمانان افزایش یافت؛ از سویی هشدارهایی به ناشران داده شد و از سوی دیگر، اقداماتی حقوقی برای محدود کردن نشر و انتشار کتاب و محکومیت رشدی صورت گرفت و نقدهایی نیز بر این کتاب نوشته شد. البته طراحان و حامیان این اقدام، نه تنها به این هشدارها توجهی ننمودند، بلکه بر دامنة تبلیغات خود افزودند تا جایی که مقدمات نامزد نمودن این کتاب برای جوایز ادبی مهم اروپا مطرح شد.

شبکة گستردة توزیع این کتاب در بیشتر کشورهای اروپایی، آمریکایی و بعضی کشورهای آسیایی، با قراردادهای کلان برای ترجمه و توزیع آن، به تلاش پرداختند و در عرصة تبلیغاتی و با ایجاد حلقه‏‏های محافظتی، به حمایت علنی از او پرداختند.

سرانجام امام خمینی (رحمت الله علیه) در تاریخ ۲۵ بهمن ۱۳۶۷ با صدور حکم الهی و تاریخی خود، مجازات شرعی نویسنده و ناشران این کتاب را بیان کرد:

«بسمه‌تعالی

انالله و اناالیه راجعون

به اطلاع مسلمانان غیور سراسر جهان می‌رسانم مؤلف کتاب «آیات شطانی‌» که علیه اسلام و پیامبر و قرآن، تنظیم شده است، همچنین ناشرین مطلع از محتوای آن، محکوم به اعدام می‌باشند. از مسلمانان غیور می‌خواهم تا در هر نقطه که آنان را یافتند، سریعا آن‌ها را اعدام نمایند تا دیگر کسی جرأت نکند به مقدسات مسلمین توهین نماید و هر کس که در این راه کشته شود، شهید است؛ ان‌شاءالله. ضمناَ اگر کسی دسترسی به مؤلف کتاب دارد ولی خود قدرت اعدام او را ندارد، او را به مردم معرفی نماید تا به جزای اعمالش برسد.

والسلام علیکم و رحمة الله وبرکاته

روح الله الموسوی الخمینی».

 

شبستان برای بررسی ادله شرعی و پیامدهای این حکم با تعدادی از فضلا و علمای حوزه گفتگو کرده است که در ادامه تقدیم می شود.

 

فتوای امام بازتاب مثبتی در میان مسلمانان داشت

 

آیت الله محسن مجتهدی شبستری، نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و مسئول مدرسه علمیه آیت الله ایروانی تهران گفت: علمای دین وظیفه دارند و بر آنان واجب است در برابر بدعت ها بایستند و مقاومت کنند.

 

وی ادامه داد: اهانت به مقدسات، پیامبر (ص)، قرآن کریم و ائمه اطهار بالاتر از بدعت است و فرد اهانت کننده مهدور الدم است لذا حکم ارتداد و اعدام سلمان رشدی مسلم بود.

 

آیت الله شبستری با اشاره به اینکه در نتیجه اهانت سلمان رشدی به پیامبر و قرآن، امام رحمت الله علیه حکم ارتداد وی را صادر کردند، خاطرنشان کرد: فتوای امام بازتاب مثبتی در میان مسلمانان داشت و برخلاف خواسته های استکبار بود.

 

وی افزود: دشمن از زمان صدور حکم فتوای امام تا الان سلمان رشدی را مخفی کرده تا به مجازاتش نرسد اظهار داشت: اما حکم امام ادامه دارد همچنان که مقام معظم رهبری نیز این حکم را تایید کرده و سلمان رشدی باید به مجازاتش برسد.

 

مسئول مدرسه علمیه آیت الله ایروانی در پایان گفت: حکم امام درس عبرتی برای دیگران شد که مبادا به پیامبر و مقدسات مسلمانان توهین کنند و بدانند در صورت ارتکاب چنین توهینی، مجازات خواهند شد.

 

 

 

امام بدون مماشات، حکم ارتداد سلمان رشدی را صادر کرد

 

حجت الاسلام والمسلمین سیداحمد سادات رسول، امام جمعه و مسئول مدرسه امام رضا (ع) ملارد با بیان اینکه صدور فتوای ارتداد سلمان رشدی مبتنی بر استنباط فقیه از احکام است، اظهار داشت: امام در مسایل دینی و شرعی احکام را صادر می کردند بدون آنکه دچار مماشات یا محافظه کاری شوند.

 

وی ادامه داد: صدور چنین حکمی تنها از سوی ولی فقیه و حاکم شرع می تواند صادر شود و امام بدون تعارف و تهدیدات دشمن این فتوا را صادر کردند.

 

امام جمعه ملارد ادامه داد: برخی در آن زمان حساس شدند که چرا امام چنین حکمی را صادر کرد و معتقد بودند فشارهای خارجی زیاد خواهد شد اما نتیجه ای عکس تصور این گروه حاصل شد.

 

مسئول مدرسه امام رضا (ع) با اشاره به اینکه مرتد کسی است که از دین خارج می شود، خاطرنشان کرد: یعنی کسی که مسلمان است و از اسلام خارج می شود خواه از ابتدا مسلمان بوده باشد یا غیز مسلمان.

 

وی افزود: ارتداد در نتیجه انکار ضروری دین یا انکار یکی از اصول دین است؛ به طوری که اکثر فقها انکار سه اصل یا یکی از سه اصل توحید، نبوت و امامت را ملاک ارتداد می دانند و معتقدند دو اصل امامت و عدل جزو اصولِ مذهب است و نه اصول دین. این در حالی است که برخی از فقها دو اصل امامت و عدل را نیز جزو ملاک های ارتداد می دانند به این معنا که اگر کسی  یکی یا هر دو این اصول را انکار نماید، مرتد محسوب می شود.

 

حجت الاسلام والمسلمین سادات رسول تصریح کرد: فردی که از دین اسلام خارج شود فرقی نمی کند مسیحی، یهودی، مشرک و یا کافر باشد به هر حال مرتد محسوب شده زیرا به اعتقاد اکثر علما تنها یک صراط مستقیم حقه وجود دارد و اگر کسی از این صراط خارج شود، مرتد محسوب می شود.

 

وی ادامه داد: بنا بر مبانی عقلی نیز تنها یک مسیر درست وجود دارد؛ البته گاهی نمی توان و یا نباید به راحتی حکم به نادرستی عقاید دیگران داد برای مثال نمی توان معتقدین به شیعه چهار امامی و هفت امامی را رد کرد.

 

امام جمعه ملارد در پایان با بیان اینکه وضعیت چنین گروه هایی را تنها امام زمان می تواند مشخص نماید، گفت: البته ما این مذاهب را حق نمی دانیم با این وجود اعلام ناحق بودن آنان به صلاح نیست.

 

صدور حکم سلمان رشدی ریشه در تکلیف مداری امام دارد

 

حجت الاسلام والمسلمین محمد علاءالدینی، مسئول مدرسه علمیه امام صادق (ع) دماوند یکی از خصوصیات امام را تکلیف مداری خواند و خاطرنشان کرد: امام در بیان و عمل به تکلیف هیچ مسامحه ای نداشتند لذا حکم تاریخی ایشان علیه سلمان رشدی با همین انگیزه ادای تکلیف و بیان واقعیات صادر شد.

 

وی ادامه داد: امام در متن این حکم می فرمایند «به اطلاع تمام مسلمانان غیور سراسر جهان می رسانم»؛ که همین واژه غیرت به این معناست که ایشان معتقد بودند توهین به پیامبر اعظم برخلاف غیرت و تعصب اسلامی است.

 

حجت الاسلام والمسلمین علاءالدینی با تأکید بر اینکه غیرت امام اجازه نمی داد به پیامبر اعظم توهین شود، گفت: لذا ایشان با غیرت و تعصب خود در برابر توهین و خط قرمز مسلمانان یعنی پیامبر اعظم ایستادند.

 

مسئول مدرسه امام صادق (ع) ادامه داد: وجوب حکم اعدام مرتد در آیه 217 سوره بقره «وَمَن يَرْتَدِدْ مِنكُمْ عَن دِينِهِ فَيَمُتْ وَهُوَ كَافِرٌ فَأُوْلَئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ وَأُوْلَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُون» و همچنین در روایات ذکر شده و این جزو فصول مشترک میان شیعه و مذاهب چهارگانه اهل سنت است.

 

وی با بیان اینکه دو نوع مرتد ملی و فطری وجود دارد، اظهار داشت: مرتد ملی یعنی اینکه فردی کافر بوده سپس مسلمان شده و بعدها به هر دلیلی باز کافر می شود؛ اما مرتد فطری یعنی کسی که ابتدا مسلمان بوده و بعد از دین خارج می شود. در مورد سلمان رشدی حکم مرتد فطری صدق می کند زیرا وی ابتدا مسلمان بوده است لذا حکم قطعی وی، اعدام است.

 

حجت الاسلام والمسلمین علاءالدینی تصریح کرد: علاوه بر حکم اعدام مرتد، ادله ای برای اعدام توهین کنندگان به پیامبر داریم به طوری که سب النبی از موارد اجماع میان شیعه و اهل سنت است.

 

وی افزود: حکم حضرت امام (ره) ایجاد یک نقطه مشترک میان شیعه و سنی و خنثی کننده تلاش های دشمن برای ایجاد تفرقه بود.

 

مسئول مدرسه امام صادق (ع) با اشاره به اینکه امام زمان (عج) خطاب به شیخ مفید علما را مرابطون یعنی مرزبانان اعتقادی نامیدند، خاطرنشان کرد: امام نیز در چنین مقامی از مرزهای اعتقادی دین دفاع کردند.

 

وی با بیان اینکه مرزهای جغرافیایی را سربازان حفظ می کنند، گفت: مرزهای اعتقادی به وسیله علما از هجوم دشمنان در امان می ماند.

 

حجت الاسلام والمسلمین علاءالدینی مهمترین پیام حکم امام خمینی (ره) درباره سلمان رشدی را اعتراف غرب به شکست دانست و اظهار داشت: این حکم نه تنها واکنش مسلمانان کشورهای اسلامی را دربر داشت بلکه مسلمانان ساکن غرب نیز در برابر این حکم واکنش نشان دادند.

 

وی ادامه داد: دو نوع انسان جاهل یا متجاهل (مغرض یا ناآگاه) همواره در طول تاریخ وجود داشته است و همین دو گروه در برابر فتوای امام واکنش نشان دادند. گروهی نیز که تحت تأثیر توهم توطئه بودند گفتند همواره نظام اسلامی برای فرافکنی مشکلاتش، غرب را متهم می کند.

 

مسئول مدرسه امام صادق (ع)، دوستداران غرب، منافقین و ضد انقلاب را گروهی دیگر از مخالفان فتوای امام خواند و اظهار داشت: گروه هایی نیز که در بنیه دفاعی کشور تردید دارند تصور می کردند با این حکم امام به کشور حمله خواهد شد در حالی که گذر زمان نشان داد هر چقدر در برابر غرب بایستیم موفقیت به دست خواهیم آورد و هرگاه مماشات کنیم، شکست می خوریم.

 

وی با اشاره به اینکه ایستادگی مقام معظم رهبری در برابر غرب مشخص کرده است که بهترین اقدام در برابر دشمن مقاومت است، تصریح کرد: نتیجه همین مقاومت را در مذاکرات هسته ای مشاهده کردیم.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 439770

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha