دستیابی به موفقیت در مسجد بدون پرداختن به زیربناها امکان ندارد

خبرگزاری شبستان: دستیابی به موفقیت در مسجد بدون پرداختن به ریشه ها و زیربناها امکان ندارد. تقدس مداری از ارکان اصلی زیربنایی در عملکرد موفق مسجد است.

خبرگزاری شبستان: فرهنگ سازمانی شیوه ای است که اعضای سازمان درباره ویژگی های آن می اندیشند. به عبارت دیگر درک یا پنداشت کلی است که اعضا از سازمان دارند. فرهنگ حاکم بر یک سازمان، نمایان گر ارزش های اصولی است که اکثریت اعضای سازمان در آنها سهیم و مشترک هستند. فرهنگ می تواند به دو صورت قوی و ضعیف باشد.

 

ارزش های اصلی سازمان که به مقیاس وسیع مورد توجه همگان قرار گیرد معرف فرهنگ قوی آن سازمان خواهد بود. هر قدر اعضای سازمان ارزش های اصلی سازمان را بیشتر بپذیرند و تعهد بیشتری نسبت به آنها داشته باشند، سازمان مزبور دارای فرهنگ قوی تری خواهد بود. یکی از نتایج عمده فرهنگ قوی این است که جا به جایی کارکنان را به شدت کاهش می دهد. فرهنگ قوی باعث انسجام، وفاداری و ایجاد تعهد زیاد نسبت به سازمان می شود. این پدیده ها باعث می شوند افراد میل کمتری به ترک سازمان پیدا کنند.

 

 فرهنگ نوعی احساس هویت در وجود اعضای سازمان تزریق می کند. فرهنگ موجب ثبات و پایداری سیستم اجتماعی می شود یعنی همانند چسبی از طریق استاندارهای لازم، اجزای سازمان را به هم تصل می کند. سرانجام فرهنگ به عنوان یک عامل کنترل، موجب به وجود آمدن یا شکل دادن به نگرش ها و رفتار کارکنان می شود در یک تقسیم بندی، فرهنگ سازمانی دارای سه سطح مفروضات و اعتقادات اساسی (جهان بینی)، ارزش ها(ایدئولوژی) و مجموعه الگوهای رفتاری است.

 

رسالت و ارزش زیربنای یک سازمان اثربخش است. لازم است که هر سازمانی خصوصا سازمان های دینی از ضرورت وجودی و اصول حاکم بر خود آگاه باشند. هنگامی که تصویر روشنی از اهداف و ارزش های یک سازمان وجود داشته باشد می توان به ارزیابی اقدامات مدیریتی آن از نگاه ارزشی پرداخت. با توجه به معنوی و ارزشی بودن فضای حاکم بر مسجد و تقدس این مکان طبق آیات و روایات که صریحا و موکدا بیان شده است، مولفه اول در اقدامات مدیران مساجد به تبیین و تفهیم رسالت و ارزش های این مکان مقدس اختصاص دارد به نحوی که در وضعیت مطلوب انتظار این است که فرهنگ حاکم بر مسجد یک فرهنگ کاملا ارزشی و در خور جایگاه معنوی مسجد باشد.

 

عدم رعایت این نکته و عدم تلاش برای نهادینه ساختن این امر، نتیجه ای جز کاهش اثرات معنوی حضور بر مراجعان در این مکان مقدس نخواهد داشت. به طور مثال حفظ آرامش و سکون حاکم بر این فضا که از توصیه های موکد رسول گرامی اسلام(ص) نیز بوده است یکی از اجزای فرهنگ حاکم بر رفتار جماعت در این فضا باشد.

 

لذا از نگاه علم مدیریت، فرهنگ سازمانی قوی عامل انسجام، یکپارچگی و وحدت مومنان حاضر در مسجد است. پذیرفتن خانه خدا به عنوان یک فضای ارزشی باعث کنترل رفتار و دوری از بسیاری مشکلات رفتاری خواهد شد و بسیاری تعارضات درونی در تشکیلات مسجد از بین خواهد رفت. نهادینه ساختن ارزش ها در مسجد در سه مرحله شفاف سازی رسالت، اهداف و ارزش های مسجد، ابلاغ و تبیین آنها به منظور همگانی ساختن ارزش ها و هم سو ساختن همه اقدامات با این ارزش ها صورت می گیرد.

 

در اهمیت تقدس مداری باید گفت زمانی زمینه پذیرش آموزه های دینی که توسط امام مسجد ارایه می شوند ایجاد می شود که فضا، اثر معنوی خود را بر مخاطب گذارده باشد، به عبارتی دریچه های پذیرش معرفت در قلب او باز شده باشد لذا نگارنده معتقد است یکی از بهترین بسترها، مقدمه ها، پیش نیازها و عوامل موثر بر افزایش اثربخشی حضور در فضای مسجد، ترسیم چهره ای مقدس از مسجد در ذهن مسجدروندگان است. البته این امر بدون در نظر گرفتن احکام و آداب مسجد امکان تحقق ندارد.

 

 دستیابی به موفقیت در مسجد بدون پرداختن به ریشه ها و زیربناها امکان ندارد. تقدس مداری از جلسه ارکان اصلی زیربنایی در عملکرد موفق مسجد است. ائمه دین و دانشمندان علوم ارتباطات نیز با عباراتی همچون «کونوا دعاه الناس بغیر السنتکم» و اینکه درصد عمده انتقال معنا در فرآیندهای ارتباطی از طرق غیرکلامی صورت می گیرد، بر اهمیت ایجاد فضای معنوی در مسجد برای انتقال آسان تر مفاهیم صحه گذارده می شود.

پایان پیام/

کد خبر 439679

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha