خبرگزاری شبستان: در ادامه معرفی زندگی علما و فضلای حوزه علمیه تهران، نوبت به حجت الاسلام و المسلمین سید محمد باقر خسروشاهی رسیده است؛ استادی که سالها مدیر حوزه علمیه تهران بود و قبل و بعد از آن، مسئول مدرسه علمیه شیخ عبدالحسین بازار بزرگ تهران. برای آشنایی با گوشه هایی از زندگی او رهسپار این مدرسه شدم و آنچه پیش روی شماست ارمغان این سفر است.
از کودکی تا رفتن به قم
حجت الاسلام و المسلمین سید محمد باقر خسروشاهی سال 1325 در محله نوبر تبریز دیده به جهان گشود و تا کلاس ششم ابتدایی در همانجا بود. بعد آمد به تهران و در دبیرستان جعفری خیابان وحدت اسلامی مشغول به ادامه تحصیل شد. در مهرماه 1341 رفتم قم و در مدرسه حجتیه شروع به تحصیل علوم دینی کرد.
اساتید
وی در این مدرسه هم حجره ای مرحوم آقای ابوالقاسم قروی بود که نزد وی لمعه را نیز خواند. رسائل را از آیت الله سبحانی یاد گرفت. حجت الاسلام و المسلمین خسروشاهی، این استاد بزرگوار خویش را انسانی بزرگی خواند که در نظم، خلوص نیت و پرهیزکاری کم نظیر بود. مکاسب را نزد مرحوم حضرت آیت الله مشکینی به خوبی آموخت. از مرحوم آیت الله سلطانی پدر خانم حجت الاسلام و المسلمین احمد خمینی، کفایه نزد آیت الله محمدی گیلانی، منظومه حکمت و از آیات جوادی آملی و سید رضا صدر، اسفار را آموخت.
در درس خارج آیت الله وحید خراسانی به مدت 17 سال و آیت الله مرتضی حائری 2 سال و آیت الله شیخ جواد تبریزی 2 سال شرکت کرد.
هم مباحثه ای ها
حجت الاسلام و المسلمین سید محمد باقر خسروشاهی گفت که اولین هم حجره ای وی که مدتی استاد وی بود و از او چیزهای بسیاری آموخته بود، آقای غروی بود. وقتی درس را یاد میگرفت برای تعمیق آن با آقایان سید محمد خاتمی و احمد خمینی به مباحثه می نشست. وی وجود مباحثه را برای طلاب بسیار مهم دانست و بی شک جای خالی آن در دانشگاه و البته کمرنگ تر شدن آن در مدارس علمیه امروزی مشهود است.
تولیت مدرسه علمیه شیخ عبدالحسین
خسروشاهی، متولی مدرسه شیخ عبدالحسین تهران یکی از قدیمی ترین مدارس تهران است. ماجرای تولیت ایشان از این قرار است که پدر ایشان پس از رفتنِ آیت الله انگجی به مسجد ملک، به مدرسه شیخ عبدالحیسن آمدند و سالها مسئول و مدرس آن شد. وقتی پدر بر اثر کهولت سن، نمیتوانست امور را اداره فرماید، پسر یعنی محمد باقر متولی شد.
فعالیت های انقلابی و عکس های حمله به مسجد فیضیه
خسروشاهی با بیان اینکه از همان روزهای اول حضور در قم وارد فعالیت های انقلابی شد، گفت: بنده با یک دوربین عکس هایی از خرابی های مسجد فیضیه گرفتم . بعد از انقلاب در دانشگاه تهران در قالب یک نمایشگاه، در معرض دید عموم قرار گرفت. از سال 54-1353 مدرسه شد.
مدرسه شیخ عبدالحسین که وی تولیت آن را بر عهده دارد، یکی از مراکز فعال در مبارزه با نظام ستم شاه بود به طوری که نمازهای جماعت با حضور چشم گیر مردم متدین و انقلابی برگزار میشد آنچنان که در صف های نماز تا دم در ورودی حیاط میرسید. به همت مسئولان این مدرسه مبارزین و رهبران اصلی انقلاب از جمله حضرت امام خمینی (ره) در این مدرسه به ایراد سخن پرداختند. همچنین شهید مطهری و آقای هاشمی رفسنجانی نیز در مسجد مجاور این حوزه منبر رفتند. آقای خسروشاهی به دلیل علاقه بسیار به درس و مطالعه و اینکه طلاب و روحانیون مجهز به سلاح علم و آگاهی باشند نمایشگاهی از کتب نیز در دوران مبارزاتی، دایر میکرد.
بیرون شدن از خانه به دلیل پخش داشتن اعلامیه
پدر بنده از انقلابیون فعال بود و به همین دلیل بنده نیز بسیار در امور انقلابی و فعالیت های مبارزاتی شرکت داشتم به ویژه در پخش اعلامیه. روزی همراه با تعدادی اعلامیه وارد خانه شدم که صاحبخانه به محض دیدن آنها، مرا از خانه بیرون کرد.
ماجرای اولین دستگیری
شهید علی حجتی در زمان حکومت ستم شاهی به کرمانشاه تبعید شد و بنده برای دیدنش به آنجا رفتم به توصیبه دوستان منبر نیز میرفتم. به دلیل ایراد سخنان تند علیه حکومت، در همانجا برای اولین بار دستگیر شدم. همچنین بنده در شهرهای مختلف کشور مانند سرپل ذهاب، ایلام و کاشان نیز به فعالیت مشغول بودم.
فعالیت های تدریسی و حکومتی
حجت الاسلام و المسلمین خسروشاهی از سال سوم تحصیل در حوزه، شروع به تدریس نیز کرد و دروس سالهای قبل را درس میداد. همچنین 10 سال مدیر مجله معروف نور علم بود. 22 سال در دانشگاه تهران، تدریس کرد و بنیان گزار گروه معارف این دانشگاه و 4 سال مدیر این گروه بود. پس از انقلاب مسئول کمیته نهم، سپس مسئول عقیدتی-سیاسی ارتش در آذبایجان شد و 10 سال مسئول گزینش قضات بود.
علاقه بسیار به امام موسیصدر
حجت الاسلام و المسلمین خسروشاهی با علاقه خاصی از امام موسیصدر سخن گفت و گفت که ایشان انسانی وارسته، اخلاق گرا و حقیقتاً فراتر از زمان خود بود آنچنان که به نظر بنده دست کم بهتر بود 300 سال ديگر به دنيا ميآمد. وی در ادامه از فعالیت های تحقیقاتی امام موسی صدر سخن در میان آورد: مقالاتی كه آن سالها در مكتب اسلام مینوشتند، راجع به اقتصاد اسلامی بود. آن زمانها اصلاً اين مفاهيم مطرح نبود، البته الآن عادی است. مطالبی را كه مطرح میكرد مثلاً درباره اقتصاد اسلامی بود. معلوم ميشد كه ايشان با آن ديد تيزی كه داشتند، فهميده بودند كه بايد اين مطالب را مطرح كرد.
وی در ادامه به مطالعه بسیار ایشان اشاره کرد و اظهار داشت: امام موسيصدر خوب درس ميخواند و عمدتاً جلوتر از استاد وهم درسی های خود بود به طوری که از شاگردان خوب امام خمینی (ره) بودند. وی با بیان اینکه امام موسی صدر بسیار متقی بود، بیان داشت: هيچ وقت نشنيدم كه غيبتی از افراد كرده باشند و اصولاً اهل غيبت و تهمت نبودند.
امام موسی صدر از چنان محبوبیتی برخوردار بود که مسیحیان، ایشان را مسیح العصر میخواندند و زمانی که ایشان مفقود شد، این مسیحیان بودند که از خانواده ایشان حمایت و نگهداری میکردند.
سخنی درباره شهید چمران
برای اولین بار شهید چمران را در هنرستان صنعتی لبنان دیدم. وی مردی بسیار وارسته، تحصیل کرده و ساده زیست بود. با اینکه میتوانست زندگی اشرافی داشته باشد اما در منزلی محقر زندگی میکرد.
سفر به قاهره برای تحصیل در دانشگاه الازهر
زمانی برای تحصیل به قاهره رفتم و سه ماه در آنجا ساکن شدم. هدفم بررسی وضعیت دانشگاه الازهر بود که متوجه شدم از نظر علمی بسیار پایین تر از قم است لذا برگشتم.
پایان پیام/
نظر شما