فقدان تفریحات سالم، نرخ بیکاری و بزه را افزایش می دهد

خبرگزاری شبستان: یک جامعه شناس با بیان اینکه فقدان تفریحات سالم، نرخ بیکاری و بزه را افزایش می دهد، گفت: دولت قبل از مبارزه با معلولیت ها و مسایل اجتماعی باید سرمایه های اجتماعی را تقویت کند.

عبدالله امیدی، جامعه شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان در خصوص اینکه چرا دولت با وجود همه اقدامات انجام داده در راستای مبارزه با مواد مخدر هنوز نتوانسته عرصه را بر توزیع کنندگان مواد مخدر تنگ کند، گفت: یکی از دلایل این است که برای مبارزه با هر چیزی نمی توان طبق قانون عمل کرد بلکه راهکار اصلی این است که آسیب ها را کاهش دهیم ،چون هر رفتاری خود معلول یک سری از علت ها می باشد، بنابراین وقتی آسیب های روانی، شخصیتی و اجتماعی وجود دارند ،مصرف مواد مخدر معلول آن در جامعه می شود بنابراین تا زمانی که علت ها وجود دارند تصویب قانون یا تقویت قوه قهریه هیچ تأثیری در مبارزه با مواد مخدر ندارد.

 

اعدام به عنوان یک فاکتور در مبارزه با مواد مخدر مؤثر است

وی با بیان اینکه اعدام به عنوان یک فاکتور در مبارزه با مواد مخدر مؤثر است، افزود: اعتیاد یک آسیب روانی و اجتماعی است، وقتی می گوییم اعتیاد یک آسیب اجتماعی است یعنی یک ارتباط درونی بین آسیب های اجتماعی وجود دارد، تحقیقات نشان داده است که بین اعتیاد، طلاق، بیکاری، مسایل اقتصادی و جرم یک همبستگی درونی وجود دارد یعنی وقتی آمار طلاق در جامعه افزایش می یابد با اعتیاد همبستگی دارد نه اینکه بگوییم طلاق علت اعتیاد یا اعتیاد موجب طلاق شده است ،چون همه عوامل آسیب های اجتماعی محسوب می شوند.

 

در جامعه فاقد تفریحات سالم ،افزایش نرخ بیکاری و بزه بالاست

امیدی با بیان اینکه جامعه ای که فاقد تفریحات سالم است نرخ بیکاری و بزه هم افزایش می یابد، تصریح کرد: در جامعه ای که شیوع بیکاری در آن بالاست حتی ازدواج نکردن هم افزایش می یابد.بنابراین در اینجا هم اقتصاد و هم تفریحات نقش مهمی را ایفا می کنند. لذا اگر می خواهیم مشکل اعتیاد در جامعه حل شود باید هم شرایط مساعد و هم مشکل تورم و مسایل مربوط به ازدواج برطرف شود تا یک آسیب اجتماعی در جامعه کاهش یابد.

 

این جامعه شناس بر نقش مهم دولت در حل مشکل اعتیاد در جامعه تاکید کرد و افزود: دولت مدیر جامعه و مردم سرمایه های اجتماعی محسوب می شوند. این در حالی است که سرمایه های اجتماعی در جامعه ما بسیار کاهش یافته است مثلا وقتی شما یک معتاد را در همسایگی خود مشاهده می کنید، ترجیح می دهد کاری به آن نداشته باشید در واقع کاهش سرمایه های اجتماعی یعنی اینکه ما به عنوان یک شبکه اجتماعی با یکدیگر تعامل نداریم و اعتماد بین  در جامعه از میان رفته است.

 

کاهش سرمایه های اجتماعی در جامعه

وی با اشاره به کاهش سرمایه های اجتماعی در جامعه خاطرنشان کرد: مدتی پیش دولت اعلام کرد:تعدادی از افراد بی نیاز جامعه از دریافت یارانه انصراف دهند. اجرایی شدن این طرح نیازمند سرمایه اجتماعی بود ولی چون مردم به گفته دولت اعتماد نداشتند ،بدون استثنا دومرتبه همه ثبت نام کردند. این امر بیانگر عدم وجود اعتماد اجتماعی و اعتماد مردم به دولت است.

امیدی ادامه داد: دولت حتی در اجرای طرح های اقتصادی و مهار تورم نیز موفق  نمی شود زیرا این امر نیازمند مشارکت اجتماعی مردم است و چون سرمایه های اجتماعی وجود ندارد دولت با شکست مواجه می شود.

 

امیدی با بیان اینکه دولت قبل از مبارزه با معلولیت ها و مسایل اجتماعی باید سرمایه های اجتماعی را تقویت کند، اظهار کرد: به دلیل عدم  وجود سرمایه اجتماعی ،مردم حتی در مسایل بهداشتی با یکدیگر مشارکت نمی کنند، وقتی مردم به راحتی زباله را در شهر می ریزند یعنی اینکه به این شهر وصل نیستند و برایشان مهم نیست که شهرشان کثیف باشد یا پاکیزه.

 

لزوم بازتعریف و بازسازی مجدد هنجارها

این جامعه شناس بر لزوم بازتعریف و بازسازی مجدد هنجارها تاکید کرد و افزود: در گذشته سیگار کشیدن و قلیان کشیدن در بین جوانان زشت و ناهنجار محسوب می شد ولی امروزه نه تنها وسیله ای برای تفریح، بلکه نوعی کلاس برای جوانان به حساب می آید یعنی دیگر این عمل  زشت و ناهنجار نیست یا حتی زمانی آدامس خوردن و قلیان کشیدن برای دختران زشت بود ولی اکنون آمار این عمل (قلیان کشیدن) در میان دختران بیشتر از پسران شده است از این رو ما نیازمند بازتعریف هنجارها هستیم.

 

آگاهی به تنهایی در عدم گرایش جوانان به مواد مخدر کافی نیست

امیدی با بیان اینکه آگاهی به تنهایی در عدم گرایش جوانان به مواد مخدر کافی نیست، خاطرنشان کرد: بیشتر دکترها با وجود اینکه از مضرات سیگار و چاقی آگاه هستند ولی هم سیگار می کشند و هم چاق هستند، بنابراین آگاهی به تنهایی کافی نیست.

 

امیدی با بیان اینکه آسیب های زیربنایی در عدم گرایش جوانان به مصرف مواد مخدر صنعتی بسیار مهم است، افزود: وقتی من از لحاظ شخصیتی معیوب و از لحاظ روانی آسیب دارم ،دانسته های من در این آسیب ها گم می شود. همه ما می دانیم پرخاشگری کار درستی نیست ولی وقتی گرفتار خشم می شویم می بینیم قدرت هیجان خشم بیشتر از دانسته های من می شود و مرا به سمت پرخاشگری هدایت می کند یعنی آسیب هایی که در فرد وجود دارد باعث ناتوانی و عدم کنترل رفتار در انسان می شود.

 

پایان پیام/

کد خبر 439501

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha