مهدی چمران، رییس شورای اسلامی شهر تهران، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ایلام، اظهار کرد: مساجد در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، دوران انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس و در حال حاضر، پایگاههای اعتقادی و محل اجتماع مردم هستند.
وی، بابیان اینکه آغاز نهضت انقلاب اسلامی و پیروزی اسلامی از مساجد شروع شد، افزود: در حال حاضر مساجد نیز بهترین محل و پایگاه برای حفظ و دفاع از انقلاب اسلامی و آرمانهای نظام مقدس جمهوری اسلامی، شهدا، امام راحل و منویات مقام معظم رهبری هستند، مساجد محل اجتماع گرد هم آمدن مردم و ارتباط مردم با مسائل دینی و بهویژه روحانیت هستند.
چمران، با اشاره به اینکه به لحاظ قانونی شهرداریها در مساجد مسئولیتی ندارند، ابراز کرد: خوشبختانه مساجد زیر نظر امور مساجد و در بخشهای فرهنگی و نرمافزاری زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان تبلیغات اسلامی و همچنین مقاومت بسیج فعالیتهای خوبی را انجام میدهند، بنابراین شهرداری نباید سعی کند وارد حوزه کاری مساجد شود.
وی، با اشاره به اینکه فعالتر کردن و حرکت در مسجد به مجموعههای فعال در مساجد برمیگردد، تصریح کرد: شهرداریها در فعالیتهایی مانند ساخت مساجد و تعمیر و کمک به بهبود فضاهای مساجد میتوانند وارد شود و در این حوزه نیز از سال 82 که وارد شورای شهر شدم در همان سال اول یک بودجه برای تعمیر و کمک به مساجد پیشبینی شد که در همان سال بودجه 20 میلیارد تومانی برای مساجد تعیین گردید.
چمران، یادآور شد: این میزان اعتبار در آن زمان، رقم خوبی بود و وقتیکه مقام معظم رهبری شنیده بودند، خوشحال شده بودند که یک مجموعه و گروهی آمدند برای مساجد یک اعتباری پیشبینی کردهاند، چون آن موقع هم دولت اعتباری برای مساجد نداشت و بعدازاین اقدام در بودجههای دولتی برای مساجد اعتباراتی را پیشبینی کردند.
وی، گفت: تنظیم اینگونه شده که در مسائل نرمافزاری مساجد و آنهاییکه مربوط به کار شهرداری نیست، دخالتی نداشته باشد، چون شهرداری الا صلاحیت کار و توان این کار را ندارد و مساجد با حضور امام جماعت و جوانان کارهای فرهنگی دارند و از طرفی به یک منبع فیض الهی ازنظر علمی و دینی وصل هستند که خود آنها میتوانند در زمینه کارهای فرهنگی به شهرداریها کمک کنند و باید گفت که شهرداری در زمینه ساخت مساجد فعال بوده است.
رییس شورای شهر تهران، ابراز کرد: در شهر تهران در برخی محلات و خیابانها مسجدی وجود ندارد و این در حالی است که در محلات دیگری چند مسجد را در کنار هم میبینیم، کاری که انجام شد این بود که در مساجد را روی سایت شهری جانمایی کردیم و مناطقی که مسجد ندارند مشخص شد و بنا بر این شد که در این محلات، مساجدی ساخته شود.
وی، با اشاره به اینکه در دو سال گذشته بیش از 75 مسجد در محلاتی که فاقد مسجد بودهاند، ساختهشده است، افزود: ازآنجاییکه در برخی از جاهایی تهران مساجد بزرگی ساخته میشود که اماکن جانبی ازجمله سالن غذاخوری، درمانگاه، محل اقامت دارد و اینیک مجموعه بزرگ را تشکیل میدهد که ساخت و تکمیل آن زمانی زیادی میبرد و چند سال طول میکشد، گاهی هم تکمیل نمیشود، طرحی با عنوان 400 مسجد در 4 سال را پیشبینی کردیم که در طول 4 سال حدود 400 مسجد محلی کوچک در نقاط مختلف شهر تهران بسازیم.
چمران، تصریح کرد: مساجد کوچک محلی ساده، ولی زیبا با نمودهای مسجد و بر اساس معماری اسلامی و ایرانی باید در محلات ساخته شود که مردم این محلات در مساجد حضور پیداکرده و فعالیتهای عبادی و فرهنگی در خود را مسجد انجام دهند و این مساجد کوچک محلی برای گرد هم آمدن مردم یک محله شود که تأثیر به سزایی در انجام فعالیتهای دینی و فرهنگی و تبدیلشدن این مساجد به محل رجوع مردم خواهد داشت.
رییس شورای شهر تهران، یادآور شد: البته این مساجد کوچک با همکاری مردم ساخته خواهد شد، در برخی جاها، زمین را شهرداری تقبل کرده و مردم آن را میسازند و درجایی دیگر مردم خود زمین را تأمین کرده و شهرداری ساختمان مسجد را میسازد، در این طرح تلاش میشود که با همیاری و کمک مردم مساجد کوچک محلی ساخته شود و این امر نیز بر اساس تقسیمبندی روی نقشه شهر است.
وی، بابیان اینکه از سال گذشته این طرح در سطح شهر تهران آغازشده است، تصریح کرد: خود شهرداری نیز در حال حاضر 35 مسجد بزرگ را در نقاط مختلف شهر میسازد که برخی از آنها هنوز تمام نشده است، اما در قالب این طرح مساجد کوچک در همه نقاط مختلف شهر توزیع میشود که همه محلات، مسجد داشته باشند و فرهنگ نماز که در مسجد خوانده شود ترویج گردد.
چمران، بیان کرد: این نوع کمک و این تیپ تفکر، خیلی میتواند مؤثر باشد، به اعتقاد بنده ساخت مسجد از ساخت فرهنگسرا و خانه فرهنگ ضروریتر و واجبتر است و مساجد میتوانند بهعنوان مراکز فرهنگی و هنری و دینی به مردم هر محله خدمات ارائه دهند، البته با شرایط سخت مالی که با آن روبرو هستیم، برای مساجد اعتباری پیشبینیشده است.
رییس شورای شهر تهران، در پاسخ به این سؤال که چرا مساجد بهصورت 24 ساعته باز نیستند، گفت: این کار بستگی زیادی به هیئتامنای مساجد دارد، البته باید گفت که کار مسجد تعطیلبردار نیست، ولی ما جایی که میرویم و تعمیرات مساجد را انجام میدهیم و شهرداری ورود میکند، شرط این است که درب مساجد همیشه باز باشد که مردم شهر در مواقع مختلف روز بتوانند از مسجد و خدمات آن استفاده کنند.
چمران، در ادامه در خصوص اختصاص نیم درصد از بودجه شهرداری به کتابخانهها، یادآور شد: بحث این نیم درصد یک تصمیمی است که بااینکه مجلس شورای اسلامی گرفته است تصمیم بیجایی است که شهرداریها بتوانند به کتابخانهها کمک کنند، کتابخانهها خودشان از شهرداری مهمتر هستند، شهرداریهای که در شهرها با مشکل مالی روبرو هستند و نمیتوانند بودجه خود را تأمین بودجه بکنند، نمیتوانند به کتابخانهها کمک کنند و الا فکر و تفکر اینجوری تفکر خوبی نیست.
وی، افزود: قانونی داشتیم که در شهرداریها، تخفیف و کمک مالی به مؤسسات دولتی ممنوع است و نباید بدهند و بعدازاین نیم درصد را گذاشتند که به بودجه دولت کمک شود، خوب این نیم درصد 70 تا 90 میلیارد بیشتر نمیشود، آیا دولت نمیتواند این مبلغ را در بودجه خود ببیند و اینهمه به شهرداریها فشار نیاید، شهرداری بیشتر از ارشاد کتابخانه دارند، کتابخانههای شهرداری تهران سه برابر ارشاد است و شبانهروزی هستند و ساعتهای بیشتری کار میکند، در خصوص نیم درصد که باید به این کتابخانهها باید بدهند، شهرداری تهران الا این مبلغ را نداده و شهرداری دیگر هم نیز همینطور بوده است.
رییس شورای تهران، تصریح کرد: اگر شهرداری واقعاً ببیند که کتابخانه و یا مسجد خوبی رادارند میسازند، کمک کی کند و نیاز به قانون هم ندارد، خودش وظیفه میداند که کمک کند، گذاشتن این قانون کار درستی نبود و کتابخانههای باید با بودجه دولتی اداره شود.
چمران، یادآور شد: باید فرهنگ مطالعه و فرهنگ کتابخوانی را ترویج کنیم، کتابخانه موقع امتحان و کمک است که شلوغ میشود و یعنی کتابخانهها قرائتخانه میشود و به مکانی برای درس خواندن مراجعهکنندگان تبدیل میشود، متأسفانه فرهنگ کتابخوانی هنوز بهخوبی جا نیانداخته شده که باید روی آن کارکرد.
وی، در پاسخ سؤالی در خصوص روند مذاکرات هستهای ایران و 1+5 ، گفت: من خودم اگر بودم، اینگونه فکر میکردم که این مذاکرات به هیچ جایی نمیرسد، ما باید در سختترین شرایط که برای ما پیش خواهد آمد خود را تنظیم کنیم و به آنها چشم ندوزیم.
پایان پیام/
نظر شما