معماری اسلامی – ایرانی زمینه ساز تکامل انسان مطابق با آموزه های دین مبین اسلام

خبرگزاری شبستان: استادیار دانشکده فنی گیلان با بیان اینکه معماری ایرانی اسلامی منبعث از اصول اسلام و دارای ارزش‌های پایه مبتنی بر بینش عرفانی ایرانی است گفت: معماری ایرانی اسلامی زمینه ساز تکامل و تعالی انسان‌ها مطابق با آموزه‌های دین مبین اسلام است.

رضا جمشیدی چناری، استادیار دانشکده فنی و عضو شورای شهر رشت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان با اشاره به پارامترهای معماری شهری متناسب با فرهنگ ایرانی- اسلامی اظهارکرد: هویت، ناظر بر هر چیز یا پدیدارهایی است که قدرت ارائه به غیر را داشته و برخاسته از بطن و متن فرهنگ و تمدن یک قوم یا ملت بوده که با شرایط محیطی سازگار است.

وی با بیان اینکه هویت عنصری پویاست که در طول زمان حاصل شده است افزود: هویت یابی در شهرسازی و معماری اسلامی و ایرانی، بازیابی، بازآفرینی و احیا و احصاء ارزش‌ها و هنجارهای فرهنگ اسلامی – ایرانی و درک پیوندهای آن با حوزه سرزمین ملی ایران و استمرار این پیوندها با علوم و فناوری جدید با بهره گیری از اندیشه، دانش و تراکم علمی در طول زمان است تا بتواند اقتدار خود را در سطوح بین المللی حفظ کند.

جمشیدی با تعریف معماری ایرانی،اسلامی اذعان کرد: این نوع معماری به گونه‌ای از معماری اطلاق می‌شود که منبعث از اصول دین مبین اسلام و دارای ارزش‌های پایه از مبتنی بر بینش عرفانی ایرانی و در مصداق مبتنی بر ویژگی‌های بستر طبیعی، فرهنگی و تاریخی سرزمین ایران است.

وی ادامه داد: این نوع معماری در هر یک از بازه‌های زمانی متناسب با ویژگی‌ها و نیازمندی‌های مراتب گوناگون معنوی و مادی جوامع انسانی و با استفاده بهینه از علوم، فناوری و مهندسی شکل می‌گیرد.

جمشیدی دامنه کاربرد شهرسازی و معماری ایرانی – اسلامی را در برگیرنده کل حوزه جغرافیایی ایران دانست و تصریح کرد: باید بتوان با حفظ و پایدارسازی شهرها و روستاها در طول نسل‌های متمادی، طبیعت آنرا حفظ و پیوند تنگاتنگی بین عناصر ساخته و پرداخته انسان ساز و محیط بوجود آورد.

وی در ادامه بر ضرورت بازشناسی، احیا، احصاء و بازآفرینی مولفه‌های شهرسازی و معماری اسلامی – ایرانی در حوزه بلافصل جغرافیایی استان گیلان در امتداد نسل تاکید کرد و گفت: ایجاد تعلق خاطر در مردم جهت جلب مشارکت آنها در فرایند شکل گیری شهرسازی و معماری اسلامی – ایرانی (گیلان)، جریان سازی و نمادسازی به منظور شکل گیری کانون‌های فکری برای احیا شهرسازی و معماری اسلامی و پیوند آن با زمان و علوم و فناوری های جدید، ایجاد بستر لازم برای عملیاتی کردن اقدامات اجرایی جهت ساماندهی به نظام شهرسازی و معماری اسلامی – ایرانی (بطور اخص گیلان) از اهداف اجرای معماری اسلامی ایرانی است.

این استادیار دانشکده فنی بر استفاده بهینه از سرمایه‌های انسانی – اجتماعی و قابلیت‌های طبیعی جهت به یادگار گذاشتن سرمایه‌های تاریخی و معاصرین بر پایه آموزه‌های دین اسلام و فرهنگ بومی – محلی تاکید کرد و افزود: معماری ایرانی اسلامی زمینه ساز تکامل و تعالی انسان‌ها مطابق با آموزه‌های دین مبین اسلام است.

وی با تصریح اینکه شهر اسلامی – ایرانی مکان تحقق تمدن است اذعان کرد: این شهر از نظر مفهومی منبعث از اصول دین مبین اسلام و در معنا دارای ارزش‌های پایدار مبتنی بر بینش عرفانی ایرانی است که در هر یک از بازه‌های زمانی متناسب با ویژگی‌ها و نیازمندی‌های مراتب گوناگون معنوی و مادی جوامع انسانی با استفاده بهینه از علوم، فناوری و مهندسی شکل می‌گیرد.

جمشیدی تاکید کرد: هدف شهرسازی معماری ایرانی – اسلامی ایجاد بستر مناسب جهت تکامل و تعالی انسان‌ها مطابق با آموزه‌های دین اسلام بوده است.

وی با تاکید بر رعایت مواردی به منظور هویت بخشی به شهرسازی و معماری اسلامی-ایرانی در استان گیلان به ویژه شهر رشت اظهارکرد: باید پیوند منطقی بین عناصر طبیعی در حوزه فراگیر با ساختار شبکه‌های شهری جهت تقویت دید ناظر و پیوند بین سکونتگاه‌ها و چشم اندازهای پیرامون، برقرار شود.

به گفته رئیس سابق شورای شهر رشت، غلبه فضا بر توده‌های ساختمان به منظور بهره گیری منطقی از شرایط اقلیمی و محیطی و ایجاد همسازی بین فضاهای انسان ساخت و بستر طبیعی-محیطی، تاکید بر ویژگی‌های معماری برونگرا بعنوان شاخص اصلی معماری و شهرسازی ناحیه مرزی از طریق افزایش سهم فضاهای نیمه باز، اهمیت دادن به باغ‌های شهری و باغستان‌ها به عنوان فضای شهری از عنصار مورد تاکید در معماری ایرانی اسلامی است.

وی حفظ عناصر خطی چون رودخانه‌ها و کانال‌ها در شهر و جلوگیری از هرگونه مداخله در این فضاهای طبیعی و تبدیل آنها به فضاهای شهری، ایجاد پیوند بین شبکههای شهری با عناصر خطی طبیعی، تجدید نظر جدی در سطح اشغال و تراکم ساختمان و متناسب سازی آن با مقیاس و اندازه زمین، تاکید بر سلسله مراتب فضایی-کالبدی شهر و ایجاد مرکزیت در این سطوح با خلق عناصر شاخص معماری و شهرسازی، تشکیل کانون‌های فکری در قالب انجمن‌ها و اتحادیه‌ها به منظور توسعه فناوری‌های جدید و همسازی آن با اقلیم  گیلان (رشت) را از دیگر موارد مورد تاکید در معماری ایرانی اسلامی اعلام کرد.

پایان پیام/

کد خبر 439221

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha