احسان قائمی، نگارگر و استاد دانشگاه دبیر شورای برنامه ریزی انجمن نگارگری در پاسخ به این سئوال که آیا جشنواره هنرهای تجسمی فجر برآیند هنرهای تجسمی کشور است، به خبرنگار هنرهای تجسمی خبرگزاری شبستان گفت: جشنواره هنرهای تجسمی فجر هم برآیند هنرهای تجسمی کشور است و هم نیست، امارات متحده عربی هر سال همزمان با تولد پیامبر (ص) جایزه «البرده» را در خوشنویسی و تذهیب برگزار می کند، این جایزه تاکنون شش دوره برگزار شده است، برای همین تقریبا در چند سال اخیر کار شاخص تهذیب نه در دوسالانه و نه در جشنواره هنرهای تجسمی فجر نداشتیم، دلیل اش همین بود که هنرمندان برای این جشنواره کار می کنند چرا که جوایز این جشنواره بسیار بالاست و در ضمن اثر را هم برمی دارند.
وی خاطرنشان کرد: هنرمندان مذهب ما در چند سال اخیر برای جشنواره البرده کار می کرده اند و برای همین بهترین آثار ما در حوزه تذهیب از کشور خارج شده است. جشنواره البرده فرمت خاصی دارد و در فراخوان آن فرمت و ابعاد را اعلام می کنند و هنرمندان ایرانی به محض اعلام فراخوان کارشان را شروع می کنند ، برای همین در بسیاری از جشنواره های داخلی جای تذهیب خالی چرا که آثار این حوزه به البرده می روند. بعد از جشنواره هم آثاری که در البرده مقام نیاوردند هم از سوی مجموعه داران اماراتی خریداری می شود، در کنار همین جشنواره به هنرمندان ایرانی سفارش کار داده می شود و هنرمند مذهب هم اگر وقت آزاد داشته باشد به سفارش های آن طرف آب اشتغال پیدا می کند و این آسیب بزرگی برای هنر تذهیب ماست. از طرفی اگر جشنواره ای مثل البرده هم برگزار نمی شد این آثار خلق نمی شدند، ولی اینکه این آثار در کشورهای عربی نگهداری می شوند به ضرر ماست کاش در کشور خودمان در موزه هنرهای معاصر، مؤسسه توسعه هنرهای معاصر، فرهنگستان هنر نگهداری می شوند.
احسان قائمی اظهار داشت: ای کاش نهادهای تصمیم گیرنده فرهنگی و فرهنگی در سال های اخیر یک کار شاخص تذهیب را که این همه به عنوان هنر بومی بر روی آن تبلیغ می کنند، در جشنواره هنرهای تجسمی فجر به آن جایزه ای ارزشمند بدهند که این آثار به جشنواره هفتاد میلیونی امارات متحده عربی نرود.
این هنرمند با بیان اینکه ما پس از پیروزی انقلاب اسلامی نتوانستیم هنرمندی چون استاد فرشچیان تربیت کنیم، خاطرنشان کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از کارهای شاخص طراحی ضریح امام رضا (ع) و طراحی ضریح امام حسین (ع) و حرم عسگریین (ع) بوده است، چه کسی این ضریح ها را طراحی کرده است، استاد فرشچیان ایشان قبل از سال 57 هم هنرمندی شناخته شده بود، یعنی ما بعد از سال 57 یک هنرمند شاخص تحویل نداده ایم و هنوز از سرمایه های هنرهای اسلامی و ایرانی که رژیم پهلوی استفاده می کنیم، تابلوی ظهر عاشورا در سال 1355 ساخته شده است.
این هنرمند تصریح کرد: سهم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از تربیت و پرورش هنرمند برای هنر انقلاب اسلامی چه بوده است، ما کشور بی استعدادی نبوده ایم چرا در این بخش سرمایه گذاری نکردیم.
پایان پیام/
نظر شما