از اثبات ما می‌توانیم تا زدن دست رد به سینه واردات فکری غرب

خبرگزاری شبستان: انقلاب اسلامی به رغم همه فشار‌ها، تحریم‌ها، جنگ هشت ساله و انواع توطئه‌ها و فتنه‌هایی که در طول ۳۶ سال علیه آن صورت گرفت، نسبت به سایر کشورهای منطقه در میدان علم کارنامه قابل قبولی دارد.

خبرگزاری شبستان- سرویس اندیشه: بی شک انقلاب اسلامی دستاوردهای عظیمی برای کشور داشته و و دارد که هیچ تلاش و توطئه ای از سوی دشمن از تهدید و تحریم گرفته تا ترور از دامنه و عمق آن نمی کاهد؛ یکی از میادینی که ایران اسلامی به برکت انقلاب در آن خوش درخشیده و توانسته به اتکای آن در بسیاری موارد با کشورهای مدعی و قدرتمند همگام شود میدان علم و فناوری است. از این رو و در آستانه یوم الله بیست و دوم بهمن، سالروز پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی با چند تن از اساتید و نخبگان حوزه و دانشگاه درباره وجوه درخشش انقلاب در عرصه های علمی به گفتگو پرداخته ایم که از نظرتان می گذرد:

 

حجت الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی، رئیس جامعه المصطفی (ص) العالمیه در همین خصوص به خبرنگار شبستان گفت: انقلاب اسلامی به رغم همه فشارها، تحریم ها، جنگ هشت ساله و انواع توطئه ها و فتنه هایی که در طول 36 سال علیه آن صورت گرفت، نسبت به سایر کشورهای منطقه در شاخصه های گوناگون کارنامه قابل قبولی دارد.

 

وی ادامه داد: در علم و فناوری به رغم همه مشکلات گام های بلندی برداشته ایم که آمارها و نقشه جامع علمی کشور نشان می دهد ما در بخش های مختلفی اعم از حجم تولید مقالات، گسترش مراکز علمی و پژوهشی و دانشگاهی و ... رشد چشمگیری داشته ایم.

 

امام جمعه موقت شهر مقدس قم تصریح کرد: وجود بیش از دو هزار مراکز دانشگاهی در کشور، یک صد هزار عضو هیئت علمی دانشگاه، بیش از چهار میلیون دانشجو و مطرح شدن مقالات علمی در شبکه های بین المللی و قرار گرفتن در جایگاه های اول و دوم رنگینک شبکه های بین المللی، تنوع رشته های دانشگاهی همراه با رشد سریع، تحصیل بیش از یک میلیون دانشجو در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، تعدد مراکز پژوهشی، فعالیت بیش از یک صد مرکز علمی غیر دانشگاهی در کشور، پیشرفت در فناوری نانوتکنولوژی و ... گوشه ای از آمار و ارقام نویدبخش از دستاوردهای علمی انقلاب اسلامی است.

 

حجت الاسلام اعرافی یادآور شد: در بخش حوزوی و دینی نیز ما پس از انقلاب رشد کیفی و کمی مطلوبی داشته ایم و به طور کلی به جایگاهی رسیده ایم که می توان گفت حرف برای گفتن داریم که این امور با همت بلند دانشمندان و طراحان و سیاستگذاران کشور در طی این 36 سال به دست آمده است.

 

بطلان ادعایِ "ایرانی جماعت، حتی نمی تواند آفتابه بسازد!"  

بر اساس این گزارش، فرزاد جهان بین، استادیار دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در خصوص مساله یاد شده عنوان کرد: پیش از انقلاب دیدگاه هایی که تبلیغ می شد و حاکم بود، این بود که ایرانی نمی تواند هیچ خلاقیت و تولیدی داشته باشد تا جایی که رزم آرا، نخست وزیر رژیم پهلوی در مجلس شورای ملی گفت:" ایرانی جماعت، حتی نمی تواند آفتابه بسازد!"  

 

وی ادامه داد: به طور طبیعی ترویج این دیدگاه موجب می شود اعتماد به نفس لازم ایجاد نشده و در نتیجه استعدادها از بین رود. اما اکنون که وضعیت پیشرفت علمی کشور را با پیش از انقلاب بررسی می کنیم، می توان اذعان کرد که این پیشرفت قابل قیاس نیست، در واقع در سایه اعتماد به نفسی که انقلاب اسلامی به وجود آورد، دانشمندان ما توانستند قله های علمی را فتح کنند تا جایی که ما اجازه تعمیر یک قطعه را پیش از انقلاب نداشتم اما امروز در حوزه های مختلف اعم از علوم پزشکی، علوم پایه و مهندسی چنان پیشرفتی داشته ایم که ایران جزو 10 کشور اول دنیا قرار دارد. حتی افراد بسیاری از کشورهای منطقه به عنوان توریسم پزشکی به ایران مراجعه می کنند.

 

این کارشناس علوم سیاسی با تاکید بر اینکه در بحث علوم انسانی نیز پیش از انقلاب نگاه این بود که از فرق سر تا نوک پا فرنگی شویم، ابراز کرد: مدلی هم که ارائه می شد، کاملا غربی بود اما بعد از انقلاب مدل زندگی به هویت بومی ایرانی اسلامی  تبدیل شد، البته در این راستا تلاش هایی شده اما همیشه وقتی قرار است حرکتی خلاف جریان های موجود انجام شود، نیاز به تولید علم و نهضت نرم افزاری دارد و زمانبر است. بنابراین، ما در بحث تحول علوم انسانی و تولید علم در این زمینه، هنوز نسبت به علوم پایه و مهندسی عقب هستیم و در حالت برزخ قرار داریم. یعنی نه می خواهیم مدل توسعه علوم غربی را در پیش گیریم و نه هنوز تواسته ایم تولیدات علمی جامعی در حوزه علوم انسانی داشته باشیم.

 

استادیار دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) یادآور شد: اما یک مقایسه سرانگشتی و مروری کوتاه می تواند این واقعیت را نشان دهد که وضعیت علمی کشور با پیش از انقلاب به هیچ وجه قابل مقایسه نیست.

 

خودباوری علمی معجزه انقلاب بود

حجت الاسلام والمسلمین محمود رجبی، قائم مقام موسسه امام خمینی (ره) نیز در گفتگو با خبرنگار اندیشه شبستان اظهار کرد: انقلاب اسلامی در بُعد علمی برای ما معجزه آفرین بود به دلیل آنکه در بسیاری حوزه ها در رژیم گذشته، امکان و اجازه ورود به آن قلمروهای علمی، برای اندیشمندان و نخبگان ما نداشتند.

 

وی ادامه داد: به طور مثال در حوزه تسلیحات نظامی حداقل های حق ورود به اندیشمندان ما داده می شد و در مراکز تسلیحاتی مستشاران خارجی حضور داشتند و حتی برای تعویض برخی از قطعات دستگاه ها، تکنسین های ما حق نداشتند اقدامی کنند.

 

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: در بخش علوم انسانی نیز دانشگاه های ما مرعوب اندیشه های غرب بودند و حتی برخی اساتید متعهد زمانی که بحث بازسازی علوم انسانی پس از انقلاب مطرح شد، صریحا اعلام می کردند ما کجا و اظهار نظر درباره آراء غرب و تولید علوم انسانی اسلامی کجا! حتی در حوزه هایی که امکان ورود بود و تزاحم چندانی با منافع استکبار به وجود نمی آمد، نیروهای ما خودباخته بودند و همچنان مرعوب علم و تکنولوژی غرب و آمادگی برای اظهار نظر نداشتند.

 

وی تاکید کرد: یکی از نقش های مهم امام خمینی (ره) این بود که روحیه خودباوری را در سایه انقلاب اسلامی میان اندیشمندان ایحاد کردند و دائم بر این مساله تاکید داشتند. در نتیجه این حرکت، امروز نسل فرهیخته ما به خوبی در عرصه های علمی، آمادگی ورود و حتی جهش و جسارت علمی را دارد و این به برکت انقلاب اسلامی است.

 

حجت الاسلام رجبی خاطر نشان کرد: در همین راستا در شرایطی که ما در تحریم و حصر اقتصادی و هشت سال جنگ تحمیلی قرار داشتیم، در این شرایط بحرانی، دانشمندان کشور با توجه به رهنمودهای امام (ره) و رهبر معظم انقلاب توانستند در عرصه های مختلف از جمله انرژی هسته ای، نانو، هوا و فضا، جزو 10 کشور اول و مطرح در سطح دنیا باشند. به طوری که ابتدا غربی ها این پیشرفت را بلوف می دانستند اما وقتی با واقعیت رو به رو شدند، ناچار سر تسلیم در برابر این رشد شگفت انگیز فرود آوردند و این معجزه انقلاب اسلامی در راستای پیشرفت علمی کشور بود.

 

 

بارور شدن اعتماد ملی در سایه انقلاب اسلامی

این گزارش می افزاید: عادل پیغامی، عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق علیه السلام نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار کرد: حسِ "ما می توانیم" و اعتماد به نفس ملی که با انقلاب مطرح شد، به همه لایه ها و سطوح کشور تسری یافت از جمله اینکه دانشگاهیان و نخبگان در رشته های مختلف اعم از علوم پایه، مهندسی، پزشکی و انسانی این حس ما می توانیم و اعتماد به نفس را دریافت کردند و بر آنها تاثیر شگرفی گذاشت.

 

وی با تاکید بر اینکه در بستر تئوریک نمی توان تولید علم کرد بلکه در واقعیت و بستر حل مساله می توان به تولید علم دست یافت، ادامه داد:  انقلاب اسلامی این فرصت را برای رشته های مختلف فراهم کرد که امکان ورود و عرض اندام را در فضای واقعی پیدا کنند.

 

این استاد اقتصاد تصریح کرد: در عرصه علوم انسانی نیز در برهه برهه مسائلی که رشته های مختلف علوم انسانی ما در مسائل مستحدثه با آنها مواجه بود، محک و فرصتی برای ابراز نظریات اساتید متناسب با شرایط بومی و زمانی و مکانی به وجود آمد و آنها توانستند یافته ها و خواسته ها و آراء خود را با واقعیت محک زده و آن را ارتقا ببخشند.

 

پیغامی با بیان اینکه به طور مثال در بحث اقتصاد مقاومتی دانشجویان مقاطع مختلف پایان نامه های درخور توجهی ارائه می کنند و پیش می برند، خاطرنشان کرد: تشکیل سرمایه های انسانی در فضای علمی از دیگر دستاوردهای انقلاب اسلامی است که توانست در بُعد تربیت دانشجو و سرمایه انسانی رشد خوبی داشته باشد؛ اگر چه ممکن است رشد دانشجویان کشور به لحاظ کیفی محل بحث باشد اما از نظر کمّی، افرایش تعداد دانشجویان با پیش از انقلاب قابل قیاس نیست و از این برکات عظیم انقلاب اسلامی است.

پایان پیام/

 

کد خبر 438609

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha