عبدالله امیدی، جامعه شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان در خصوص تغییر الگوی مصرف مواد مخدر از سنتی به صنعتی گفت: در رفتارهایی که فراگیر شده و جنبه های مختلف پیدا می کنند باید به دنبال علت های مختلف باشیم تا اینکه بخواهیم یک علتی به آنها نگاه کنیم .مثلا تغییر الگوی مصرف مواد مخدر یا قلیان در بین مردم به ویژه جوانان ناشی از تغییر هنجارها و رفتارهای جامعه است.
وی با بیان اینکه هنجارهایی که جوان امروزی دارد با هنجارهای جوان 20 و 50 سال گذشته فرق می کند، تصریح کرد: طرز صحبت کردن، لباس پوشیدن و آداب و رسوم جوانان از لحاظ رفتاری و اجتماعی کلا تغییر کرده است.
امیدی خاطرنشان کرد: چون مصرف مواد مخدر هم یک رفتار محسوب می شود وقتی همه هنجارها تغییر می کند مصرف مواد مخدر هم تغییر می یابد به ویژه نیازهایی که پشت مصرف مواد مخدر وجود دارد بسیار حایز اهمیت است. چون بعضی از مواد مانند تریاک، هرویین و کراک حالت تأخیری دارند و موادی مانند آمفتامین، شیشه و کوکایین حالت تحریکی برای مصرف کنندگان ایجاد می کنند.بنابراین باید ببینیم امروزه جوانان بیشتر به کدام یک از این مواد گرایش دارند.
این جامعه شناس با بیان اینکه امروزه مصرف مواد محرک بیشتر از گذشته شایع شده است، تصریح کرد: در گذشته مردم بیشتر به دنبال مصرف تریاک و هرویین بودند شاید با مصرف آن آرامش بیشتری پیدا می کردند در صورتی که امروزه جوانان به دنبال مواد تحریکی هستند و همچنین آسیب های منتهی به مصرف مواد نیز تغییر پیدا کرده است مثلا افسردگی در بین جوانان افزایش یافته ،بنابراین جوانی که افسرده است به دنبال مواد مخدر سنتی نمی رود بلکه سعی می کند از مواد مخدر محرک استفاده کند تا انرژی و تمرکز بیشتری بیابد و همچنین حال بیشتری برای زندگی کردن پیدا کند، چون الگوی آسیب های روانی و شخصیتی موجود در جوانان هم تغییر کرده است.
وی خاطرنشان کرد: از لحاظ الگویی و شیوع شناسی اختلالات روانی و شخصیتی در گرایش جوانان به مصرف مواد مخدر محرک نقش مهم و بسزایی دارند.
امیدی به نقش بازدار مصرف در استفاده از مواد مخدر صنعتی و محرک در جامعه تاکید کرد و افزود: امروزه پیش سازهای مواد مخدر محرک به راحتی در بازار یافت می شود چون به راحتی هم در منازل مسکونی و هم در آزمایشگاه های کوچک ساخته می شوند به طوری که بازار به حالت خودکفایی بیشتر پیش رفته است مثلا برای ساختن هرویین در گذشته می بایست مرفین تهیه می شد و فردی هم که آن را می ساخت یا تخصصی در ساخت آن نداشت یا آنکه می بایست تریاک از طریق افغانستان یا مسیرهای دیگر وارد کشور می شد تا می توانستند هرویین بسازند و زمان زیادی را هم می طلبید در صورتی که امروزه پیشسازهای مواد مخدر صنعتی و محرک به راحتی در بازار یافت می شود و افرادی هم که در بیزینس آن هستند به راحتی می توانند بسازند و در اختیار مردم قرار دهند.
وی تصریح کرد: در واقع امروزه یک تعاملی بین بازار و مصرف کننده وجود دارد و می توان گفت بازار ،مصرف کننده را تربیت می کند، اینها عواملی هستند که در افزایش مصرف مواد محرک در جامعه تاثیر گذاشته اند.
پایان پیام/
نظر شما