مسجد ولیعصر زنجان؛ مهم‌ترین محل اجتماع انقلابیون

خبرگزاری شبستان: مطالعه تاریخ معاصر نشان می دهد که مساجد به عنوان مراکز و پایگاه دینی و فرهنگی نقش بسیار خطیری را در ایجاد هسته های اولیه نهضت اصلی اسلامی و جهت دهی به حرکات و جریانات مردمی داشته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان، مساجد به عنوان محلی برای عبادت و نیایش به درگاه الهی از دیرباز جایگاه ویژه ای در فعالیت های عمومی داشتند، به گونه ای که تصمیمات مهم در صدر اسلام در این مراکز مقدس اتخاذ می شد. برنامه ریزی برای اداره حکومت اسلامی، حضور در جنگ بر علیه مشرکین و یا برگزاری جلسات آموزشی و احکام الهی در مساجد انجام می شد.

همزمان با آغاز فعالیت انقلابیون، مساجد نیز به جایگاه اصلی خود بازگشتند و اجتماعات برای پخش اعلامیه ها و متن سخنرانی ها امام راحل در مساجد انجام می شد.

تمام مساجد در شهرهای کشور به محلی برای این اجتماعات تبدیل شده بود و دراستان زنجان نیز فعال ترین مسجد در این امورات مسجد حضرت ولیعصر(عج) بود.

در این مسجد که حجت الاسلام سید هاشم موسوی امام جماعت آن بود، جلسات مخفیانه با حضور انقلابیون تشکیل می شد و اعلامیه های امام راحل را در تاریکی های شب بین مردم پخش می کردند.

در کنار مسجد ولیعصر، مساجدی چون مسجد جامع، مسجد سید فتح اله، مسجد رسول اله، مسجد دمیریه، احمدیه و زینبیه زنجان نیز به محل اجتماع انقلابیون تبدیل شده بود.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان در این زمینه به خبرنگار خبرگزاری شبستان در زنجان گفت: مساجد استان زنجان نیز همچون مساجد سایر شهرها به محل آمد و رفت انقلابیون تبدیل شده بود و فعالیت های سیاسی به صورت مخفیانه در این مساجد انجام می شد.

حجت الاسلام علی باقری از چند مسجد فعال در آن روزها نام برد و افزود: قبل از پیروزی انقلاب مردم که بیشتر آنان را جوانان تشکیل می دادند، در مسجد محله خود جمع می شدند و برای راهپیمایی اعتراض آمیز برعلیه رژیم پهلوی برنامه ریزی می کردند.

وی به برخی از این اقدامات اشاره کرد و افزود: در یکی از این روزها مردم محله مسجد مهدیه به محل اطراف مسجد رفتند و شعار« بختیار برو، زخوبیت دم نزن، می شناسیم تورا، ز کودک و مرد و زن» سردادند.

این مقام مسئول به انقلاب های متعددی که در طول تاریخ رخ داده است اشاره کرد و یادآور شد: هر انقلابی به منابع مالی و محلی برای اجتماع انقلابیون نیاز دارد و این منابع در انقلاب اسلامی از سوی بازاریان و کسبه محل تامین می شد.

حجت الاسلام باقری با اشاره به اینکه مساجد به عنوان محلی برای اجتماع اعتراض آمیز نقش اساسی داشتند، ادامه داد: برنامه ریزی های آن دوران در مساجد و از سوی روحانیون و انقلابیون انجام می شد.

مساجد نقش مهمی در پیروزی انقلاب اسلامی ایفا کردند

مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان زنجان نیز در سخنانی به جایگاه مساجد در پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: اگر به تاریخ بنای نخستین مسجد توسط پیامبر گرامی اسلام نگاهی داشته باشیم، خواهیم یافت که بنای این مساجد در مقطعی از زمان رسالت آن حضرت شکل یافت که ایشان در حال مبارزه بر علیه مشرکان بودند.

مرتضی مقدمی ادامه داد: آن حضرت در راستای تدوام این مبارزه تاریخی در بدو ورود به مدینه به بنای مکانی مقدس جهت استمرار بخشی به مبارزه با مشرکان اقدام کرد.

وی با اشاره به اینکه مساجد بهترین نقش را در جریان امور مادی و معنوی مردم داشتند، ادامه داد: ساختار و شالوده مسجد در دوران مبارزات پیامبر شکل گرفت و به مرکزی برای قیام و جهاد علیه کفار تبدیل شد.

مقدمی با یادآوری اینکه مساجد نه تنها در شکل دهی مبارزه علیه ظلم و استبداد نظام شاهنشاهی نقش مهمی را ایفا کردند، بلکه درسه دهه انقلاب اسلامی بخصوص در پایداری و دفاع مقدس همواره در راس هرم دفاعی و جلوگیری از هجمه های گسترده فرهنگی نقش و جایگاه ویژه ای داشته است.

این مقام مسئول ادامه داد: در جریان انقلاب اسلامی می توان اذعان کرد، اولین جرقه های انقلاب در سال 1340 و 1341 با سخنرانی امام خمینی در مدرسه فیضیه قم بستر اصلی این حرکت را فراهم کرد.

وی به هراس رژیم پهلوی از مساجد و حضور گسترده نمازگران در آن اشاره کرد و گفت: تعطیلی این مراکز مقدس در مقطعی از زمان جزو سیاست های شاه بود.

مقدمی به نقش مساجد در افزایش آگاهی مردم نسبت به وضعیت موجود کشور و ارتباط تنگاتنگ با روحانیون و ائمه جماعات مساجد اشاره کرد و افزود: در جریان شکل گیری انقلاب اسلامی، مساجد محور تبلیغی و اطلاع رسانی و بهترین پایگاه فعالیت های انقلاب در تنویر افکار عمومی نسبت به وضعیت اجتماعی و اقتصادی و سایسی کشور داشتند.

مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان زنجان ادامه داد: ظرفیت و توان مساجد در ایجاد وفاق و همدلی در محلات و نیز قدرت بسیج و ایجاد هماهنگی بین انقلابیون به حدی بود که هیچ پایگاه دیگری در این رابطه دارای چنین ظرفیتی نبود و این مساجد بودند که از همه اقشار و طبقات اجتماعی بهره گرفته و همه آنها را در یک صف در مبارزه با رژیم پهلوی ساماندهی می کردند.

به گفنته مقدمی، مساجد نه تنها در هدایت و ساماندهی نیروهای انقلابی نقش آفرین بودند، بلکه در پشتیبانی مادی و معنوی افراد و خانواده هایی که به نحوی در جریان حرکت اسلامی در بازداشت و دچار مشکل شده بودند و به رفع حوائج خانواده های آنان کمک می کردند.

مساجد پس از پیروزی انقلاب، نقش های صدر اسلام را بازیافت

معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی اداره تبلیغات اسلامی استان زنجان نیز با یادآوری نقش بی بدیل مساجد در پیروزی انقلاب اسلامی گفت: انقلاب ماهیت اسلامی دارد و خاستگاه آن مساجد و تکایا بود.

حجت الاسلام حسن صلاحی ادامه داد: مساجد برای تبادل نظر و تشکیل جلسات و آگاهی بخشی مردم برای حضور در صحنه های انقلاب نقش بسزایی ایفا کردند.

وی به جایگاه مساجد در 8 سال دفاع مقدس نیز اشاره کرد و افزود: این مراکز مقدس به عنوان پایگاه های برای ساماندهی نیروی های جبهه و جنگ محسوب می شدند.

این مقام مسئول ادامه داد: مساجد پس از پیروزی انقلاب نقش های صدر اسلام را بازیافت و این مراکز علاوه بر دعا و عبادت، به مراکزی برای رسیدگی به امو راجتماعی و سیاسی و اقتصادی تبدیل شدند.

وی رسیدگی به حال مظلومان، ساماندهی نیروهای رزمی و تمام فعالیت هایی که در صدر اسلام انجام می شد را از فعالیت های امروزه مساجد عنوان کرد و افزود: تلاش در راستای مدیریت فرهنگی در مساجد نیز باید مدنظر مسئولان و متولیان باشد.

در حال حاضر در استان زنجان یک هزار و 507 باب مسجد وجود دارد که در 264 مسجد، کانون های فرهنگی و هنری مساجد فعال است.

در کنار کانون های فرهنگی و هنری مساجد، پایگاه های مقاومت بسیج نیز فعالیت می کنند که به فرموده مقام معظم رهبری در خراسان شمالی باید از ظرفیت این مراکز برای جذب جوانان به مساجد بهره برد.

پایان پیام/

 

کد خبر 438490

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha