اصول ممیزی از زبان رئیس جمهور/ نظارت کتاب را قدم قدم به صاحبان امر واگذاریم

خبرگزاری شبستان: روحانی گفت: ممیزی ما کثیرالاضلاع است، ما باید نظارت کتاب را قدم قدم به صاحبان امر واگذاریم که ناشران و اساتید برجسته بیایند و نظارت کنند.

به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، «حجت‌الاسلام حسن روحانی» رئیس جمهور در مراسم پایانی اهدای جوایز کتاب سال که صبح یکشنبه ۱۹ بهمن ماه در سالن اجلاس سران برگزار شد، در سخنانی با اشاره به ایام دهه فجر و تبریک این دهه، گفت: شما فرهیختگان این بار سنگین را بر دوش دارید که طراوت و تازگی انقلاب را تضمین کنید و مفاهیم انقلاب را بسط دهید. شما فرهیختگان و اندیشمندان باید به جهانیان بگویید که انقلاب ما، انقلاب اعتدال بود. به جهانیان بگویید که در انقلاب ما، خردسوزی و کتاب‌سوزی وجود ندارد. در انقلاب ما افراط و تفریط وجود ندارد. بلکه انقلاب ایران، عقلانیت و فهم است و گره از زندگی مادی و معنوی مردم باز می‌کند.

 

وی با بیان اینکه کتاب باید همه قفل‌های زندگی را بگشاید و ابهام‌ها را باز و ظلمت‌ها را به نور و روشنایی تبدیل سازد، اظهار کرد: کتاب جایگاه ویژه‌ای در انتقال مفاهیم و اندیشه دارد. همه ابزار و وسایل برای انتقال سریعتر مفاهیم و ارتباط سریعتر جایگاه ویژه‌ای دارد اما اصل اندیشه و دانش هنوز هم در اوراق کتاب نهفته است، ریشه رادیو، تلویزیون، تئاتر و همه ابزارهای ارتباطی به کتاب برمی‌گردد چرا که تئاتر و فیلم که یک هنر نمایشی هستند فیلمنامه اساس آن است بنابراین مفهوم اصلی آن از یک کتاب اقتباس می‌شود.

 

سرنوشت عالم دیروز و فردا در ام‌الکتاب است

روحانی خاطرنشان کرد: هرچند در ظاهر به نظر می‌رسد که از 150 سال پیش تاکنون رسانه‌های دیگری همچون مطبوعات، رادیو، سینما، تئاتر، تلویزیون و در نهایت اینترنت، شبکه‌های مجازی و ابزار و وسایل مختلفی برای ارتباط با انسان‌ها و انتقال اندیشه‌ها برای رقابت با کتاب به وجود آمده و به نظر می‌رسد که دوران کتاب به سر رسیده و رسانه‌های دیگر جایگزین کتاب شده‌اند اما واقعیت امر این است که کتاب به هیچ عنوان ارزش و جایگاه خود را از دست نداده است.

 

وی ادامه داد: برخی از اوقات خواندن یک کتاب چنان لذتی دارد که هیچ چشمه‌سار دیگری نمی‌تواند جایگزین کتاب شود و کتاب به معنای عام کلمه به معنای خلقت همه موجوداتی است که خداوند آفریده است؛ سرنوشت عالم دیروز و فردا در ام‌الکتاب است و در روز قیامت با کتاب مواجه می‌شویم بنابراین از آغاز تا پایان کتاب است و افتخار ما این است که معجزه پیامبرمان کتاب بوده و موحدان دیگر را به نام اهل کتاب می‌نامیم بنابراین کتاب و مکتوب و قلم جایگاه ویژه‌ای دارد. چقدر سخت بود اگر یک لحظه فکر کنیم زندگی داشتیم و کتاب نبود و نمی‌توانستیم از فکر و اندیشه و نظرات مختلف استفاه کنیم. بنابراین کتاب می‌تواند قفل‌های زندگی را بگشاید همه ابهام‌ها را باز کند و همه ظلمت‌ها را به نور روشن تبدیل کند.

 

متخصصان حوزه ادبیات باید به ما بگویند چگونه بر کتاب نظارت شود

رئیس‌ جمهور در بخش دیگری از سخنانش نقد را وسیله حرکت نامید و آن را در فضای آزاد و امن امکانپذیر دانست و گفت: ای کاش در میان کتاب‌هایی که امروز از آنها تقدیر شد کتابی درباره شیوه نقادی وجود داشت و حتی جایزه‌ای را برای کسانی قرار می‌دادیم که به نقادی کتاب‌های برتر سال گذشته می‌پردازند و یا جایزه‌ای را قرار می‌دادیم برای جوانان و نوجوانانی که بیشترین کتاب را خوانده باشند.

 

وی تاکید کرد: شما فرهیختگان و اهل قلم هستید که باید کتاب و مقاله بنویسید، نقد را تحلیل و راه نقد را بیاموزید. حتی شما باید به ما بگویید که چگونه بر کتاب نظارت شود، نه اینکه ما به شما بگوییم؛ چرا که در همه‌ها حوزه، متخصصان آن حوزه بهتر از دولت نظر دهند و ما باید این را باور کنید و تردید نکنیم که اصحاب قلم و اصحاب کتاب بهتر از یک وزارتخانه در حوزه خودش نظر خواهد داد.

 

اصول ممیزی صحیح از زبان رئیس جمهور/ نظارت کتاب را قدم قدم به صاحبان امر واگذاریم

روحانی با انتقاد از قانون ممیزی، گفت: من نمی‌گویم که ممیزی باشد یا نباشد، اما نمی‌شود 100 اصل برای آن درست کنیم. برای ممیزی، نهایتا دو تا سه و یا چهار اصل باید قرار دهید؛ اخلاق، قداست، ارزش‌ها و امنیت و مصالح ملی باید از اصل‌های آن باشد. اما نمی‌شود 100 تا خط قرمز گذاشت؛ خط قرمز یا مثلث است یا مربع و نهایتا ذوزنقه، دیگر ما هزار ضلعی نداریم. ممیزی ما کثیرالاضلاع است، ما باید نظارت کتاب را قدم قدم به صاحبان امر واگذاریم که ناشران و اساتید برجسته بیایند و نظارت کنند. اگر یک قانونی توسط یک صاحبنظر نوشته شده باشد 60 یا 70 سال هم که از آن بگذرد باز هم نظرات قوی دارد و اصلاحات آن اندک است اما اگر صاحبنظری آن قانون را ننوشته باشد هر چند ماه یک بار آن امر نیاز به اصلاح دارد.

 

وی با تاکید بر ضرورت ترویج کتابخوانی، خاطرنشان کرد: ما باید در کنار جشن برای بهترین کتاب‌ها، برای روزی که در این کشور جوان‌ها و نوجوان‌ها کتاب بیشتری می‌خوانند هم جشن بگیریم. باید این نقص را پیدا کنیم که چرا جوانان ما کتاب نمی‌خوانند؟ آیا کتاب‌های ما جاذبه ندارد؟ یا مشوق‌های لازم برای خواندن کتاب در نظر گرفته نشده است و یا آنکه ارزش کتاب، تبیین نشده است؟ شما صاحبان قلم باید بگویید که مشکلات کتاب را چگونه حل کنیم و دولت و آموزش و پرورش نیز چگونه باید در این زمینه کمک کنند؟ و ما همه بیاییم جامعه را تشویق کنیم و با نوشتن کتاب‌های لازم، گره‌های جامعه را باز کنیم.

 

رئیس جمهور در ادامه بر معنی کردن واژه استقلال در کتاب‌ها تاکید کرد و افزود: باید در کتاب‌ها نه شرقی و نه غربی را معنا کنیم والا انقلاب را برمی‌گرداند به ضد انقلاب و شما اندیشمندان، واقعیت انقلاب و ماهیت شعارهای آن و مسیر اصلی انقلاب را باید برای نسل جوان تبیین کنید. همچنین صاحبان قلم باید اسلام رحمانی را برای دنیا تبیین کنند؛ افراط، آدم‌کشی و تروریسم نه تنها از اسلام نیست بلکه هیچ ربطی با اسلام رحمانی و محمدی ندارد.

 

روحانی در پایان سخنانش با اشاره به اینکه صاحبان قلم و اهل کتاب باید با مطالب خود، امید و راه تدبیر را به دولت نشان دهند، بیان کرد: صاحبان قلم باید وحدت را در سراسر کشور، بیشتر و تنش را در جهان کمتر و کمتر کنند و همزیستی مسالمت‌آمیز را برای جهان به ارمغان آورند.

 

پایان پیام/

کد خبر 438085

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha