چطور سنگر انقلاب را حفظ کنیم؟

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام سید حسین رضوی با اشاره به نقش مساجد در پیروزی انقلاب اسلامی اظهار کرد: انقلاب با محوریت مسجد به ظفر و فجر دست یافت و سنگر انقلاب مسجد بود. اما حفظ مساجد به عنوان سنگر انقلاب نکته ای است که باید بیشتر به آن توجه کرد.

خبرگزاری شبستان: مساجد سنگر پیروزی نیروهای مردمی در سیر انقلاب اسلامی بودند و مهمترین اقدامات اعم از پخش اعلامیه های امام خمینی(ره)، برنامه راهپیمایی ها، سخنرانی های مذهبی در مساجد جاری بود و مردم با مراجعه به مسجد نه تنها به امور عبادی خود می رسیدند بلکه پیوند دوباره دین وسیاست را به وضوح در سخنان حضرت امام می یافتند. مساله ای که سالها در حکومت غاصب پهلوی جایی نداشت.

 

خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، در راستای بررسی نقش مساجد در انقلاب اسلامی با حجت الاسلام «سید حسین رضوی» از وعاظ برجسته تهران به گفت وگو نشسته است که حاصل آن از نظرتان می گذرد:

 

مهترین عوامل در پیروزی انقلاب اسلامی ایران در بهمن 57 چه بود؟

به نظر من مهمترین عامل پیروزی انقلاب رهبری مقتدرانه امام خمینی(ره) بود. امام راحل با ایجاد وحدت میان آحاد مردم، دین را به ایران بازگرداندند. به خاطر دارم در سال 1342 که طلبه نسبتا جوانی بودم امام خمینی(ره) در مدرسه فیضیه سخنرانی داشتند و فرمودند طرفداران و حامیان من در گهواره ها هستند. امروز که خوب نسبت به آن سخنرانی فکر می کنم می بینم که امام راحل کار ریشه ای و فرهنگی کرد، با صبر جلو آمد و همین صبر او بود که به بار نشست ضمن اینکه انسجام مردم، وحدت و یکپارچگی و جنایات رژیم پهلوی نیز مردم را منزجر کرده بود که همه این عوامل به انضمام توفیقاتی که خداوند به این امت و امام عنایت کرد سبب شد این انقلاب به پیروزی برسد.

 

بسیاری از نظریه پردازان «مسجد» را به عنوان مهمترین مرکز حرکت های انقلابی می دانند، علت اینکه مسجد در محوریت جنبش های مردمی قرار گرفت چه بود؟

مساجد به این علت که در آن زمان و به ویژه در سال 1342 به بعد مرکز حضور سخنرانان انقلابی و وعاظ بود در نتیجه خود به خود تبدیل به کانون انقلابیون شد چون تنها در مسجد بود که سخنرانان می توانستند با جمعی از مردم به صورت رو در رو صحبت کنند. البته وسایل رسانه ای نیز در آن زمان نبود و حتی روزنامه ای در اختیار نداشتند و اگر مجله ای هم فعالیت داشت در قم منتشر می شد و در حوزه مسایل اعتقادی بود، این بود که مساجد کانون اجتماعات مردم بود و در این کانون ها مبلغین و به خصوص وعاظ که امروز بسیاری از آنها از دنیا رفته اند مشوق مردم در جریان انقلاب بودند و مفاسد رژیم را برای مردم می گفتند تا سال 1352 که جشن های 2500 ساله شروع شد و عده ای به زندان های قصر و قزل قلعه و اوین افتادند و نوعا منبری ها و بازاری ها با بودجه های خودشان و ارادتی که به امام خمینی(ره) داشتند مراسم مختلفی را در مساجد برگزار می کردند.

در واقع تنفری که از شخص شاه و نخست وزیرش هویدا در میان مردم وجود داشت باعث شد که مساجد کانون اجتماعات مردم قرار گیرند و امام راحل نیز حقیقتا به نکته درستی اشاره کردند که فرمودند: «مساجد سنگر است، سنگرها را حفظ کنید»

 

در شرایط کنونی از چه طرقی می توانیم کارکردهای فراموش شده مساجد را احیا کنیم؟

قبل از انقلاب شرایط متفاوت بود و روحانیون وظایف و اهداف دیگری داشتند، آن زمان طلاب یا می خواستند در حوزه ها استاد شوند یا امام جماعت شوند یا منبری باشند. اما امروز روحانیون و طلبه های جوان به تناسب زمان درس می خوانند و در مراکز مختلف از جمله دادسراها، مساجد اعزام می شوند.

 

صحبت من آن است که امروز باید مساجد را دریابیم. چندی قبل در جلسه ای که حضور داشتم  عنوان کردم که برخی ائمه جماعات  مشکلات متعددی دارند و حتی از نظر هزینه زندگی در تنگنا قرار دارند، باید به آنها رسیدگی کرد و در عین حال دوره های مختلفی را بریشان برگزار کرد تا سنگر مساجد حفظ شود. در وهله بعد باید با برنامه ریزی های مناسب فعالیت های متعدی را در مساجد تعریف کرد از جمله دوره های مختلف آموزش های دینی فرهنگی تا از این مسیر مسجد در سیر زندگی مردم به ویژه در زندگی قشر جوان نقش پررنگی داشته باشد.

 

دستاوردهای انقلاب برخاسته از مسجد چه بود؟

معتقدم به تعداد سال هایی که در خیزش و نهضت انقلاب اسلامی گذشته است دستاورد داریم، به ویژه شعار ما (استقلال، آزادی) بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در جامعه نمودار شد جامعه ای که تا قبل از آن زیر یوغ رژیم تماما وابسته به غرب زندگی می کرد. این انقلاب به رهبری امام خمینی(ره) به پیروزی رسید و بازتابی منطقه ای و جهانی داشت. انقلاب ما بدون هیچ تبلیغی صادر شد، انقلاب به حق فریاد مظلومان را دریافت و به یاری او شتافت.

 

با توجه به اینکه نزدیک به چهار دهه از انقلاب اسلامی می گذرد، تصور می کنید امروز از چه طریقی می توانیم قشر جوان را از مسیر مسجد با اندیشه انقلاب اسلامی آشنا کنیم؟

البته باید توجه داشته باشیم که شیوه تبلیغ تغییر کرده است ما نمی توانیم سال 1357 را با سال 1393 مقایسه کنیم، آن روزها رادیو، تلویزیون، ماهواره، فضای مجازی در جامعه ما وجود نداشت، بسیاری از مومنان ما حتی تا قبل از انقلاب به علت نامناسب بودن برنامه ها تلویزیون نداشتند اما امروز این امکانات را با برنامه های مناسب داریم بنابراین تصور می کنم تبلیغ را باید از در حوزه های مختلف با محوریت مسجد داشته باشیم.

پایان پیام/ 

 

کد خبر 437913

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha