به گزارش سرویس دیگر رسانه های خبرگزاری شبستان، روزنامه دنیای اقتصادی نوشت: اکنون، زمزمههایی به گوش میرسد که دولت قصد دارد روزهای پنجشنبه را نیز به تعطیلات رسمی اضافه و به عبارتی تعطیلات را ساماندهی کند. موضوعی که بارها شایعه آن در ایران مطرح شده اما اجرایی شدن آن به دلیل باورهای اغلب اشتباه، به نتیجه نرسیده و با بن بست مواجه شده است.
مدتها است که قرار است روزهای قرمز تقویم ایرانیان ساماندهی شود. از سال 89 تاکنون طرحهای مختلفی برای ساماندهی تعطیلات از سوی مرکز پژوهشهای مجلس و کارشناسان برای کاهش یا افزایش تعطیلات رسمی کشور مطرح شده که البته تاکنون هیچکدام به نتیجه نرسیده است.
حالا مدیرکل امور اجتماعی استانداری آذربایجان شرقی از جزئیات طرحی خبر میدهد که از سوی دولت برای ساماندهی تعطیلات رسمی کشور نوشته شده و با نهایی شدن پیشنهادها قرار است به صورت لایحهای تقدیم مجلس شود. حسن استوارآذر روز پنجشنبه اعلام کرد: «در پیشنهادی که در این خصوص ارائه شده ادارات با رعایت ۴۴ ساعت کاری در هفته، پنجشنبههای آخر هفته در نیمه اول سال در تمام کشور و پنجشنبههای تمام سال در کلانشهرها تعطیل میشود.» او اضافه کرد: «در این پیشنهاد ۱۵ روز بهعنوان تعطیلات مذهبی، چهار روز بهعنوان تعطیلات ملی، پنج روز تعطیلات نوروزی، سه روز تعطیلات تابستانی، چهار روز تعطیلات زمستانی، ۵۴ روز تعطیلات جمعه و ۲۷ روز تعطیلات پنجشنبه و در مجموع ۱۱۲ روز تعطیل رسمی ارائه شده است.» به گفته او ایران از جمله کشورهایی است که تعطیلات رسمی کمتری دارد، اما به دلیل تعطیلیهای نیمه پنهان، تعداد تعطیلات رسمی در آن زیاد به نظر میرسد. به گزارش الف، حسن استوارآذر در جلسه کار گروه تخصصی امور فرهنگی و اجتماعی استان، افزود: «تعداد تعطیلیهای رسمی ایران ۷۵ روز است که این رقم در مقایسه با برخی کشورها، کمتر از نصف است.» همچنین به گزارش خبرگزاری مهر، او با بیان اینکه ساماندهی تعطیلات رسمی از مواردی است که دولت تاکید زیادی روی آن دارد تا به این وسیله میزان کار مفید در ادارات و دستگاههای اجرایی بالا رود، افزود: «کارشناسان مختلفی در حال بررسی این موضوع هستند.» او افزود: « دلیل اینکه کشور ایران را دارای تعطیلی زیاد میدانیم، تعطیلیهای نیمهپنهانی است که در آن وجود دارد و سبب میشود ۷۵ روز تعطیل رسمی تبدیل به ۱۱۰ روز تعطیلات شود.» این همان تعبیری است که پیشتر نیز از سوی بسیاری از کارشناسان فن ارائه شده بود. به اعتقاد این دسته از کارشناسان این مساله که تعطیلات ایران زیاد است و به تولید ملی ضربه میزند، تعبیر غلطی است. همچنین براساس نظر این کارشناسان، نبود تعطیلات آخر هفته در کشور علاوهبر کاهش بهرهوری، موجب معطل ماندن پتانسیلهای گردشگری کشور و هجوم عمومی به جادهها و تصادفات جبرانناپذیر میشود. با این توصیف، در صورت تصویب طرح دولت برای تعطیلی دو روز آخر هفته در کشور، میتوان برای ساماندهی تعطیلات پراکنده نیز چارهاندیشی کرد. با این توضیحات بهنظر میرسد ساماندهی تعطیلات رسمی کشور وارد فاز جدیدی شده است. طرح ساماندهی تعطیلات رسمی کشور سال 92 با امضای 16 نماینده مجلس در صحن علنی مجلس اعلاموصول شده بود. بر اساس این طرح قرار بود 7 روز از تعطیلات رسمی کشور، شامل روزهای 29 اسفند، یک روز از 4 روز تعطیلی عید نوروز، 15 خرداد و 12 فروردین حذف شود و همچنین شهادت امام رضا(ع) فقط در مشهد تعطیل باشد و شهادت حضرت زهرا(س) و شهادت امام صادق(ع) نیز فقط در قم تعطیل باشد و مابقی نقاط کشور تعطیل نباشند.
البته پس از انتقاداتی که به طرح ساماندهی تعطیلات رسمی کشور وارد شد، نمایندگان مجلس تصمیم به اصلاح این طرح گرفتند. پیشتر نیز در سال 89 مرکز پژوهشهای مجلس طرحی را تحتعنوان ساماندهی تعطیلات رسمی کشور مطرح کرده بودکه در آن پیشنهاد حذف ۹ روز از تعطیلات رسمی ایران به چشم میخورد؛ طرحی که تاکنون عملی نشده است. به هر حال دولت در حالی قصد دارد تعطیلات را ساماندهی کند که بر اساس تحقیقها، ایرانیها در سال حدود 75 روز تعطیلی دارند که در میان باقی کشورها که حداقل از 104 روز تعطیلی برخوردار هستند کمترین میزان تعطیلی است. آنچه در این میان به محل بحث تبدیل شده است و بسیاری از کارشناسان بر آن اصرار دارند اضافه شدن دو روز تعطیلات اخر هفته به تقویم ایرانیها است. به اعتقاد این دسته از کارشناسان از آنجا که تعطیلات آخر هفته در همه کشورهای جهان وجود دارد و بیشتر کشورها دو روز در هفته تعطیلند، ایران نیز باید تعطیلات آخر هفته خود را افزایش دهد. همچنین به گفته آنها متمرکز کردن تعطیلات باید بهگونهای باشد که تعطیلات وسط هفته حذف شده و به تعطیلاتی که نزدیک به آخر هفته است، افزوده شود چون با این کار هم به اقتصاد کمک میشود و هم امکان مسافرت برای مردم فراهم میشود و امکان برنامهریزی افزایش پیدا میکند. به اعتقاد این گروه 6 روز کاری در کشور بهرهوری را کاهش میدهد و باید با کاهش ساعات کار در هفته به سمت افزایش بهرهوری در کشور برویم.
البته در مقابل بسیاری بابیان اینکه تعطیلات نباید بر اقتصاد کشور تاثیرگذار باشد بر این نظرند که در ایران یک روز تعطیلی هم کفایت میکند و افزایش روزهای تعطیل تنها موجب کاهش تولید در کشور میشود. نظری که البته از سوی تحلیلگران چندان علمی به نظر نمیرسد و فرضیهای اثبات نشده است.
این تحلیلها در شرایطی از سوی موافقان و مخالفان افزایش تعطیلات رسمی در کشور مطرح میشود که بر اساس تحقیقهای صورت گرفته در مقایسه میزان تعطیلات میان ایران و 10 کشور جهان، برزیل با 121 روز تعطیلی در صدر و ایران با 78 روز تعطیلی در انتهای لیست این کشورها قرار دارند . البته یمن نیز تنها از 8 روز تعطیلی رسمی در سال برخوردار است. پیش از این محمود احمدینژاد رئیسجمهوری سابق ایران نیز از تعطیلات کم در کشورمان انتقاد کرده بود انتقادی که البته مسکوت ماند. حالا باید دید که طرح دولت یازدهم برای ساماندهی تعطیلات به کجا ختم میشود.
پایان پیام/
نظر شما