به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، نخستين جرقه هاى انقلاب اسلامى در خرداد 1342 زده شد و در طول 15 سال چون اخگرى نمايان شد.
سر آغاز انقلاب اسلامى در گيلان را نيز میبايست در سالهاى 1342 جستجو كرد و اين نخستين حركتها با قيام مردم و علماء در اعتراض به وقايع 15 خرداد شروع شد وليكن از سال 1356 فعاليت مخالفان رژيم در گيلان تشديد و علنى گرديد و در سال 1357 مبارزات مردم در شكل گستردهترى ادامه يافت و مساجد گيلان به ويژه رشت، صومعه سرا و لاهيجان به پايگاه مبارزه با رژيم تبديل شد و جلسات سخنرانى عالمانى چون احسان بخش، ابراهيم فقيهى و هادى حسام در رشت، زين العابدين قربانى در لاهيجان، ميرآقا موسوى در صومعه سرا مورد توجه و استقبال مردم قرار گرفت و ساواك را در شهرهاى مزبور دچار ترس و وحشت ساخت و مردم از روستاهاى دور و نزديك براى استماع سخنرانيها هجوم میبردند و شهرهاى رودبار، آستانه اشرفيه، رودسر، فومن و لنگرود نيز در ماه رمضان مساجد را سنگر مبارزه قرار داده و خود را براى پيروزى انقلاب اسلامى آماده میكردند.
با آغاز مهر 1357 مردم شهرهاى گيلان مبارزات پرشورى را آغاز کردند و اعتصابهاى گستردهاى در سازمانها و مدارس آغاز شد و آيت الله ضيابرى از پيشگامان مبارزه طى اعلاميهاى به مأموران پليس هشدار داد.
بنا به دعوت آيتالله احسان بخش كه رهبرى مبارزه را در استان گيلان بر عهده داشت اعتصابهاى گستردهاى صورت پذيرفت و تصاوير شاه در مدارس و اماكن عمومى به آتش كشيده شد.
در این یادداشت به معرفی فجر آفرینان گیلانی می پردازیم که با ایثار جان خویش در برابر رژم ستم شاهی به ظلم ستیزی پرداختند؛
شهید ناصر درویشزاده، در سال 1333 در روستای کلیشم از توابع شهرستان رودبار به دنیا آمد. پس از اخذ مدرک سیکل جهت کار و امرار معاش به تهران عزیمت کرد و در آنجا به کار نقاشی ساختمان پرداخت. در سال 56 ازدواج کرد و در تاریخ 9 دی ماه سال 57 در جریان تحصن در دانشگاه تهران، مقابل درب دانشگاه بر اثر اصابت گوله توسط نیروهای حکومت نظامی به شهادت رسید و پیکرش را در بهشت زهرای تهران به خاک سپردند.
****
شهید عزیز رحیمی در سال 1340 در روستای خالکیاسر از توابع شهرستان لنگرود دیده به جهان گشود. پدرش اسماعیل و مادرش خدیجه نام داشت. تحصیلاتش را تا ششم ابتدایی در زادگاهش سپری کرد. در یکی از کارخانههای پارچه بافی شهرستان قم مشغول به کار شد. همزمان با اوج گیری انقلاب اسلامی همگام با مردم مسلمان قم در تظاهرات ضد رژیم شرکت فعالانه داشت. سرانجام در روز دهم دی ماه سال 57 در حالی که در تظاهرات شرکت کرده بود، بر اثر تیراندازی ماموران رژیم منحوس پهلوی به شهادت رسید. مزار او در روستای خالکیاسر لنگرود می باشد.
****
شهید علی رمضانپور، در تاریخ 25 آبان ماه 1290 در آستانه اشرفیه به دنیا آمد. پدرش رمضان، کشاوز بود. علی نیز به کشاورزی روی آورد و ازدواج کرد. نهم دی ماه 1357 در خیابان ابوذر آستانه اشرفیه در تظاهرات علیه رژیم طاغوت بر اثر اصابت گلوله دژخیمان پهلوی به شهادت رسید. مزار وی در شهرستان آستانه اشرفیه واقع است.
****
شهید محمد مهدی رهنما، دهم اردیبهشت سال 1341 در فومن به دنیا آمد. پدرش ناز آقا، کشاورز بود و مادرش امیه خانم نام داشت. تا مقطع دیپلم در رشته علوم اقتصادی تحصیل کرد. شاغل در کارگاه خیاطی بود. 22 بهمن 57 بر اثر اصابت گلوله به قلب و ریه درمقابل پادگان جی تهران به شهادت رسید. مدفن وی در گلزار شهدای روستای چوبر شهرستان فومن از استان گیلان، است.
****
شهید الیاس سالاری، بیستم شهریور 1354 در شهرستان رودسر چشم به جهان گشود. پدرش مختار و مادش صدیقه نام داشت. 22 آبان 1357 هنگامی که مردم لاهیجان مشغول تظاهرات علیه نظام فاسد شاهنشاهی بودند الیاس در آغوش داییاش مورد اصابت گلوله ماموران رژیم پهلوی قرار گرفت و در سن سه سالگی به شهادت رسید. مدفن وی در گلزار شهدای رودسر واقع است.
****
شهید حمید سجاسی، بیست و پنجم شهریور 1341 در شهرستان لاهیجان دیده به جهان گشود. پدرش قربانعلی، ماهی فروش بود و مادرش اقدس نام داشت. تا پایان مقطع راهنمایی تحصیل کرد. دانش آموز بود. 22 آبان 1357 در تظاهرات خیابانی مردم لاهیجان، هنگام درگیری با ماموران رژیم پهلوی بر اثر اصابت گلوله به قلب، شهید شد. مدفن وی در مزار شهدای لاهیجان واقع است.
****
شهید یوسف سیدینژاد، 13 تیر 1332 در شهرستان رشت متولد شد. پدرش سیدعلی، ارتشی بود و مادرش حاجیه نام داشت. تا پایان مقطع متوسطه در رشته الکترونیک درس خواند و دیپلم گرفت. کارمند کارخانه پوشش بود. دهم دی 1357، در خیابان پل عراق رشت هنگام تظاهرات علیه رژیم پهلوی بر اثر اصابت گلوله به شهادت رسید. مزار وی در گلزار شهدای شهرستان رشت واقع است.
گفتنی است، استان گیلان 61شهید را در انقلاب اسلامی تقدیم نظام جمهوری اسلامی کرده است.
پایان پیام/
نظر شما