نقاط مشترک اسلام ومسیحیت فرصتی برای معرفی نهضت عاشورا به جهانیان

خبرگزاری شبستان: لگنهاوزن با بیان این که ما باید تشیع و اعتقاد خود را به گونه‌ای بیان کنیم تا قابل فهم و قابل استفاده برای غرب باشد، گفت: این که غرب برای شناخت نهضت عاشورا چه کرده است مهم نیست بلکه مهم این است که ما باید چه کنیم تا نهضت عاشورا در غرب شناخته شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، محمد لگنهاوزن عضو هیأت علمی موسسه امام خمینی (ره) امروز (16 بهمن) در سلسله نشست‌های علمی عاشوراپژوهی در غرب با بیان این که اکثریت دانشمندان و فیلسوفان در غرب در مورد حماسه عاشورا اطلاعی ندارند عنوان کرد: در غرب دانشمندانی که در مورد اسلام شناسی تخصص دارند بیشتر به مباحث استراتژی و سیاسی کشورهای اسلامی می‌پردازند اما فکر مسلمانان، ادبیات، فرهنگ و ارزش‌های آنان شناخته نشده است.

 

با زبان‌های مختلف دنیا، نهضت عاشورا را به جهان معرفی کنیم

 

عضو هیأت علمی موسسه امام خمینی (ره) بیان داشت: فلسفه تطبیقی و همچنین الهیات تطبیقی هردو در مورد نهضت امام حسین (ع) و حماسه عاشوراست ولی نکته‌ای که وجود دارد این است که ما منتظریم که غربی‌ها، خود به فهم نهضت عاشورا تمایل پیدا کنند در حالی که ما باید جلو برویم.

 

لگنهاوزن تصریح کرد: ما باید با استفاده از زبان‌های مختلف دنیا، نهضت عاشورا را به جهان معرفی کنیم، مراکز اسلامی فراوانی در اروپا و آمریکا وجود دارد اما آن طور که باید افکار و ارزش‌های خود را به غرب معرفی نمی کنیم.

 

در فلسفه سیاسی عاشورا مباحث متعددی وجود دارد

 

وی با بیان این که چند مسأله فلسفی مربوط به نهضت عاشورا وجود دارد گفت: اولین مسأله، مسأله اخلاق است؛ در زندگی‌نامه امام حسین (ع) از زمانی که مکه بودند تا زمان شهادت آن حضرت باید دیدگاه‌های مختلف اخلاقی مقایسه و تحلیل شود.

 

عضو هیأت علمی موسسه امام خمینی (ره) با اشاره به این که در مورد مباحث فلسفه سیاسی عاشورا بیشتر پژوهش شده است اظهار داشت: اکثر نوشتارهای مورخین در مورد تاریخ اسلام، یک پاراگراف است، حتی مورخینی که ضد اسلام نیستند در نوشتارهای خود، امام حسین (ع) را به عنوان یک شورشی معرفی می‌کنند که خلیفه زمان خود را قبول نکرد و به شهادت رسید، اکثر کتاب‌های تاریخ اسلام که ضد اسلام نیستند این گونه هستند در حالی که در فلسفه سیاسی عاشورا مباحث متعددی وجود دارد.

 

لگنهاوزن افزود: در فلسفه دینی، نهضت عاشورا می‌تواند مفهوم و چیستی دین را معرفی کند؛ همچنین فلسفه تاریخ موضوع بسیار مهمی است، ما آنقدر داستان‌های زیادی از امام حسین (ع) داریم که واقعیت ندارد و تاریخی نیست.

 

وی تصریح کرد: یکی از پیشنهادها این است که وقتی در تحلیل‌های خود به حماسه عاشورا می‌پردازیم از ظاهر به باطن شروع کنیم، یعنی ابتدا ببینیم ظاهر حرکت چه بود و چگونه اتفاق افتاد سپس به مباحث اخلاقی، روانشناسی و ابعاد مختلف نهضت عاشورا بپردازیم تا به بعد معرفتی و دینی برسیم.

 

نقاط مشترک اسلام ومسیحیت فرصتی برای معرفی نهضت عاشورا/تحلیل نقاط مشترک اسلام ومسیحیت

 

عضو هیأت علمی موسسه امام خمینی (ره) تأکید کرد: امروز در میان دانشمندان غرب که به اسلام علاقه دارند کم نیستند ولی متأسفانه در اسلام‌شناسی متخصص نیستند، اما تعدادی از اندیشمندان هستند که به موضوع الهیات تطبیقی می‌پردازند.

 

لگنهاوزن ادامه داد: بسیاری از فیلسوفان و الهیات دانان مسیحی احساس می‌کنند که به بن‌بست رسیدند و اعتقادات دینی آنان کاهش یافته است، بر همین اساس یکی از مؤسسات تربیت کشیش به این نتیجه رسیده است تا از نقاط مشترک اسلام و مسیحیت برای جذب افراد استفاده کند.

 

وی اظهار داشت: این مسأله می‌تواند یک فرصت برای جهان اسلام باشد و در اینجا نهضت عاشورا خریدار دارد، آنانی که دغدغه اخلاق و ایمان در جامعه خود را دارند بیشتر از اندیشمندانی که اسلام‌شناس و شرق‌شناس هستند به این مباحث گرایش پیدا می‌کنند.

 

عضو هیأت علمی موسسه امام خمینی (ره) عنوان کرد: در الهیات مسیحیان چند موضوع تطبیقی وجود دارد که البته کار آسانی نیست، مثلا برخی می‌گویند که مسیح رنج برد، امام حسین (ع) نیز رنج برد پس قابل مقایسه است در حالی این که این نقطه مشترک قابل بیان نیست، باید متوجه شد که رنج مسیح در دیدگاه مسیحیان چه نقشی دارد و رنج امام حسین (ع) در دیدگاه مسلمانان چه نقشی دارد تا بتوانیم به این مسأله بپردازیم.

 

لگنهاوزن با اشاره به مفهوم بازخریدن اظهار کرد: حماسه اربعین در سال جاری واقعا شگفت‌انگیز بود که از سر محبت به امام حسین (ع) و بر اساس نهضت عاشورا شکل گرفت که باید به تحلیل آن پرداخت، در الهیات این مسأله مهم است که چگونه ظلمی که به اهل بیت (ع) کردند تبدیل به چیزی شود که قلب انسان را نرم کند و این معجزه رخ دهد.

 

جاذبه امام حسین (ع) صرفا یک امر روانشناختی اجتماعی نیست

 

عضو هیأت علمی موسسه امام خمینی (ره) با بیان این که مفهوم شهادت در مسیحیت و اسلام بسیار مهم و ارزشمند است گفت: این که شهادت با خون چه نقشی در دین مسیحیت و چه نقشی در دین اسلام دارد باید تحلیل شود و از ابعاد مختلف به آن پرداخت.

 

لگنهاوزن با اشاره به مفهوم جاذبه یادآور شد: امام حسین (ع) یک جاذبه خاصی دارد که این نوع جاذبه صرفا یک امر روانشناختی اجتماعی نیست بلکه لطفی از جانب خداوند دیده می‌شود که باید به این بحث در دین مسیحیت پرداخت.

 

وی با اشاره به این که ولایت به خوبی در غرب مطرح نشده است تصریح کرد: برای این که اصل تشیع را به درستی بیان کنیم باید ولایت را مطرح کنیم که در غرب به آن پرداخته نشده است.

 

عضو هیأت علمی موسسه امام خمینی (ره) عنوان کرد: بر اساس دیدگاه الهیات اجتماعی می‌توانیم به شیوه عالی، نهضت امام حسین (ع) را تبیین کنیم و به آن بپردازیم.

 

لگنهاوزن ادامه داد: در دین مسیحیت اصطلاحی به نام «مسیحیت کنستانتینی» وجود دارد که برخی مسیحیان می‌گویند دین مسیحیت خراب شده است زیرا وارد امپراطوری روم شد، در اینجا شباهتی بین دین اسلام ومسیحیت وجود دارد و آن این که در دین اسلام نیز افرادی وارد شدند که اصلا شایستگی خلافت نداشتند ولی از اسلام استفاده ابزاری کردند، در اینجا فردی همچون امام حسین (ع) قیام می‌کند و با نهضت عاشورا این روند را ابطال می‌کند.

 

وی در پایان گفت: ما باید تشیع و اعتقاد خود را به گونه‌ای بیان کنیم تا قابل فهم و قابل استفاده برای غرب باشد، این که غرب برای نهضت عاشورا چه کرده است مهم نیست بلکه مهم این است که ما باید چه کنیم تا نهضت عاشورا در غرب شناخته شود.

 

پایان پیام/

 

 

کد خبر 437533

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha