جهان عرب در گرداب 

خبرگزاری شبستان: بیش از سه سال از تحولات موسوم به بیداری اسلامی می گذرد و جهان عرب کماکان در یک آشفتگی بی انتها دست و پا می زند.

به گزارش خبرگزاری شبستان پایگاه اینترنتی گالف نیوز در اولین تحلیل خود نسبت به تحولات جهان عرب با موضع گیری خاص این نشریه اماراتی تحولات پیرامونی را بررسی کرده است. این پایگاه در حالی در خصوص تحولات سال جاری میلادی می نویسد که اشاره ای به حمایت های کشورهای عربی از تروریست های تکفیری ندارد و توهین نشریه شارلی ابدو و حوادث پیرامونی آن را تنها یک اقدام اندوه ناک توصیف می کند. جالب توجه است مرگ پادشاه ۹۰ ساله سعودی از سوی این نشریه از دست رفتن یک رهبر خردمند نام گذاری شده است. 

این نشریه ادعا می کند  آغاز سال 2015 بارضایت و آرامش توام نبود.شروع امسال و حادثه حمله به دفتر روزنامه شارلی ابدو در پاریس در روز هفتم ژانویه، جهان را در غم و اندوه فرو برد.

چند روز بعد جهان عرب یکی از رهبران خردمند خود، ملک عبدالله بن عبدالعزیز آل سعود را از دست داد و به سوگ نشست. وضعیت نا بسامان بسیاری از کشور های عرب از جمله یمن، سوریه، عراق، لیبی و مصر نگرانی ها را افزایش می دهد. در درگیری های چهارمین سالگرد انقلاب25 ژانویه در مصر ده ها تن جان خود را از دست دادند.

با وجود چنین آغاز غم انگیزی آیا جهان عرب امسال رنگ آرامش به خود می بیند؟ پاسخ به این سوال صرفا در لزوم پیروزی اتحاد بین المللی علیه داعش که در بسیاری از کشور های عربی حضور داشته و قصد ورود به اروپا را هم دارند خلاصه نمی شود، بلکه علاوه بر چالش های پیش روی جهان عرب برای دستیابی به صلح  باید رویداد های سیاسی و اقتصادی تکان دهنده از جمله کاهش شدید قیمت نفت نیز باید به دقت مورد بررسی قرار گیرند.

از دیدگاه امنیتی درگیری با گروه های شبه نظامی منطقه به خصوص منازعات داخلی برای دستیابی به  قدرت در یمن و تلاش داعش برای ورود به لیبی و تحقق رویای ایجاد خلافت اسلامی، به زودی پایان نمی یابد.

علاوه بر این نحوه ی تعامل قدرت های  بزرگ جهان با مساله تروریسم در لیبی و سوریه نشان می دهد که آن ها هنوز متقاعد نشده اند که کشورهایشان در معرض خطر حمله های تروریستی قرار دارد و یا عملکرد این سازمان های تروریستی تا کنون تاثیر خاصی بر این ممالک نداشته و دولتمردان غربی هنوز  تصمیم به اقدام قاطع برای ریشه کن کردن این تشکیلات نگرفته اند و یا غرب از حضور این گروه ها در جهان عرب منتفع می شود. به همین دلیل شورای همکاری خلیج فارس و مصر مسئولیت سنگین تری برای مبارزه با خطرات ناشی از این سازمان های شبه نظامی و جلوگیری از گسترش آن ها به بقیه کشور های منطقه بر عهده دارند.

شکی نیست که چنین مسئولیتی بر برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور های عربی اثر گذار خواهد بود. تلاش عربستان، امارات و کویت  برای آشتی میان دولت های مصر و قطر بسیار مهم بوده و ملت های عرب از بسیاری خطرات محافظت می کند.

حل تمامی مشکلات و خطرات ذکر شده نیاز ابتکار عمل جدی از سازمان های مختلف عربی مانند اتحادیه عرب یا شورای همکاری خلیج فارس دارد و این موارد باید با اولویت اول در دستور کار امسال اجلاس سران عرب که ماه آینده برگزار می شود، قرار گیرد.

کد خبر 437526

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha