به گزارش خبرگزاری شبستان، لیبی با نام رسمی جمهوری لیبی، کشوری عربی در آفریقای شمالی است. لیبی با کشورهای مصر، چاد، نیجر، الجزایر و تونس هم مرز است. کشور لیبی با مساحتی حدود 000/800/1 کیلومتر مربع چهارمین کشور پهناور قاره آفریقا و شانزدهمین کشور پهناور جهان است. بخش اعظم سرزمین لیبی را بیـابان و صحراهای بیآب و علف پوشانده است.
هیچ رودخانه دایمی در لیبی وجود ندارد و تنها 2درصد از خاک آن کاربرد کشاورزی دارد. بیشتر جمعیت این کشور آفریقایی در باریکهای ازکنارههای دریای مدیترانه که تنها مناطق نسبتا سر سبز لیبی به حساب میآیند زندگی میکنند. کشور لیبی یکی از 10 کشور اصلی صادرکننده نفت در جهان است.به نظر میرسد اهمیت استراتژیک لیبی برای قدرتهای برتر دنیا به لحاظ ذخایر و صادرات عظیم نفتی این کشور خشک و بیابانی است.
لیبی به صورت پادشاهی در سال 1951 به استقلال رسید و از سال 1969 تا 2011 توسط «معمر قذافی» که با انجام یک کودتای نظامی بر سر کار آمد، رهبری شد. به دنبال انقلابهای موسوم به بهار عربی در کشورهای تونس و مصر و سقوط دیکتاتورهای آن دو کشور آفریقایی، لیبی نیز دچار اعتراضات و ناآرامی داخلی شد. مجموعهای از راهپیماییهای خیابانی، اعتراضات و نافرمانیهای مدنی علیه حکومت لیبی و رهبر آن از 13 ژانویه 2011 در آن کشور آغاز و از 17 فوریه به شکلی گستردهتر در آمد و سرانجام به سقوط رژیم معمر قذافی انجامید.
غرب که رژیم قذافی را سرنگون کردن تنها برایشان نفت مهم بود این کشور را در بی ثباتی که تاکنون ادامه دارد رها کردند.علاوه بر آن نقش برخی کشورها به ویژه قطر در لیبی مشهود است.
فرج هاشم سخنگوی رسمی پارلمان لیبی در گفتگویی با صوت روسیه به بررسی اوضاع کنونی در این کشور و موضع کشورهای غربی که در راس آنها آمریکا قرار دارد و موضع کشور درباره روابط اقتصادی و نظامی با روسیه پرداخته است.
-حقیقت اوضاع نظامی در لیبی در عرصه تحولات میدانی چگونه است؟
حقیقت اوضاع جنگ میان دو طرح در کشور است؛نخست طرح دولت سازی و طرح ایجاد دولت تروریستی و دولت داعش در لیبی.این طرحی که ما با موسسه نظامی که با آن می جنگند با آن مبارزه می کنیم.
این جنگی به نیابت از دنیاست که در جنگ با تروریسم در همه مناطق جهان مشارکت دارد.اوضاع داخلی لیبی و تنشهای موجود در آن نتیجه اقدامات این گروههای افراطی داخلی که به لیبی آمده اند تا بر آن مسلط شوند است.آنها به دنبال جذب جوانان و بی ثبات کردن کل منطقه هستند و این تروریسمی است که سراسر دنیا را هدف قرار می دهد.
-طرفهای بین المللی که در لیبی نقش منفی دارند کدامند؟
واقعیت این است که در راس این کشورها آمریکا، قطر، ترکیه و سودان قرار دارند.من نامی از کشورهای عربی(به غیر از قطر) به میان نمی آورم امیدوارم که آنها دست دوستی به سوی ملت لیبی دراز کنند نه اینکه در راستای تخریب و ویرانی لیبی و قتل و کشتار و نابودی موسسات و نهادهای آن حرکت کنند.
-آیا رایزنی هایی با روسیه برای آموزش ارتش لیبی داشته اید؟آیا اصلا به آن فکر کرده اید؟
این موضوع از ابتدا مطرح بوده است و روابط با روسیه موضوع جدیدی نیست.ما روابطی بر اساس منافع و احترام متقابل داریم.نیروهای نظامی لیبی از مدتها قبل با سلاح روسی تجهیز شده اند.بخش اعظم سلاح کنونی سلاح روسی است.ما به روسیه تکیه خواهیم کرد و توجه و حساب ویژه ای روی آن باز می کنیم.
-روابط اقتصادی لیبی با روسیه پس از بحران شدن روابط با واشنگتن چگونه است؟
آمریکا موضع منفی در قبال بحران لیبی اتخاذ کرده است.هر طرفی که به ما در راستای دولت سازی و حمایت از ما حرکت کند به سوی آن گرایش پیدا خواهیم کرد و هر طرفی که از ما حمایت کند ما روابط و منافعی و تجارت و شراکت براساس احترام متقابل با آن برقرار خواهیم کرد.
نظر شما