شهریه طلاب یکی از مباحث همیشه مطرح در فضای جامعه خاصه در میان دانشگاهیان است به ویژه اینکه دانشجویان بارها این سوال را مطرح کرده اند که: چرا یک طلبه شهریه میگیرد اما ما که مانند او طالب علم هستیم، وجهی دریافت نمیکنیم؟ برای بررسی چرایی اعطای شهریه به طلاب و میزان این شهریه با حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمدباقر آیت میردامادی، مدیر حوزه علمیه حاج ابوالفتح و مُقَسِم شهریه آیت الله سیدمحمدحسین مرتضوی لنگرودی گفتگویی داشتیم. شایان ذکر است، حجت الاسلام میردامادی به طلاب خمینی شهر شهریه می دهد.
وی با بیان اینکه روحانیت با شروع غیبت کبری امام زمان (عج) وارد مرحله جدیدی شده است، اظهار داشت: امام زمان (عج) در پاسخ به سوال یکی از اصحابشان که درباره تکلیف خود در دوران غیبت سوال کرده بود، فرمودند «مّا الحَوادِثُ الواقِعَةْ فَارْجَعُوا اِلي رَواةِ حَديثُنا فَانّهُمْ حُجَّتي عَلَيكُم وَ اَنَا حُجّةُ الله عَلَيهِم».
وی افزود: حضرت در این حدیث نفرمودند مسایل الواقعه بلکه حوادث الواقعه؛ یعنی در حوادث و رویدادهای اجتماعی و سیاسی باید به راویان حدیث ما یعنی فقها و مجتهدین مراجعه کنید.
مدیر حوزه علمیه حاج ابوالفتح با بیان اینکه امام به این طریق وظیفه شیعیان را در دوران غیبت مشخص کردند، خاطرنشان کرد: برای آنکه راویان حدیث، فقها و مجتهدین بتوانند احکام و آموزه های دین را پیاده نمایند به حمایت در زمینه ها مختلف از جمله مالی نیاز دارند به این معنا که یک ولی فقیه که در رأس حکومت اسلامی قرار دارد برای اجرای احکام و حدود الهی می بایست پشتیبانی مالی داشته باشد.
وی افزود: مراجع تقلید و مجتهدین در تفسیر و تشریح آیات خمس قرآن کریم موارد مصرفی را ذکر کرده اند که از جمله آنها شهریه می باشد؛ زیرا یک طلبه به عنوان کسی که قرار است مبلغ دین و شریعت الهی باشد نیاز است از نظر مالی تا حدی تامین باشد.
حجت الاسلام والمسلمین میردامادی در همین ارتباط اظهار داشت: بنده در کتابی به نام خمس 30 مورد برای مصرف خمس بیان کرده ام که از جمله آن شهریه طلاب است. وی با اشاره به اینکه در تاریخ 1200 ساله غیبت هیچگاه طلاب و حافظان دین از دولت حقوق دریافت نکرده و امروزه نیز که حکومت اسلامی در ایران حاکمیت دارد چنین حقوقی دریافت نمی شود.
مدیر حوزه علمیه حاج ابوالفتح ادامه داد: در ابتدای انقلاب عده ای به امام فرمودند همانطور که کارمندان از دولت حقوق دریافت می کنند بهتر است طلاب و روحانیت نیز حقوقی دریافت نمایند اما امام خمینی (ره) فرمودند: حوزه باید مستقل باشد و زیر پرچم کسی نباشد.
وی تصریح کرد: طبق فرمایش حضرت امام تمام فعالیت هایی که امروزه در حوزه ها صورت می گیرد زیر نظر مجتهدین و مراجع تقلید است لذا این بزرگواران برای اداره امور و تبلیغ اسلام نیازمند این هستند که از نظر مالی زندگی طلاب و روحانیت را تامین نمایند از اینجا روشن می شود که ارایه شهریه به طلاب امری شرعی و عقلی است.
مدیر حوزه علمیه حاج ابوالفتح با اشاره به اینکه بنده علاقه مند به طلاب هستم و احترام بسیاری برای آنان قایلم، خاطرنشان کرد: نزدیک به هشت سال است که به طلاب ساکن خمینی شهر و قم شهریه می دهم.
وی افزود: میزان شهریه طلاب خیلی خیلی کم است به طوری که شهریه یک طلبه ی سطوح عالی متأهلِ ساکن قم که تمام مراجع به او شهریه دهند (بیشترین میزان دریافتی شهریه، در این حالت است) چندان قابل اعتنا نیست!
حجت الاسلام والمسلمین میردامادی در همین ارتباط گفت: آیت الله بروجردی از مراجع معظم تقلید که از ایشان 60 تومان به طلاب شهریه می دادند و تا زمانی که ایشان زنده بودند شخص دیگری شهریه نمی داد؛ البته آیات مرعشی نجفی و حجت، مهر نان به طلاب می دادند. نکته مهم اینکه شرط گرفتن شهریه بیشتر از آیت الله بروجردی (ره) احراز نمره قبولی در امتحان بود، امتحانی که با حضور ممتحنینی مورد اعتماد و روحانی صورت می گرفت.
وی افزود: بعد از رحلت آیت الله بروجردی، آیات گلپایگانی و شریعتمداری 30 تومان به طلاب شهریه می دادند و بعدها آیت الله سیداحمد خوانساری نیز 60 تومان به طلاب شهریه می دادند.
مدیر حوزه علمیه حاج ابوالفتح در پایان با بیان اینکه میزان شهریه دریافتی طلاب در حال حاضر بسیار بیشتر از گذشته است، تصریح کرد: شهریه طلاب همانطور که بیان شد ریشه در قرآن دارد.
پایان پیام/
نظر شما