به گزارش خبرگزاری شبستان از شهرکرد، دكتر كتايون نجفي زاده، رئيس اداره پيوند و بيماريهاي خاص وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي کشور، امروز(9بهمن) در كنفرانس آشنايي با مرگ مغزي و اهداء عضو که در بيمارستان هاجر(س) شهركرد برگزار شد، ضمن تشريح وضعيت كنوني اهدا و پيوند در كشور، مرگ مغزي را حكمت خداوند و چاره اي براي حيات دوباره بيماران نيازمند پيوند عنوان كرد.
وی با بيان اينكه خوشبختانه با فرهنگ سازيهاي صورت گرفته در كشور ميل و رغبت خانواده بيماران مرگ مغزي براي اهداي عضو بيشتر شده است، افزود: اين در حالي است در برخي كشورها بيمار مرگ مغزي به عنوان يك سرمايه ملي به شمار رفته و اهداي اعضاي وي اجباري و خارج از اراده بازماندگان وي است و در برخي كشورهاي ديگر نيز معيار، اهداي اعضاي اين بيماران است مگر فرد پيش از مرگ كارت عدم تمايل به اهداي دريافت كرده باشد.
وی از ايجاد شوراي عالي پيوند اعضاء در كشور با اشاره به درد و رنج فراوران بيماران نيازمند پيوند عضو، فرهنگ سازي و ارتقاء آگاهي خانوادهها نسبت به غير قابل برگشت بودن بيمار مرگ مغزي تاكيد كرد و افزود: با توجه به آمار بيماران مرگ مغزي در كشور بايد به سمتي حركت كرد كه ديگر نيازي به عضو گيري از فرد زنده وجود نداشته باشد و تمامي اعضاي مورد نياز از بيماران مرگ مغزي تامين شود.
رئيس اداره پيوند و بيماريهاي خاص وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي کشور، اظهار داشت: سال گذشته ۲۰ هزار نفر از جمعيت ۷۷ ميليوني كشور در اثر تصادف جان خود را از دست داده اند و ۵۰۸ هزار مرگ مغزي گزارش شده است.
وي در شرايط ايده آل تعداد موارد قابل اهدا را ۲هزار و ۵۰۰ تا ۴هزار مورد اعلام كرد و افزود: اين در حالي است كه در سال گذشته ۶۶۵ مورد اهدا از بيماران مرگ مغزي صورت گرفته است.
وي درصد رضايت گيري براي اهداي عضو بيمار مرگ مغزي در سال ۹۲ را ۳۷ درصد اعلام كرد و ادامه داد: اين در حالي است كه تعداد بيماران نيازمند پيوند در اين سال ۲۵ هزار نفر بوده اند و تعداد مرگ اين بيماران روزانه در تهران ۷ تا ۱۰ نفر گزارش ميشود.
دكتر نجفي زاده، با بيان اينكه هم اكنون هر نوع پيوند عضو در ايران انجام پذير مي باشد، خاطر نشان کرد: ايران رتبه ۴۲ اهدا اعضاي بيماران مرگ مغزي در جهان را داراست.
وی با بیان اینکه با توجه به مراقبتهاي ويژه از اعضاء و حفظ كيفيت آنها براي پيوند برخي پيوند ها از جمله پيوند ريه كمتر صورت مي گيرد، گفت: با ۶۶۵ مورد اهدا در سال ۹۲، از يك هزار و ۲۶۰ كليه مناسب براي پيوند يك هزار و ۱۷۱ مورد پيوند و از ۱۳۳ ريه مناسب تنها ۱۴مورد و از ۵۹۸ مورد كبد نيز ۵۹۲ مورد پيوند انجام شده است.
وي در ادامه بر اهميت كار پرستاران اورژانس و ICU تاكيد كرد و افزود: بررسي دقيق وضعيت بيمار و تشخيص به موقع و صحيح مرگ مغزي شانس اهدا و پيوند موفق را افزايش ميدهد.
به گفته اين فوق تخصص ريه، متاسفانه ۷۰ درصد بيماران ريوي دير جهت درمان اقدام كرده لذا تنها ۱۰ درصد آنان در ليست انتظار پيوند ريه قرار گرفته و با توجه به اينكه به دليل عدم اقدام درماني به موقع، تنها ۴۰ درصد ريه بيماران مرگ مغزي مورد استفاده قرار مي گيرد و با وجود سايرشرايط، آمار تعداد پيوند ريه در كل كشور سالانه به ۱۲ تا ۱۴ مورد مي رسد در حالي كه هم اكنون حدود ۳۰۰ بيمار در ليست انتظار پيوند ريه قرار گرفته اند.
دكتر نجفي زاده، مراقبتهاي پس از دريافت ريه را در موفقيت پيوند و بازگشت سلامتي بيمار مهم دانست و افزود: بيمار ضمن عمل به توصيههاي پزشك بايد به مدت سه ماه هر هفته سه بار ويزيت شود .
وي راه اندازي بخش پيوند قلب در بيمارستانها را نيازمند موفقت كميته كشوري قلب دانست و اظهار داشت: با توجه به پتانسيل استان چهارمحال وبختياري براي راه اندازي اين بخش و كم رنگ بودن فعاليت گروه پيوند قلب استان اصفهان شايد راه اندازي اين بخش در فاصله ۴۵ كيلومتري اين مركز ضمن ايجاد رقابت و انگيزه لازم براي تلاش بيشتر استان اصفهان در اين زمينه پاسخ گوي نياز بيماران قلبي چهارمحال و بختياري نيز باشد.
رئيس اداره پيوند و بيماريهاي خاص وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي کشور، با اشاره به حساسيت بيشتر پيوند قلب نسبت به ساير اعضاء بر لزوم توجه به همه جوانب امر و ايجاد امكانات و بالا بردن شانس موفقيت در انجام اين عمل تاكيد كرد.
وي با اشاره به روند رو به رشد آمار مبتلايان به بيماريهاي كليوي افزود: بررسي ها رشد ۱۰ تا ۱۲درصدي تعداد بيماران كليوي در سال را نشان مي دهد لذا افزايش آگاهي مردم و تقويت فرهنگ خود مراقبتي و پيشگيري از ابتلاء به بيماري همچنان بايد در اولويت برنامه هاي وزارت متبوع و مسئولين امر باشد.
دکتر نجفی زاده، جايگاه شناسايي بيماران مرگ مغزي را در مديريت اهداي عضو بسيار حائز اهميت دانست و افزود: شناسايي از اركان اساسي اهدا عضو است و هرچه تعداد شناسايي بالاتر باشد رضايت گيري و تعداد اهدا نيز افزايش مييابد.
وي در ادامه بر اهميت كار پرستاران اورژانس و ICU تاكيد كرد و اذعان داشت: بررسي دقيق وضعيت بيمار و تشخيص به موقع و صحيح مرگ مغزي شانس اهدا و پيوند موفق را افزايش ميدهد.
وی آمار بالاي مرگ مغزي وجود تجارب خوب قبلي تيمهاي پيوند، وجود متخصصين متبحر و از خود گذشته و حمايت دولت تدبير و اميد در رفع مشكلات و تاكيد وزارت بهداشت بر تامين اعضاي مورد نياز بيماران نيازمند پيوند از بيماران مرگ مغزي همگي از جمله عواملي هستند كه ضرورت گسترش فعاليت مراكز فراهم آوري تاييد ميكنند.
به گفته این مقام مسئول، از تعداد ۱۶ واحد فراهم آوري موجود در كشور، هشت مورد آن فعال است كه با توجه به تاكيد و الزام دانشگاههاي علوم پزشكي جهت فعال سازي واحد فراهم آوري تعداد واحد مورد نياز پيش بيني شده ۵۳ مورد ميباشد.
وي عدم سيستم آموزش مدون گروهها و اخذ مدرك معتبر و عدم وجود سيستم حمل و نقل مناسب ارگان و سيستم رجيستري فراگير و حرفه اي و عدم وجود سيستم تخصيص عضو مناسب را از مشكلات كنوني كشور در زمبنه قرار گرفتن آن در جايگاه واقعي اهداي عضو عنوان كرد.
رئيس اداره پيوند و بيماريهاي خاص وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي کشور، عدم وجود نيروي متخصص وامكانات كافي، تعرفه پايين و مهمتر از همه اين موارد عدم وجود سيستم هماهنگي و فراگير را از ديگرمشكلات اساسي و محوري در اين زمينه برشمرد.
پايان پیام/
نظر شما